Αποχαιρετισμός στη Μάνα. ΕΛΕΝΗ ΧΟΥΜΑ.Χίος 4-11-1926 – Σάμος 16-7-2023
Πέρασαν πέντε μήνες από την «αναχώρηση» της Μάνας. Κυριακή 16 Ιουλίου 2023, στο σπίτι στη Σάμο. Σε ηλικία 97 ετών.
Δεν έγιναν δημοσιοποιήσεις,ούτε αναρτήσεις στο διαδίκτυο.
Προτίμησα να την τιμήσω με τη Σιωπή.
Ηταν η σύζυγος του Καπετάν Μιλτιάδη Χούμα (Σάμος 1913- Πειραιάς 1989) και η τελευταία, που έζησε τα γεγονότα του Πολέμου και της Διαφυγής 1941-44 στη Νέα Κρήνη – Τσεσμέ, στα Μικρασιατικά παράλια.
Εκεί δεκαοχτάχρονο κορίτσι, βρέθηκε με την οικογένειά της, εκεί γνωρίστηκε με τον πατέρα μου και παντρεύτηκαν εν καιρώ Πολέμου στη Σμύρνη, τον Απρίλιο του 1944.
Πορεύτηκαν μαζί σε όλη τους τη ζωή και απέκτησαν τέσσερα παιδιά.
Ανδρέας (Χίος 1945 – ), Χριστόδουλος (Σάμος 1947 – ), Νίκος (Σάμος 1951- Αθήνα 2017), Γιάννης (Πειραιάς 1954 – ).
Γεννήθηκε στη Χίο, στις 4 Νοεμβρίου 1926. Ήταν το μικρότερο παιδί του Γεωργίου Κατσουλάκη (Σύμη 1885 – Πειραιάς 1959) και της Σταματίας Δήμα (Σάμος 1890- Πειραιάς 1974). Ο Ηλίας (Χίος 1913 – Πειραιάς 1976), ο Γιάννης (Σάμος1919-Πειραιάς 2010) και ο Κώστας (Χίος 1922 – Πειραιάς 2017), ήταν τα αδέλφια της.
Ο τελευταίος μήνας, πότε στο Νοσοκομείο στη Σάμο, πότε στο σπίτι στη Χώρα. Οι εξετάσεις, οι διαγνώσεις και η ηλικία δεν άφηναν περιθώρια. Όμως ή ελπίδα δεν σβήνει και αυτή ήταν το στήριγμά μου.
Η μη δημιουργία δικής μου οικογένειας, μού έδωσε την ευτυχία να ήμουν δίπλα της. Στους γιατρούς,στα φάρμακα, μαζί ξεπερνούσαμε τα καθημερινά προβλήματα και ιδιαίτερατα προβλήματα της υγείας. Προσπαθούσα κι εγώ ό,τι μπορούσα να βοηθήσω, για είναι στη ζωή. Σαν να ήξερα, ότι ο χαμός της θα άνοιγε ένα απέραντο κενό, που θα ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου για να το αντιμετωπίσω.
Την χαρακτήριζε η ευγένεια και η αξιοπρέπεια.
Μία μόνιμη λύπη που είχαν τα ματάκια της, ήταν ό,τι απέμεινε από τον μεγάλο πόνο που βίωσε, με την ασθένεια και τον Θάνατο του Νίκου, τον Φεβρουάριο 2017. Το αγαπημένο της παιδί.
97 χρονών, με καλή πνευματική διαύγεια, πλήρης ημερών λένε. Και εγώ που πάτησα τα 70 πρέπει να το βλέπω ψύχραιμα, γιατί είναι η φυσιολογική εξέλιξη της ζωής. Αυτή είναι η απλή λογική και εγώ λέω, ότι ο Θάνατος δεν πάει με τη λογική.
Πρέπει να μάθουμε ότι ο Θάνατος υπάρχει. Πρέπει να γνωρίζουμε, πως κάποτε θα χτυπήσει τους πλαϊνούς μας, εμάς τους ίδιους, και ό,τι πιο αγαπημένο έχουμε.
Δεν πρέπει να τον ξεχνάμε.
Πρέπει να γνωρίζουμε, ότι θα πληγωθούμε και ότι η πληγή θα μείνει ανοιχτή. Για πάντα. (Μάρτιν Γκραίη: Το Βιβλίο της ζωής, σελίδα 145, εκδόσεις Μπουκουμάνη)
Σημείωση: Η Ναυτική Έκθεση 1941-44 «Μιλτιάδης Χούμας» στη Χώρα Σάμου, που ήδη έχει τελειώσει και λειτουργεί με προκαθορισμένες επισκέψεις,σε ένδειξη σεβασμού στην Ελένη Χούμα, δεν θα οργανώσει επίσημη εκδήλωση εγκαινίων.
Γιάννης Μιλτ. Χούμας