H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Διατροφή και Υγεία..Επιμέλεια: Νάνσυ Κουτσουμπού Μέλι: Τα οφέλη: για την καρδιά, τη μνήμη και τα εγκαύματα

Το μέλι εκτός από νόστιμο έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Μελέτη έχει δείξει ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο και την βελτίωση των συμπτωμάτων από τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αλλεργιών. Συγκεκριμένα το μέλι περιέχει γύρη, η οποία αν λαμβάνεται σε μικρές δόσεις, μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να την ανέχεται.

Παράλληλα το μέλι περιέχει βιταμίνη Β και μέταλλα γι’ αυτό και έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Τα οφέλη που έχει το μέλι για την καρδιά, την μνήμη και τα εγκαύματα:

Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ανακούφιση στα προβλήματα του γαστρεντερικού. Επιδρά κατά της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων μνήμης. Επουλώνει τις πληγές και ιδιαίτερα τα εγκαύματα

Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων: Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει το μέλι έχουν σχετιστεί σε μελέτη με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Ανακούφιση στα προβλήματα του γαστρεντερικού: Στοιχεία δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως η διάρροια που σχετίζεται με τη γαστρεντερίτιδα.

Επιδρά κατά της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων μνήμης: Μπορεί να είναι καλό για τον εγκέφαλο. Μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να προσφέρει κατά της κατάθλιψης και του άγχους. Άλλες μελέτες έχουν υποδείξει ακόμη ότι το μέλι βοηθά στην πρόληψη των προβλημάτων της μνήμης.

Επουλώνει τις πληγές και ιδιαίτερα τα εγκαύματα: Η τοπική χρήση μελιού ιατρικής ποιότητας έχει αποδειχθεί ότι προάγει την επούλωση των πληγών, ιδιαίτερα των εγκαυμάτων.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε μέλι: Τα βρέφη δεν πρέπει να καταναλώνουν μέλι γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα μπορεί να μην είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τα βακτήρια που προκαλούν αλλαντίαση, μια παραλυτική ασθένεια. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) αναφέρει ότι το μέλι είναι ασφαλές για οποιονδήποτε ηλικίας πάνω από 1 έτος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέλι και η ζάχαρη βρίσκονται πολύ κοντά στα επίπεδα σακχάρων που περιέχουν. Έτσι οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με την ζάχαρη αλλά και όσοι είναι διαβητικοί θα πρέπει να το καταναλώνουν με προσοχή ή καθόλου και πάντα μετά από τις υποδείξεις του γιατρού τους.

Είναι πιο υγιεινό από την ζάχαρη; Επειδή μέλι και ζάχαρη έχουν σχεδόν τα ίδια επίπεδα σακχάρου η αλήθεια είναι ότι από άποψη θερμίδων δεν υπάρχει διαφορά. Ωστόσο το μέλι έχει οφέλη για το ανοσοποιητικό, την καρδιά και την μνήμη γι’ αυτό θα ήταν καλό να το προσθέσετε σε ένα από τα ροφήματά σας καθημερινά. Όταν καταναλώνεται με μέτρο το μέλι μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *