H Φωνή των Πειραιωτών

Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά..«ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ».Ημερίδα Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και ΠΑ.ΠΕΙ

Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, ο Πειραιάς βρέθηκε στην πρωτοπορία των νομικών και τεχνολογικών εξελίξεων, καθώς φιλοξένησε Επιστημονική Ημερίδα με το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα «ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ», η οποία διεξήχθη στον Πειραϊκό Σύνδεσμο με μεγάλη επιτυχία και μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο.

Η Ημερίδα υπήρξε γέννημα της σύμπραξης του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και του Πανεπιστημίου Πειραιά, δηλαδή της συνεργασίας δικηγόρων, δικαστών και ακαδημαϊκών, όπως άλλωστε επέβαλε το τόσο σοβαρό και σύνθετο θέμα της. Σε αυτήν αναπτύχθηκε επιστημονικός διάλογος για τα πρακτικά και νομικά θέματα που σχετίζονται με την χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη, διερευνώντας τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους από αυτήν.

Στον χαιρετισμό του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Μιχαήλ Σφακιανάκης, τόνισε ότι:

«Ο βαθμός εμπλοκής της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαδικασία της δικανικής κρίσης εξαρτάται από παραμέτρους όπως η τεχνική εξέλιξη των ίδιων των συστημάτων και από εξωγενείς πιέσεις για περισσότερη αποτελεσματικότητα και από την ικανότητα και προθυμία των δικαστικών συστημάτων να προσαρμοστούν. Αν σκεφτούμε την ηθική με βάση την Αριστοτελική θέση, θεωρώ ότι μπορούμε να αντισταθούμε στην υπερβολική ανάθεση της λήψης αποφάσεων σε αλγορίθμους που είναι ενσωματωμένοι σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Ηλίας Κλάππας επισήμανε ότι:

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, ανταποκρινόμενος στις προκλήσεις της επιστημονικής πραγματικότητας, υπήρξε από τους πρώτους επιστημονικούς φορείς που ανέδειξαν το θέμα της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη. Όπως αναφέρεται στο από 22-6-23 Ψήφισμα του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΠ, η αναζήτηση λύσεων στις δυσλειτουργίες της Δικαιοσύνης με τη βοήθεια των επιτευγμάτων της τεχνολογίας δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο κατακτήσεις γενεών σε ζητήματα που αφορούν στην απονομή της δικαιοσύνης με βάση τις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της δίκαιης δίκης, της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, του τεκμηρίου αθωότητας και της απαγόρευσης διακρίσεων».

Η Πρόεδρος Εφετών και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Μαργαρίτα Στενιώτη, η οποία προήδρευσε σε μία από τις συνεδρίες, ανέφερε ότι:

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί κορυφαία τεχνολογική τάση σε πολλούς τομείς της κοινωνίας και της τεχνολογίας. Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μεθόδων και κατασκευής εργαλείων για την αποκόμιση οφέλους από την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς να απειλούνται, όμως, τα θεμέλια της δημοκρατικής μας κοινωνίας. Η Δικαιοσύνη είναι και πρέπει να παραμείνει ανθρωποκεντρική».

Στην Ημερίδα συμμετείχαν, εκτός άλλων και: ο κ. Κώστας Μενουδάκος Επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ, ο κ. Παναγιώτης Περράκης Πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), ο κ. Ευστάθιος Βεργώνης Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο κ. Στέφανος Γκρίτζαλης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, η κ. Λίλιαν-Εύα Μήτρου Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Ιωάννης Αλεξάκης Διευθυντής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η κ. Ελισσάβετ Σπυροπούλου Πρωτοδίκης, ο κ. Δημήτρης Μελίδης Δικηγόρος και Υπεύθυνος της Επιτροπής του ΔΣΠ για την ψηφιακή Δικαιοσύνη, ο κ. Ηλίας Πολλάλης Δικηγόρος και Σύμβουλος του ΔΣΠ και η κ. Θεοδώρα Μίχου Δικηγόρος Αθηνών.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Πάνος Αλεξανδρής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Γιάννης Σαρακιώτης, Βουλευτής, ο κ. Δημήτριος Βερβεσός, Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Πρόεδρος του ΔΣΑ, ο κ. Δημήτριος Καρύδης Αντιδήμαρχος Πειραιά.

Από το δικαστικό σώμα τίμησαν την εκδήλωση πολλοί Προϊστάμενοι Δικαστικών Σχηματισμών Αθήνας και Πειραιά και συγκεκριμένα, ο κ. Ιωάννης Αποστολόπουλος Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης Εφετείου Πειραιά, ο κ. Δημήτριος Σαββαΐδης Προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά, η κ. Στεφανία Γιαννούλη Πρόεδρος Τριμ. Συμβουλίου Δ/νσης Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, ο κ. Χριστόφορος Λινός Προϊστάμενος Τρ. Συμβουλίου Δ/νσης Πρωτοδικείου Αθηνών, ο κ. Γεώργιος Ξυνόπουλος Πρόεδρος Τριμ. Συμβουλίου Δ/νσης Πρωτοδικείου Πειραιά, ο κ. Δήμος Χρυσός Πρόεδρος Τριμ. Συμ/λίου Δ/νσης Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά.

Επίσης, παρέστησαν οι κ.κ. Πρόεδροι: Νικόλαος Λογοθέτης του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Άννα Μεμετζή του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Γεώργιος Δουβλέκας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Καρλάφτης, του Πειραϊκού Συνδέσμου, ο οποίος παραχώρησε ευγενικά τη φιλόξενη αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου, ο κ. Θεόδωρος Χαλκίδης Γεν. Γραμματέας Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, ο κ. Ιωάννης Ηρειώτης Αντιπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, οι πρώην Πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ.κ: Στυλιανός Μανουσάκης, Γεώργιος Σταματογιάννης, ο κ. Ευάγγελος Διαμαντής Προϊστάμενος του Τμήματος Πληροφορικής Πρωτοδικείου Πειραιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *