Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ…ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΩΤΙΚΑ

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και στη Μάνη ανέβασαν τη σκυλίτσα στο παράθυρο

Την περασμένη εβδομάδα οι θερμοκρασίες στην Ανατολική και Δυτική Μάνη κυμάνθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Σε μερικές περιοχές, εκτός των ορεινών απολήξεων του Ταϋγέτου που οι θερμοκρασίες ήταν κάτω του μηδενός, το θερμόμετρο έδειξε και 3ο Κελσίου. Αυτό ανάγκασε τα αδέσποτα ζώα να έρθουν στις κατοικίες των ανθρώπων ζητώντας ενστικτωδώς προστασία.

Αν και το Ακρωτήριο Ταίναρο είναι η ευρωπαϊκή ηπειρωτική εσχατιά της Ευρώπης, όπου περίπου 250 ναυτικά μίλια νοτιότερα βρίσκεται το Τομπρούκ της Λιβύης, οι θερμοκρασίες τα τελευταία είκοσι χρόνια, το χειμώνα, πέφτουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το καλοκαίρι σκαρφαλώνουν στα ύψη.

Η Κανέλλα στο περβάζι του παραθύρου φωνάζει σιωπηλά ΚΡΥΩΝΩ.

Εφέτος με τον ερχομό της νέας χρονιάς δεν υπήρξε ένας βαρύς χειμώνας, αντιθέτως από το Νοέμβριο του 2023 έως και την περασμένη εβδομάδα ο καιρός ήταν άψογος για το ελαιομάζεμα. Εκτός κάποιες μέρες που έβρεξε, οι άλλες ήταν με ηλιοφάνεια και το θερμόμετρο έφτασε και 21ο Κελσίου.

Την περασμένη εβδομάδα οι Μανιάτες κατάλαβαν χειμώνα. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι που κυριάρχησαν στην περιοχή κατέβαζαν όλη την παγωνιά από τις χιονισμένες πανύψηλες βουνοκορφές του «αρσενικού βουνού» Ταϋγέτου. Ξυλόσομπες και τζάκια πήραν κυριολεκτικά… φωτιά. Έκαιγαν μέρα νύχτα. Για μία ακόμη φορά οι περιβόητοι Σύλλογοι καμία φροντίδα δεν έδειξαν τόσο για τα αδέσποτα κατοικίδια όσο και για τα άγρια ζώα και πετεινά. Αμφιβάλουμε αν έστειλαν έστω και μια επιστολή προς τις Δημοτικές Αρχές και την Περιφέρεια να φροντίσει για όλα αυτά…

Η αδέσποτη σκυλίτσα που οι χωριανοί την ονομάζουν «Κανέλλα» τουρτούριζε από το κρύο το καημένο και έψαχνε να βρει λίγη ανθρωπιά από τον αρχέγονο φίλο της, τον άνθρωπο. Ως γνωστό τα σκυλιά είναι τα πρώτα κατοικίδια των ανθρώπων. Η σκυλίτσα μέσα στην απόγνωσή της βρήκε τη λύση. Πήδηξε και έκατσε στο στενό περβάζι του παραθύρου μιας οικίας από τις λίγες που κατοικούνται για να προσελκύσει την προσοχή των ιδιοκτητών και να τη φροντίσουν. Πράγματι τη φρόντισαν, άνοιξαν μια αποθήκη της έστρωσαν και μια παλιά κουβέρτα της έβαλαν και μπόλικη τροφή και νερό και η Κανέλλα κοιμάται στα ζεστά έχοντας εξασφαλισμένα τροφή και νερό. Βέβαια αυτά δεν της έλλειπαν αφού οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού φροντίζουν τα αδέσποτα κατοικίδια (σκύλους και γάτες), το πρόβλημα είναι το κρύο.

Τα αδέσποτα βοοειδή και άγρια τσακάλια, αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κ.λ.π. την περίοδο αυτή νερό βρίσκουν άφθονο και τροφή σχετικά. Επίσης είναι η περίοδος του κλαδέματος και κατά συνέπεια του καψίματος των κομμένων κλαριών, οπότε ανάβονται μεγάλες φωτιές και η θράκα τους διατηρείται 15 και 20 ώρες. Στις εστίες αυτές της φωτιάς μαζεύονται και ξενυχτούν τις κρύες νύχτες τα βοοειδή και στις πιο μακρινές κοντά στα βουνά τα άγρια ζώα. Αυτά το μεγάλο πρόβλημα το έχουν τους θερινούς μήνες με τον καύσωνα που λείπει το νερό και όπως είπαμε καμία φροντίδα από πουθενά, μόνο λόγια και επίδειξη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *