H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Διατροφή και Υγεία..Επιμέλεια: Νάνσυ Κουτσουμπού

Προληπτική Φροντίδα Υγείας και Αντιγήρανσης

Πολλοί επιστήμονες ανά τον κόσμο υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής τους υιοθετώντας ορισμένες ωφέλιμες συνήθειες.

Ο Dr. Brett Osborn, πιστοποιημένος νευροχειρουργός από το West Palm Beach της Φλόριντα, έχει ιδρύσει μία μονάδα προληπτικής φροντίδας υγείας και αντιγήρανσης.

Ο ίδιος, συνεργάζεται με τους πελάτες του για να τους βοηθήσει να επιτύχουν ένα υγιές βάρος, να υιοθετήσουν καλύτερες συνήθειες ευεξίας και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Σε συνέντευξή του ο Osborn μοιράστηκε τις πέντε καθημερινές συνήθειες υγείας που συστήνει στους ασθενείς του για να τους βοηθήσει να ζήσουν περισσότερο και υγιέστερα.

1. Αναλάβετε την ευθύνη για την υγεία σας

Ενώ είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία όταν χρειάζεται, ο Osborn τόνισε ότι πρέπει όλοι να ακούμε το σώμα μας και να εντοπίζουμε τους πιθανούς κινδύνους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι προνοητικοί στον εντοπισμό δυνητικών κινδύνων για τον εαυτό τους, είπε – βασίζονται υπερβολικά στους γιατρούς τους ή στις διαδικτυακές πληροφορίες για την υγεία.

«Μη νομίζετε ότι ο γιατρός σας θα βρει όλους τους παράγοντες κινδύνου και θα σας σώσει από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο – τις περισσότερες φορές αυτό δεν συμβαίνει», προειδοποίησε.

Δεδομένης της επικράτησης τόσο της υψηλής αρτηριακής πίεσης όσο και της αντίστασης στην ινσουλίνη, ο Osborn συνιστά σε όλους να κάνουν αυτοέλεγχο στο σπίτι για τα πρώιμα σημάδια αυτών των δυνητικά θανατηφόρων προβλημάτων.

«Οι άνθρωποι που περιμένουν το ετήσιο τσεκ – απ τους για να ανακαλύψουν τι συμβαίνει με την υγεία τους κάνουν ένα τρομερό λάθος», δήλωσε. «Πολλά μπορούν να πάνε στραβά μέσα σε ένα ή δύο χρόνια μεταξύ των επισκέψεων στον γιατρό και η έλλειψη επίμονης προσοχής ή η αναβλητικότητα μπορεί να σας σκοτώσει».

2. Κάντε αυτές τις 6 εξετάσεις αίματος – και πάρτε τις στα σοβαρά

Σύμφωνα με τον Osborn, ο καλύτερος τρόπος για να παρατείνετε το προσδόκιμο ζωής σας είναι να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, και το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο εντοπισμός των παραγόντων κινδύνου. «Η έγκαιρη πραγματοποίηση εξετάσεων – μπορεί να σας σώσει τη ζωή», δήλωσε ο Osborn.

Ο Osborn συνιστά την 6 αιματολογικές εξετάσεις για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Προφίλ λιπιδίων: Αυτή η εξέταση παρέχει μια γενική εικόνα της αναλογίας της “καλής” προς την “κακή” χοληστερόλη, είπε.

Κατακόρυφο αυτόματο προφίλ (VAP): Πρόκειται για μια εξέταση χοληστερόλης, που εμβαθύνει περισσότερο, κατηγορειοποιώντας τη χοληστερόλη σε υποτύπους.

C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP): Οι ασθενείς με παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο έχουν αυξημένα επίπεδα CRP, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο, υπέρταση και διαβήτη τύπου 2.

Ομοκυστεΐνη: Οι αυξήσεις της ομοκυστεΐνης συνδέονται με μια σειρά ασθενειών, όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η οστεοπόρωση.

Αιμοσφαιρίνη A1C: Αυτή η εξέταση μετρά πόσο καλά ελέγχονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών.

Βιταμίνη D3: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 συνδέεται με εγκεφαλικό επεισόδιο, αντίσταση στην ινσουλίνη, άνοια Αλτσχάιμερ, στεφανιαία νόσο και καρκίνο.

3. Συμπεριλάβετε αυτά τα 10 συμπληρώματα στη διατροφή σας

«Παρόλο που τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πρωταρχικές θεραπείες για τις ασθένειες», είπε ο Osborn, «μπορούν να συνεισφέρουν σε μια ολοκληρωμένη διατροφή και πρόγραμμα άσκησης».

«Τα συμπληρώματα δεν θα θεραπεύσουν το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα σας, την αρτηριακή πίεση, την αρθρίτιδα της ουρικής αρθρίτιδας και την υπέρταση. Δεν υπάρχει εύκολη λύση», δήλωσε ο Osborn. «Η σωστή πρόσληψη συμπληρωμάτων, ωστόσο, μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, έτσι ώστε η σκληρή δουλειά σας να αξιοποιηθεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό», πρόσθεσε.

Ο Osborn συνιστά αυτά τα 10 κορυφαία συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην πρόληψη των κύριων παραγόντων των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία:

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, Ρεσβερατρόλη, Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, Βιταμίνη D3, Κουρκουμίνη, Σύμπλεγμα Β, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Ε, Μαγνήσιο, Προβιοτικά.

4. «Eξασκείστε» τον εγκέφαλό σας

Ο Osborn τόνισε ότι ο εγκέφαλος ωφελείται από την άσκηση, τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. «Τόσο η σωματική άσκηση όσο και η κριτική σκέψη σφυρηλατούν νευρικές οδούς στον εγκέφαλο», είπε.

«Καθώς γερνάμε, η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη δημιουργία συνάψεων, δηλαδή συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων που συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, στην αναστροφή της απώλειας της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία και στην ενίσχυση της μάθησης», εξήγησε ο Osborn. Βοηθά επίσης στην πρόληψη ασθενειών όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ, πρόσθεσε.

Πέρα από τη σωματική δραστηριότητα, η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας μπορεί επίσης να «φορτίσει» τον εγκέφαλο, δήλωσε ο Osborn. «Υπάρχει μια συνιστώσα μάθησης κατά την άσκηση ή την επεξεργασία νοητικών προκλήσεων, όπως παζλ, και αυτή η διαδικασία μάθησης κυριολεκτικά επανασυνδέει τον εγκέφαλο, ενισχύοντάς τις μαθησιακές ικανότητες», εξήγησε ο ίδιος.

5. Ελέγξτε τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων σας

«Η μέτρηση του γλυκαιμικού δείκτη (GI) της τροφής σας είναι ένας τρόπος να αξιολογήσετε την επίδραση που έχει το κάθε τρόφιμο στο σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη», εξήγησε ο Osborn. Μετά την κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό GI, η γλυκόζη στον οργανισμό σας αυξάνεται ελάχιστα, πράγμα που σημαίνει ότι παράγεται λιγότερη ινσουλίνη.

«Ο αυστηρός γλυκαιμικός έλεγχος είναι πρωτίστως συνάρτηση διαφόρων αλληλένδετων παραγόντων, όπως η κατανάλωση τροφίμων χαμηλού GI, η άλιπη σωματική μάζα και η καθημερινή άσκηση» εξήγησε ο Osborn.

«Ενώ η κατανάλωση υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη διευκολύνει την απώλεια βάρους, η καθημερινή κατανάλωση λαχανικών έχει πολύ μεγαλύτερα οφέλη μακροπρόθεσμα» πρόσθεσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *