Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά..ΝΑΙ στην πάταξη της φοροδιαφυγής ΟΧΙ στη Διάλυση Βιοτεχνών – Ελευθέρων Επαγγελματιών
Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά στηρίζει κάθε προσπάθεια που έχει στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής αλλά και τη φορολογική δικαιοσύνη. Είναι όμως αντίθετο σε κάθε οριζόντιο μέτρο που θα επιφέρει επιπλέον “βάρη” στην ραχοκοκαλιά της οικονομικής ζωής στη χώρα μας.
Το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας σίγουρα χρειάζεται ριζική αναδιάρθρωση και για να επιτευχθεί αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο μετά από στρεβλώσεις ετών που πρέπει να διορθωθούν. Σε καμία περίπτωση όμως το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο έχει σχεδιαστεί δεν πρόκειται να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα που όλοι επιδιώκουμε.
Χρειάζονται σημαντικές διορθώσεις έτσι ώστε να αποφευχθούν «λουκέτα» σε όσοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα χρόνια της κάθε κρίσης που χτύπησε τη χώρα μας.
Βρισκόμαστε λίγο πριν ολοκληρωθεί η χρήση 2023. Είναι αδύνατον να καταφέρουν να υιοθετηθούν τα μέτρα που προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι ελάχιστος ο χρόνος. Μέχρι να καθοριστούν όλες οι λεπτομέρειες θα έχει μείνει πολύ λίγος χρόνος για να καλύψουν οι φορολογούμενοι τυχόν διαφορά που θα έχουν από της μικρότερης αξίας αποδείξεις που θα έχουν συγκεντρώσει σε σύγκριση με αυτές που θα πρέπει βάσει της νέα ελάχιστης αμοιβής για να αποφύγουν την πρόσθετη φορολογία 22%.
Παράλληλα θα πρέπει να επανεξεταστούν τα κριτήρια ετήσιου μέσου όρου τζίρου ανά ΚΑΔ και σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος να τεθεί σε ισχύ από το νέο οικονομικό έτος 2024 και μετά καθώς και να εξετασθεί επιπλέον μείωση συντελεστή ΦΠΑ. Τέλος, να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος.
Η θέση του ΒΕΠ επί του φορολογικού συστήματος στην χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια είναι μια και ξεκάθαρη «ΕΣΟΔΑ – ΕΞΟΔΑ» ήτοι καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα, μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις, με φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος (έσοδα – έξοδα) για όλους.
Ως φορείς που εκπροσωπούμε την επιχειρηματικότητα θα πρέπει στην προσπάθεια μας να διεκδικούμε ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον να ασκούμε πιέσεις για μέτρα μείωσης της φοροδιαφυγής με κάθε εύλογο μέσο και κοινωνικό πρόσημο.