Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ..ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973-2023 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΕΓΓΟΝΙΩΝ ΜΟΥ Μέρος Β΄

ΙΩΑΝΝΗΣΣΠ. ΛΑΖΑΡΑΚΟΣ

Email: jlazarakosdim@yahoo.gr

Συνέχεια από το προηγούμενο:

Κατευθυνθήκαμε με τα πόδια προς τη Βικτώρια Συγκοινωνίες δεν υπήρχαν, από ενωρίς. Βγήκαμε στην Πειραιώς και αρχίσαμε να πηγαίνουμε προς τον Πειραιά. Τελικά ένας ταξιτζής μας φόρτωσε για τα Καμίνια.

Mας ρώτησε αν ήμασταν στο Πολυτεχνείο και τι γίνεται εκεί. Γρήγορα του απάντησα όχι, ήμασταν σε μια μπουάτ στην Αχαρνών και του έδειξα τη στρατιωτική μου ταυτότητά. Α, συγγνώμη… ψέλισε. Μέχρι που μας ξεφόρτωσε στην Αγίου Ελευθερίου δεν ξαναμίλησε. Κατεβήκαμε όλοι μαζί, με ρώτησε η Αννούλα λέγοντας:

-Γιάννη γιατί του είπες ψέματα και του έδειξες και την ταυτότητα;

-Γιατί αν ήταν χαφιές θα μας πήγαινε ζούμπιτους σε κάποιο Αστυνομικό Τμήμα… Πήγαμε τα κορίτσια σπίτια τους και χωρίσαμε. Ο Θανάσης ήταν πολύ προβληματισμένος για τη σχέση των δικών του με την Κυβέρνηση, αλλά με ρώτησε εσύ Γιάννη πὼς…

Τον διέκοψα και του είπα: Θανάση μη ξεχνάς ότι υπηρετώ στο Πολεμικό Ναυτικό, αλλά τέλος πάντων δεν είμαι χαφιές, αν είσαι εσύ αύριο πρωί – πρωί που θα… θα το μάθω.

-Όχι ρε τι μ……ς λες, στο λόγο της τιμής μου δεν είμαι…

-Εντάξει, εντάξει σε πιστεύω, πάντως εφόσον είμαστε και οι δυο εντάξει θα συνεχίσουμε τον αγώνα και να είσαι με τη συνείδησή σου ήσυχος ότι πράξαμε το σωστό. Δεν είχε κανένα νόημα να μας συλλάβουν…

-Ναι, ναι το πιστεύω και συνεχίσαμε να προχωράμε ώσπου μια χωριάτικη τραχιά φωνή μας πρόσταξε λέγοντας: ΑΛΤ! Μείνετε ακίνητοι ΕΣΑ.

Μείναμε ακίνητοι τρεις Εσατζήδες με ένα τζιπάκι με σβηστή μηχανή και φώτα ενέδρευαν στη διασταύρωση Αγίου Ελευθερίου και Σάμου, στα Καμίνια. Μείναμε ακίνητοι και μας πλησίασαν οι δύο. Ο ένας μας είχε προτάξει ένα υποπολυβόλο THOMPSON και ο άλλος είχε μπιστόλι 45άρι στη θήκη του, ήταν ο Δεκανέας, επικεφαλής, με υφάκι στρατάρχη. Έτσι γίνεται σε όλες τις Χούντες ανεξαρτήτου ιδεολογίας. Το ένοπλο φανταράκι (ανθρωπάκι) είναι έτοιμο να συλλάβει και τη μάνα του… Μας λέει λοιπόν ο Εσατζής:

-Για να δω ποιοι είστε, μάλλον είστε κομούνια και έρχεστε από το Πολυτεχνείο…

-Κόψτο ηλίθιε Δεκανέα και μη φαντασιώνεσαι, του είπα βάζοντας την ταυτότητά μου στη μούρη του και λέγοντάς του, ψέματα, ΑΕΔ (Αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων). Ο φουκαράς τα έχασε και ο άλλος με το TOMSON κατέβασε την κάνη προς τα κάτω. Ο φουκαράς σαστισμένος ζητώντας συγνώμη μας φλόμωσε στις χαιρετούρες…

Πολύ αργότερα ο δημοκρατικός Θανάσης μου είπε, όταν είπες ΑΕΔ τα χρειάστηκα, αλλά τον μπλόφαρες και την έφαγε.

-Θανάση είχα και άλλον άσσο στο μανίκι μου. Η ταυτότητα ήταν γνήσια. Μετά άκρες έχεις κι εσύ από τους δικούς σου άρα κακώς φοβήθηκες…

Στις 03:03 τα χαράματα του Σαββάτου, 17 Νοεμβρίου 1973 το τανκ με οδηγό τον Ύλαρχο Γουνελά, και ο οποίος αποστρατεύτηκε Στρατηγός (απ’ όσα γνωρίζω), μετά από πολλά χρόνια Μεταπολίτευσης. Πριν λίγα χρόνια ο Γουνελάς μίλησε σε κάποιο τηλεοπτικό σταθμό και κοντολογίς είπε πως υπήρχαν αλλεπάλληλες επαφές των ανωτέρων του με τους καταληψίες φοιτητές και άλλους του Πολυτεχνείου να εκκενωθεί ο χώρος γιατί θα μπει το τανκ μέσα, ώστε να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Για το λόγο αυτό έφυγε και η Αστυνομία από την πλευρά που φύγαμε κι εμείς.

Τότε είπαν πως το τανκ πολτοποίησε μεγάλο αριθμό διαδηλωτών. Για πολλά χρόνια μετέπειτα μιλούσαν για εκατοντάδες, ή πολλές δεκάδες νεκρούς. Όλα αυτά όμως ιστορικά δεν έχουν αποδειχθεί. Ναι κι εγώ πιστεύω πως κάποιοι, δυστυχώς, σκοτώθηκαν.

Μετά από κάποια χρόνια μας έφεραν έξω από το Πολυτεχνείο μια κεφάλα, κάποιοι είπαν πως είναι κάποιου συστημικού Σβoρώνου, άλλοι είπαν άλλα. Πάντως σε αυτή την κεφάλα πηγαίνει ο κόσμος και κυρίως οι μαθητές και βάζουν λουλούδια.

Όλοι εμείς που τότε ήμασταν εκεί και όλοι εσείς που ήρθατε, εκεί, πολύ αργότερα γιατί όταν ήμασταν εμείς εσείς ήσασταν αγέννητοι, αλλά τώρα ήσαστε κι εσείς εκεί βάζοντας λουλούδια στην κεφάλα να θυμάστε αυτά τα λόγια:

Κανένα γραφτό δοκίμιο, καμία αφήγηση, καμία γελοιογραφία, κανένα χρονογράφημα ή άρθρο δεν ειρωνεύτηκε, ή υποτίμησε τον Αγώνα της γενιάς εκείνης στο Πολυτεχνείο, όσο η άλωση των συνειδήσεων και ο εκφυλισμός των τότε αγωνιστών, που μετέπειτα έγιναν Βουλευτές και Υπουργοί.

Αναφέρομαι σε Δεξιούς και Αριστερούς. Και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε να γίνονται Εκλογές και να πηγαίνουν να ψηφήσουν 38 – 40%! Και έχει θλιβερή πλάκα το ζήτημα όταν όλοι αυτοί οι ανόσιοι πολιτικοί μιλούν για Δημοκρατία! Τους λέω ως μεγαλύτερος από πολλούς απ’ αυτούς:

Κυρίες και Κύριοι που βαδίζετε; Σε λίγο θα έχουμε εκλογές και η συμμετοχή θα είναι μονοψήφιος αριθμός, δεν βλέπετε πως με τα ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ που κάνετε απομακρύνεται η Δημοκρατία; Οδηγείτε σε δημοκρατική Χούντα; Και η Χούντα δεν έκανε εκλογές για να αντικατασταθεί κι εσείς ήδη κυβερνάτε ερήμην του ελληνικού Λαού, αφού το 60% δεν συμμετέχει. Που θα πάει αυτή η αρρωστημένη και επικίνδυνη κατάσταση; Άγνωστο! Πάντως δεν θα βγει σε καλό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *