H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΜΕΤΑΣΤΑΣΙΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

  Στις 26 Σεπτεμβρίου εορτάζει  η Εκκλησία μας την Μετάστασιν του ενδόξου,  πανευφήμου Αποστόλου, Θεολόγου  και Ευαγγελιστού  Ιωάννου αυτόν <<ον ηγάπα ο Κύριος>> και από τον οποίον είχε μάθει θεολογικές αλήθειες,  τις οποίες κατέγραψε στο  4ο Ευαγγέλιο, της Κ.Δ..Γιά τον λόγον αυτόν ονομάσθη Θεολόγος, είναι  και  ο συγγραφέας του βιβλίου της Αποκαλύψεως. Πήρε την  ονομασία  Θεολόγος, εξ αιτίας των υψηλών θεολογικών νοημάτων του ευαγγελίου, που συνέγραψε.

Ο Άγιος Ιωάννης ήταν ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου, ο οποίος τον ακολούθησε σε όλες τις δύσκολες στιγμές της επίγειας ζωής του.    Όταν ήταν στον Σταυρόν του εμπιστεύθηκε την ίδια την μητέρα του και του είπε<<Ιδού η μήτηρ σου.>> Είναι ο μόνος, που απέκτησε την ίδια μητέρα με τον Χριστό και είναι ο μόνος αδελφός του.

Ο Ιωάννης κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Μ. Ασία και ιδιαίτερα στη Έφεσον,  σε μία μεγαλούπολη  με πολλούς πειρασμούς και δοκιμασίες, με την αγιότητά του όμως κατόρθωσε να μετατρέψει στην πίστιν του Χριστού, πολλούς ειδωλολάτρες. Διακρίθηκε για την φλογερή πίστιν, αγάπη και αφοσίωσιν στον Χριστόν και έγινε ο κατ΄εξοχήν αγαπημένος μαθητής του.  Δίδασκε:<<Εκείνος, που είναι ενωμένος, μέσω πίστεως με τον Χριστόν, έχει την αληθινήν και αιώνιον ζωήν>> ( Α΄επιστολή  Ιωάννου ε΄12).

   Την εποχήν εκείνη  αυτοκράτορας  ήταν ο Δομετιανός,  μέγας διώκτης των Χριστιανών, ο οποίος τον εβασάνισεν σκληρά, αλλά ο Άγιος δεν αρνήθηκε τον Κύριον.

   Εξορίστηκε  για 15 χρόνια στην Πάτμον, μαζί με τον μαθητήν του Πρόχορον και ενώ προσευχόταν στο ιερό  σπήλαιο, της Θεοφανείας, κατά θείαν οικονομίαν, ο βράχος σχίστηκε και εμφανίστηκε  μέσα σε υπέρλαμπρο φως  ο Χριστός, τότε φωτίστηκε, αν και  εξόριστος,  αξιώθηκε να γράψει το βιβλίο  της Αποκαλύψεως, το 27ο  βιβλίο της Κ.Δ. στο σπήλαιο. Όταν ξαναγύρισε στην Έφεσο, εκεί συνέγραψε το Ευαγγέλιόν του.

 Ο Ιωάννης  υπήρξεν  ένας από τους αγαπημένους μαθητάς του Κυρίου, ονομάζεται Υιός Παρθένου. Είναι ο μόνος, που απέκτησε την ίδια μητέρα με τον Χριστό  είναι και  ο μόνος αδελφός του.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος είναι ο Υιός της βροντής και της αγάπης,  διότι όπως η βροντή ξεκινά από τον ουρανό και ο ήχος της  φθάνει στην γη, έτσι και στα συγγράμματά του μιλά έντονα για τον Θεόν.

      Ο Ευαγγελιστής  Ιωάννης  εκοιμήθην ειρηνικά στην Έφεσον, σε βαθειά γεράματα.  Είναι ο μόνος από τους Αποστόλους, που δεν τελειώθηκε μαρτυρικά.

Από θείον φωτισμόν, προέβλεψε, ότι θα μεταστεί από την παρούσα ζωή στην αιώνιον και ατελεύτητον, για τον λόγον αυτόν, κάλεσε τους μαθητάς του και  αφού τους έβγαλε  έξω από την Έφεσο, προσευχήθηκε, τους υπέδειξεν, ένα σημείο να ανοιχτεί τάφος και να σκεπάσουν όλο το σώμα του με το χώμα της γης, που είναι μητέρα μου. Μπήκε μέσα ζωντανός και κοιμήθηκε εν ειρήνη.

    Οι μαθητές του, δακρυσμένοι τον ασπάστηκαν,  τον σκέπασαν μέχρι τα γόνατα και τέλος, αφού του έβαλαν στο πρόσωπο ένα μαντήλι, σκέπασαν όλο το σώμα. Αφού τον εθρήνησαν όλην την ημέρα, επήγαν στην πόλιν και διηγήθηκαν τα γεγονότα στους άλλους αποστόλους.  Όταν αυτοί πήγαν στον τάφο να τον προσκυνήσουν, είδαν τον τάφον άδειο, δεν ευρήκαν το σώμα,  διότι μετέστη εις τους ουρανούς

  Συνέβη και στον Άγιον Ιωάννην ότι και στην  Κοίμησιν της Υπεραγίας Θεοτόκου. η οποία  ανεστήθη εκ νεκρών και αναλήφθηκε με το σώμα της εις τους ουρανούς.

    Για τους Αγίους μετάστασις είναι η Ανάστασις,  ταυτόχρονα και Ανάληψις. Διότι το νεκρό σώμα, συνδέεται πάλι με την ψυχήν και  με την αφθαρσίαν. Ο Άγιος Ιωάννης δεν έχει γευθεί θάνατο, σύμφωνα με την Αγίαν Γραφήν. Ναι μεν απέθανε και ετάφη, αλλά μετά τρεις ημέρας, αναστήθηκε και μετέστη στην αιώνιον ζωήν.

   Έζησε γύρω στα 100 χρόνια, κοιμήθηκε ειρηνικά,  μεταξύ 105 με 106 μ.Χ.

     Αγαπητοί μου Αναγνώστες, κάθε ημέρα οι Άγιοι είναι συνοδοιπόροι μας, έχουν θυσιαστεί για την πίστιν τους στον Χριστόν και μιλούν στην ψυχήν μας με την ζωήν τους. Άξιον είναι η μίμησίς τους, για να διάγομεν επί γης βίον αναμάρτητον. Τότε η ζωή μας θα είναι  ζωή Χριστού και θα συνεχίζεται η ζωή της αγιότητός του,  επί της γης.

           ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Mαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *