Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Στην σημερινή κοσμογονική εποχή, που ζούμε, παρατηρείται μία αδιαφορία από τους ανθρώπους προς τον Θεόν, μία θρησκευτική απομάκρυνση και μάλιστα μία αθεΐα. Η εποχή μας έχει ανάγκη από σωστούς ανθρώπους, με τα χαρίσματα, που τους προίκισε ο Δημιουργός.

Ο Χριστιανισμός είναι η μοναδική θρησκεία, που έχει για μέλη της, επάνω στην γη, πολίτες του ουρανού, και διαθέτει τη δύναμη της Θείας πνοής. Αναθερμαίνοντας και αναζωογονώντας έτσι ολόκληρον τον κόσμον. Οι χριστιανοί κατοικούν στην γη, αλλά νόμος τους είναι το θέλημα του Κυρίου, που ξεπερνάει ακόμα και τις τελειότερες νομοθεσίες. Τα λόγια του Ιησού Χριστού έχουν μοναδικό κύρος, γιατί αποτελούν την γνήσια έκφραση του θελήματός Του. Είναι το κέντρο και το περιεχόμενο της Βασιλείας του Θεού.

Με βάση την αγάπη, όπως την εδίδαξε και την εφάρμοσε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Από την αγάπη προέρχεται η ειλικρίνεια, η εγκαρδιότητα, από τον φόβο το ψεύδος και η υποκρισία. Με την αγάπη, όλα στην ζωή του ανθρώπου αποκτούν καινούριο νόημα. Ο Θεός αποκαλύπτεται στοργικός πατέρας και ο άνθρωπος γίνεται για τον άλλον άνθρωπο αδελφός.

Οι πιστεύοντες στον Χριστό, ζουν μία ζωή ανώτερη ηθικά, που τους κάνει να διαφέρουν ποιοτικά κατά πολύ από τους άλλους. Για αυτό και η παρουσία τους στον κόσμο είναι σαν την ψυχή μέσα σε σώμα.

Η βαθιά πίστις και η ελευθερία ήταν πάντα τα μοναδικά ιδανικά των ανθρώπων, γι’ αυτά πολεμούσαν μέχρι θυσίας. Οι ιερές παραδόσεις εξυψώνουν την εθνική συνείδηση, για νέους αγώνες και θυσίες. Η Παναγία γίνεται γέφυρα και ενώνει την γη με τον ουρανό, τον αισθητόν κόσμο, με την νοητή ωραιότητα. Είναι η κλίμακα, που κατέβηκε ο Θεός στην γη, για να αποδεσμεύσει τον άνθρωπο από τις συνέπειες της φθοράς και του θανάτου. Σε όλη την ζωή της, η Μητέρα του Θεού υπάκουε σε Εκείνον και αυτό αποδεικνύεται από την αγνότητα και την μεγάλη ταπείνωση.

Στα ιερά κείμενα, όταν ο πιστός τα μελετήσει, διακρίνεται η ιερότητα, η αλήθεια και η ευσέβεια. Ο δε συγγραφέας για να διατυπώσει τέτοιες αλήθειες, είναι ολοφάνερη η έμπνευση του Θείου παράγοντα. Οτιδήποτε γράφουν τα ιερά κείμενα, το επιβεβαιώνει η αρχαιολογική σκαπάνη. Τάφοι, Ναοί, αλλά και διάφορα στοιχεία, που ήταν θαμμένα μέσα στη γη, έρχονται στο φως και επιβεβαιώνουν την μοναδική παρουσία, που είχαν ως τότε στην Αγία Γραφή.

Η πίστης στον Χριστό, είναι αυτό που συντελεί στην καλυτέρευση της ζωής μας. Η διαπίστωση αυτή μας κάνει να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες. Πολύ συνοπτικά θα λέγαμε ότι η Εκκλησία είναι θεανθρώπινη κοινωνία, που έχει τον Ιησού Χριστόν ως κεφαλή και τους πιστούς όλων των αιώνων ως μέλη.

Οι χριστιανοί ενώνουν με την αγάπη τους ολόκληρη την ανθρωπότητα, για να βρει η κοινωνία μας τον προσανατολισμό της. Δυστυχώς δεν θα τον βρει, γιατί η καρδιά της βρίσκεται υποδουλωμένη στα πολλά χρήματα, στις απολαύσεις και στα υλικά αγαθά. Έτσι ο λόγος του Θεού δεν καρποφορεί στις ψυχές των ανθρώπων. Και παρά τα πλούτη τους ζούνε δυστυχισμένοι.

Ο άνθρωπος χωρίς Χριστό, ότι και να πετύχει στην ζωήν του, θα νοιώθει πάντα ότι κάτι του λείπει, θα νοιώθει κενός, πάντα ανικανοποίητος. Θα λείπει από την ζωή του ο Θεός. Θα γίνεται δούλος του χρόνου και θα βρίσκεται πάντα σε δύο ημερομηνίες γέννησης και θανάτου.

Για τον λόγον αυτόν ο άνθρωπος της αγάπης και της Ορθοδόξου πίστεως υπερβαίνει το χθές, το σήμερα και βιώνει υπαρξιακά την αιωνιότητα, της κοινωνίας του ανθρώπου με τον Θεόν και για να σωθεί πρέπει να φορέσει τον θώρακα της δικαιοσύνης.

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, ας ντυθεί το σώμα μας την θείαν αλήθεια και με την αδιάκοπη προσευχή θα έχουμε την ασπίδα της πίστεώς μας, τον Κύριον Ιησού Χριστόν.

Μαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *