Κάμερες παντού για διερεύνηση εγκλημάτων..του Γ. Τρανταλίδη – Δικηγόρου
Το κράτος είναι υποχρεωμένο να προστατεύει όλα τα έννομα αγαθά των πολιτών και να διασφαλίζει την ακώλυτη άσκηση όλων των δικαιωμάτων τους. Ο διακεκριμένος τ. Εισαγγελέας Α.Π., Γ. Σανιδάς ήδη από το 2007 είχε γνωμοδοτήσει ότι η εγκληματική συμπεριφορά των ατόμων δεν εμπίπτει στην έννοια των προσωπκών δεδομενων και συνεπώς δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα η λειτουργία μέσου (των καμερών) που κατατείνει στην αποκάλυψη των εγκληματούντων.
Η χρήση των καμερών είναι επιτρεπτή στην Ε.Ε. σε συγκεκριμένους χώρους, υπό προϋποθέσεις, χωρίς να τίθεται θέμα παραβιάσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο επιβάτης σε λεωφορείο του Λονδίνου φωτογραφίζεται 300 φορές. Ο τότε Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Αντιπρόεδρος Α.Π., Δ. Γουργουράκης ζήτησε να μην εφαρμοστεί η ως άνω γνωμοδότηση. Επίσης, η πλειοψηφία των ΜΜΕ και των συνταγματολόγων είχαν ομοίως αντιταχθεί στην εφαρμογή αυτής και ο ανωτέρω Εισαγγελέας στοχοποιήθηκε άδικα. Αιφνιδίως όμως, το 2010 η Αρχή αλλάζει θέση και έτσι δικαιώνεται ο ανωτέρω Εισαγγελέας. Μέχρι και σήμερα με τις κάμερες έχουν εξιχνιαστεί εκατοντάδες εγκλήματα. Να σημειώσω πως ήδη από το 2004 (με τις υπ’ αριθμ. αποφάσεις του ΑΠ 874/2004 ΚΑΙ 1317/2004, Ποιν. Χρ. ΝΕ 414 και ΝΒ αντίστοιχα), εκρίθη ότι υπήρξε σύννομη η μαγνητοσκόπηση εγκληματικής συμπεριφοράς ατόμων που μάλιστα δεν γινόταν δημοσία ως και η χρήση των μαγνητοταινιών ως αποδεικτικών μέσων ενώπιον του Δικαστηρίου. Στην Μ. Βρετανία, κατ’ εξοχήν δημοκρατική χώρα, οι κρατικές κάμερες είναι παντού.
Σε ένα περίπατο στο Λονδίνο θα καταγραφείς από δεκάδες κάμερες. Αντίθετα, εμείς που υποχρεωθήκαμε το 2004 στους Ο.Α. από την ΔΟΕ να εγκαταστήσουμε κάμερες υψιλής ευκρίνειας, ξοδεύοντας εκατ. ευρώ, μόνοι μας… αχρηστεύσαμε το σύστημα. Έχοντας ως δεδομένο το εις την επικράτεια υπάρχον αίσθημα έλλειψης προστασίας από την ΕΛ.ΑΣ αφού κάθε μέρα έχουμε 201 κλοπές και 10 ληστείες, κρίνεται κατεπείγουσα η τοποθέτηση καμερών σε δημοσίους χώρους, γήπεδα, πλατείες, λιμάνια κ.λ.π., διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων για να αποτραπούν νέα στυγερά εγκλήματα.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι η πρόσφατη αδιανόητη δολοφονία του επιβάτη στο λιμάνι του Πειραιά, έτυχε να βιντεοσκοπηθεί από άλλον επιβάτη. Αν δεν υπήρχε αυτό το φιλμάκι, το έγκλημα αυτό θα έμενε ανεξιχνίαστο με τεράστια εμπόδια στην άσκηση της αρμόζουσας ποινικής δίωξης. Δυστυχώς, λόγω στρουθοκαμηλισμού δεν έχει γίνει ούτε μία συζήτηση (έστω από την κρατική TV) για το φλέγον αυτό θέμα.
Το δίδαγμα: Κάμερες παντού και κυρίως στους δημοσίους χώρους, έτσι ώστε να αποκαλύπτονται οι δράστες εγκλημάτων και να αποδίδεται δικαιοσύνη. Να μαθαίνουμε την αλήθεια