Πανεπιστήμιο Πειραιά..Διεθνές Συνέδριο «Διπλωματία και Λογοτεχνία»
Στο κατάμεστο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, έλαβε χώρα η πανηγυρική έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «Διπλωματία και Λογοτεχνία», το οποίο διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Το Συνέδριο ξεκίνησε με τις προσφωνήσεις από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Καθηγητή κ. Μιχαήλ Σφακιανάκη, τον Πρόεδρο του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Καθηγητή κ. Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Πειραιώς κ. Ειρήνη Νταϊφά, την Α.Ε. η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Laurence Auer, την Α.Ε. τον Πρέσβη του Μεξικό στην Ελλάδα, κ. Alejandro Garcia Moreno, την Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Καθηγήτρια κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου, την εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας, κ. Ioana Marinescu, την Αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Καθηγητών Γαλλικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Ελλάδος κ. Ευαγγελία Δαδινοπούλου και από την Διευθύντρια του ΠΜΣ «Ενέργεια: Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία», Καθηγήτρια κ. Ειρήνη Χειλά.

Την πανηγυρική εναρκτήρια ομιλία έκανε ο διπλωμάτης, πρώην Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος εξήρε την πρωτότυπη ιδέα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών για τη διοργάνωση αυτού του ξεχωριστού συνεδρίου. Στη συνέχεια, προσέγγισε τους όρους του τίτλου του Συνεδρίου «Διπλωματία και Λογοτεχνία», ανάλυσε το περιεχόμενο αυτού του ζευγαριού και έδωσε διαφωτιστικές απαντήσεις στο πώς και πού οι δύο κόσμοι, ο σκληρός ρεαλισμός (Διπλωματία) και η εξιδανίκευση (Λογοτεχνία) τέμνονται ή και εφάπτονται.
Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Πορτογαλία, κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Πρέσβης της Γαλλίας κ. Pierre Morel, η Αναπληρώτρια Προέδρου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Καθηγήτρια, κ. Φωτεινή Ασδεράκη, ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας κ. Nicolas Eybalin, η Ακόλουθος Συνεργασίας για τη Γαλλική Γλώσσα, κ. Véronique Bruez, η Αναπληρώτρια του Ακόλουθου Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, κ. Κατερίνα Σπυροπούλου, η Υπεύθυνη Οικονομικών, Εμπορικής Προώθησης και Διεθνών Σχέσεων της Πρεσβείας του Μεξικού στην Ελλάδα, κ. Laura Mora Barreto, η Καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, κ. Isabelle Dasque.
Στις κυρίως συνεδρίες συμμετείχαν, οι κ.κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Γεννηματάς, Γιώργος Πουκαμισάς, Θεόδωρος Δασκαρόλης, Σπύρος Λαμπρίδης.
Οι διάφορες ομιλίες στα Γαλλικά και Αγγλικά επικεντρώθηκαν στον δεσμό ο οποίος δημιουργείται και συνδέει τη λογοτεχνία με τη διπλωματία, καθώς και τις δια-συνδέσεις μεταξύ των δύο αυτών δραστηριοτήτων, οι οποίες βρίσκονται στο σταυροδρόμι πολλών τομέων, όπως αυτών της λογοτεχνίας και λογοτεχνικής κριτικής, της ιστορίας, της αρχειακής έρευνας, της διεθνούς πολιτικής, της διπλωματίας και των διεθνών σχέσεων.
Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Διπλωματία και Λογοτεχνία» προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα το οποίο τέθηκε από τους υπερρεαλιστές για την περίπτωση του Πωλ Κλωντέλ: «Πώς μπορεί να είναι κάποιος Πρέσβης μιας χώρας και συγγραφέας;».