Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ..ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΡΙΜΥΘΟΎΝΤΑΣ

Οι Άγιοι τους οποίους επικαλούμεθα σε βοήθεια, είναι αυτοί, οι οποίοι με τα έργα τους έλαβαν την Αγιότητα «εκ Θεού» και θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους στην «εν Χριστώ ζωήν» τους και να γίνουν συνοδοιπόροι τους..

Οι εορτές των Αγίων γίνονται πνευματικά πανδοχεία, τα οποία μας ξεκουράζουν από την βοή, τον τάραχον του βίου, της καθημερινότητας. Διότι σύμφωνα με τον Φιλόσοφον Δημόκριτο: «Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόχευτος» δηλ. η ζωή χωρίς εορτές μοιάζει μία πορεία, χωρίς στάση, χωρίς ξεκούραση.

Στις 12 Δεκεμβρίου εορτάζει ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο θαυματουργός, πολιούχος της Νήσου Κέρκυρας και προστάτης της πόλεως του Πειραιά, στο πρώτο λιμάνι της χώρας.

Εγεννήθην στην Κύπρο το 270 μ.Χ. από οικογένεια βοσκών, αλλά και κάπως εύπορη. Αν και εμορφώθη δεν άλλαξε επάγγελμα, έμεινε βοσκός. Ήταν αγαθός, γεμάτος αγάπη προς τον πλησίον του. Κάθε Κυριακή εκκλησιαζόταν, έπαιρνε συχνά μαζί του βοσκούς και εξηγούσε την Ευαγγελικήν περικοπή. Ήταν σεμνός, εγκρατής, προσεκτικός, σαν ιερέας και όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, τον εξέλεξαν Επίσκοπον.

Ο βίος του και τα θαύματά του, είναι γραμμένα στο Απολυτίκιόν του, το οποίον ακολουθεί και συνέθεσαν μεγάλοι Υμνογράφοι:

«Της Συνόδου της πρώτης ανεδείχθης υπέρμαχος και θαυματουργός θεοφόρε Σπυρίδων, Πατήρ ημών διό νεκρά συ εν τάφω προσφωνείς και όφιν εις χρυσούν μετέλαβες. Και εν τω μέλπειν τας αγίας σου ευχάς, Αγγέλους έσχες συλλειτουργούντας σου, Ιερώτατε. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστόν. Δόξα τω σε στεφανώσαντι. Δόξα τω ενεργούντι διά Σου, πάσιν ιάματα».

Με απλά λόγια: «Έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενικήν Σύνοδον, όπου κατετρόπωσε τους Αρειανούς και ανεδείχθην, ένας από τους λαμπρούς υπερασπιστάς της Ορθοδόξου πίστεως. Η παράδοσις αναφέρει και το θαύμα της κεράμου. Όταν τελείωσε η Σύνοδος έκανε το σημείον του Σταυρού, λέγοντας «Εις το Όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, δηλαδή ανέφερε τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Στο χέρι του κρατούσε ένα κεραμίδι, στο οποίο έφάνη επάνω φωτιά. Και ο Άγιος είπε; Όπως το κεραμίδι είναι τρισύνθετο, δηλ. φωτιά, νερό, χώμα, έτσι και ο Θεός έχει τρεις υποστάσεις, Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.

Ο Άγιος έσωσε πολλάκις το νησί του από πανδημίες, αλλά και από την πολιορκία των Οθωμανών. Ανέστησε μία νεκρή γυναίκα απ΄ τον τάφο και ένα φίδι το μετέτρεψε σε χρυσό. Προσευχόμενος είχε δίπλα του αγγέλους συλλειτουργούντας.

Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μία κόρη την Ειρήνη. Η σύζυγός του όμως απέθανε ενωρίς και ο ίδιος συνέχισε να διδάσκει τον θείον λόγον. Ήταν προστάτης των πτωχών και των αμαρτωλών.

Το 648μ.Χ. όταν η Κύπρος αντιμετώπιζε μεγάλες επιδρομές από τους Σαρακηνούς, μεταφέρθηκαν τα λείψανά του στην Κων/πολη από τον Αυτοκράτορα Ιουστιανό και τοποθετήθηκαν στον Ναόν των Αγίων Αποστόλων.

Εκοιμήθην εν ειρήνη το 348 μ.Χ. και λόγω του εναρέτου βίου του, κατετάχθην μεταξύ των Αγίων.

Την ημέρα της εορτής του στην Κέρκυρα, οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και οι πιστοί πηγαίνουν με σεβασμό να προσκυνήσουν το ιερό και άφθαρτο σκήνωμά του.

Τα πασουμάκια του Αγίου

Η λαϊκή παράδοσις αναφέρει, ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας ήταν βοηθός του Αγίου Νικολάου, γύριζε στεριές και θάλασσες, για να σώσει ναυαγούς, έτσι χάλαγε τα παπούτσια του. Οι πιστοί, οι οποίοι τον εσέβοντο πολύ, θεωρούσαν ότι έπρεπε κάθε φορά να του κατασκευάζουν καινούρια παπούτσια

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, ας ικετεύσομε τον Άγιον και θαυματουργόν, Θεοφόρον Σπυρίδωνα, ίνα μεσιτεύει, ως ελεήμων, εις την βοήθειαν ημών.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

Μαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *