Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Πάνος Ρέππας :Ο Πειραιάς είναι πλέον μια μεγάλη καθαρή πόλη και η ανακύκλωση από το 5,3% έφτασε στο 16%

Τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα στον τομέα της καθαριότητας  και της ανακύκλωσης. Όταν ανέλαβα ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμένα, ήταν μια πρόκληση.

Ήθελα να γίνει ο Πειραιάς μια καθαρή πόλη, μια πόλη ελκυστική για τους κατοίκους της αλλά και για τους επισκέπτες της ,όπως επίσης ήθελα να αυξηθεί και η ανακύκλωση στην πόλη μας.

Ο Πειραιάς είναι πλέον μια καθαρή πόλη, ίσως η πιο καθαρή μεγάλη πόλη της Ελλάδας.

Η δουλεία πλέον έχει εντατικοποιηθεί και έχει συστηματοποιηθεί. Είναι επιλογή της δημοτικής αρχής να έχουμε έναν ικανοποιητικό αριθμό εργαζομένων ώστε να υπάρχουν οδοκαθαριστές σε κάθε γειτονία, να έχουμε πιο τακτικά δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων, να πραγματοποιούνται  πλυσίματα δρόμων, πεζοδρομίων και πλατειών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες.

Έγινε μεγάλος αγώνας και μεγάλη προσπάθεια από έμενα προσωπικά, από όλους τους συνεργάτες μου άλλα και από το σύνολο των εργαζομένων ώστε η εικόνα της πόλης να βελτιωθεί αισθητά και η προσπάθεια αυτή να αναγνωρίζεται πλέον από μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας.

Επενδύσαμε στους ανθρώπους μας ,τους εργαζόμενους στην διεύθυνσης καθαριότητας ώστε να δουλεύουν με περισσότερη ασφάλεια και κατά συνέπεια και πιο αποτελεσματικά. Ανανεώσαμε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό τον στόλο των οχημάτων μας, προμηθευτήκαμε νέα απορριμματοφόρα, νέα πλυστικά οχήματα, νέα φορτηγά, νέα καδοπλυντήρια και αρκετά ακόμα νέα σύγχρονα οχήματα.

Οι προμήθειες αυτές έγιναν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από ευρωπαϊκές και εθνικές χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 22.000.000 ευρώ επιβαρύνοντας ελάχιστα το ταμείο του δήμου.

Έγινε όμως μεγάλη προσπάθεια επίσης και στον τομέα της ανακύκλωσης.

Εφαρμόσαμε τον πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης Κάνθαρος. Ένα καινοτόμο πρόγραμμα το όποιο εφαρμόζεται πρώτη φορά σε ολόκληρη την χώρα σε τόση μεγάλη έκταση.

Συμμετέχουν αυτή την στιγμή πάνω από 2.500 σπίτια ενώ προσπαθούμε να το επεκτείνουμε σε ολόκληρη την πόλη με αργά και σταθερά βήματα. Πλέον είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι σύντομα θα ανακοινωθεί και επίσημα μείωση στα δημοτικά τέλη σε όσους συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα.

Έχουμε το μεγαλύτερο δίκτυο κάδων ανακύκλωσης αποτσίγαρων στην Ελλάδα. 133 ειδικοί κάδοι υπάρχουν σε όλη την πόλη.

Τοποθετήσαμε διαφόρους κάδους ανακύκλωσης πολλών και διαφορετικών ρευμάτων σε όλες τις γειτονιές. Ανακύκλωση ρούχων, ανακύκλωση τηγανελαίων κ.α

Διανέμουμε δωρεάν οικιακούς κάδους ανακύκλωσης ώστε να διευκολύνουμε τους δημότες μας να διαχωρίσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Επειδή όμως το μέλλον είναι τα παιδία μας ,ιδιαίτερη βαρύτητα δώσαμε στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών της πόλης.

Την προηγούμενη σχολική χρονιά επισκέφθηκα όλα τα δημοτικά σχολεία της πόλης και μέσα από ένα βιωματικό εργαστήρι  ενημερώσαμε τους μαθητές για την ανακύκλωση  και διανείμαμε δωρεάν το παραμύθι «το μαγαζάκι της κυρίας Καθαρούλας».

Παράλληλα διενεργήθηκε το 1ο σχολικό πρωτάθλημα ανακύκλωσης στο οποίο αναδείχθηκαν νικητές τα 3 πρώτα σχολεία.

Επίσης πρόκειται να τοποθετηθούν ,σύντομα, 32 ολοκληρωμένα πολύκεντρα ανακύκλωσης σε όλη την πόλη στελεχωμένα με προσωπικό σε δύο βάρδιες πρωί-απόγευμα ώστε να διατηρούνται καθαρά και να βοηθούν τους πολίτες να ανακυκλώνουν.

Στην κατεύθυνση της προώθησης της ανακύκλωσης αλλά και του εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους πολίτες δημιουργήσαμε τον νέο ,αναβαθμισμένο και υπερσύγχρονό σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο οικόπεδο ιδιοκτησίας μας στο Σχιστό. Με την λειτουργία του μειώνουμε το συνολικό κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων, εξοικονομούμε πόρους, ενέργεια και προστατεύουμε το περιβάλλον.

Παράλληλα η εγκατάσταση παρέχει την δυνατότητα διαχωρισμού των απορριμμάτων με σκοπό την βελτίωση των επιδόσεων του δήμου στην ανακύκλωση και την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι ο τριπλασιασμός της ανακύκλωσης στην πόλη μας από το 5,3% το 2019 στο 16% το 2022.

Αντικαταστάθηκαν όλοι οι κάδοι απορριμμάτων της πόλης.

Τοποθετήθηκαν 5.800 νέοι πράσινοι κάδοι , 1600 νέοι μπλε ανακύκλωσης και 900 νέα επικαθήμενα καλαθάκια.

Τέλος ενεργοποιήθηκε ακόμα περισσότερο η υπηρεσία απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων και δικύκλων. Πάνω από 3.000 αυτοκίνητα και 1000 δίκυκλα τα οποία καταλάμβαναν πολύτιμες θέσεις στάθμευσης  ενώ αποτελούσαν και αστικό ρύπο απομακρύνθηκαν.

Πέρασαν λοιπόν 4 σχεδόν χρόνια από την ημέρα που με τιμήσατε με την ψήφο σας για τρίτη συνεχόμενη θητεία στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και σας οφείλω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ.

Εργάστηκα σκληρά και μεθοδικά και πάντα ήμουν δίπλα σας για να σας ακούσω, να σας βοηθήσω και να λύσω προβλήματα καθαριότητας και καθημερινότητας σε όλες τις γειτονίες της πόλης.

Έγιναν σημαντικά βήματα βελτίωσης στην καθαριότητα, προωθήσαμε την ανακύκλωση, αναπτύσσοντας καινοτόμες δράσεις με τις οποίες καταφέραμε να τριπλασιάσουμε το ποσοστό της και είμαι ιδιαιτέρα χαρούμενος και περήφανος όταν βλέπω στο πρόσωπο σας την ικανοποίηση, την αναγνώριση των προσπαθειών μας   άλλα και την εμπιστοσύνη που δείχνετε στο πρόσωπο μου.

Σας χρειάζομαι και σας θέλω δίπλα μου σε ακόμα μια εκλογική αναμέτρηση ώστε να ανανεώσουμε αυτήν την σχέση εμπιστοσύνης που πιστεύω ότι έχουμε αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια και να συνεχίσω να εργάζομαι για τον Πειραιά αλλά και για  όλους εσάς.

Άλλωστε μαζί κάναμε την πόλη μας καλύτερη και μαζί θα συνεχίσουμε.

 Με έναν καθαρό Πειραιά και με καθαρές κουβέντες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *