Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις από 8 Φεβρουαρίου 2024

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Έκκληση για τρόφιμα

Τα καθημερινά συσσίτια, με τα οποία η Ενορία μας προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της φτώχειας και της ανέχειας των αδελφών μας.

Η επανέναρξή τους θα γίνει συν Θεώ, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Κάνουμε έκκληση όσοι μπορούν να συνεισφέρουν με τρόφιμα στην προσπάθεια μας αυτή.

Περισσότεροι από 120 άποροι αδελφοί μας εξυπηρετούνται καθημερινά, χάρη στις δωρεές και την εθελοντική εργασία συνεργατών μας.

Τρόποι δωρεάς:• Στο Πνευματικό μας Κέντρο, καθημερινά 8.30 π.μ. – 8.30 μ.μ.

• Με κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ

ΙΒΑΝ: GR 5901101900000019029607611.

• Στο κουτί στην είσοδο του Ιερού Ναού.

Πληροφορίες: Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας, Τηλ.: 210 4125619.

4 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΣΤΗΝ «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

Τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιηθούν τέσσερα Σεμινάρια, διάρκειας επτά εβδομάδων.

Εγγαφές και Δηλώσεις Συμμετοχής: Στο Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (όπισθεν Ιερού Ναού) και στο email: info@enoriaendrasei.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2104125619 και 2104135224. Ηλεκτρονικές Δηλώσεις Συμμετοχής:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ῾῾Αγωγή Υγείας᾽᾽

«Μια βιωματική προαγωγή της υγείας μας» Υγεία είναι η πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:

Κάθε Τρίτη 6.00 – 8.00 μ.μ., από 30 Ιανουαρίου έως 12 Μαρτίου (7 συναντήσεις). ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Διονύσης Βαλλιανάτος, Ιατρός-Κοινωνιολόγος-Συγγραφέας, Ειδικός Κοινωνικής Ιατρικής, π. καθ. Νοσ/ου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, (Τ.Ε.Ι.) Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αττικής.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Πρώτες Βοήθειες, Στάδια προσωπικότητας – Διαμόρφωση χαρακτήρα, Η βία σήμερα, Διατροφή και υγεία, Τρέχοντα ιατρικά προβλήματα, Προβλήματα υγειεινής.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ῾῾Ορθόδοξη Κατήχηση᾽᾽, «Θεολογική προσέγγιση των Ιερών Μυστηρίων». Τα Ιερά Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αποτελούν τους αγωγούς της χάριτος του Θεού. Με αυτά μεταφέρεται στον άνθρωπο με αισθητά σημεία η αόρατη καθαρτική και αγιαστική Θεία Χάρη. Ονομάζονται Μυστήρια για 2 λόγους.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Κάθε Τετάρτη 6.00 – 8.00 μ.μ., από 31 Ιανουαρίου έως 13 Μαρτίου (7 συναντήσεις). ΔΙΔΑΣΚΩΝ: π. Δανιήλ Ψωΐνος, Θεολόγος, Ιεροκήρυκας.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ; Βάπτισμα, Χρίσμα, Γάμος, Ιερωσύνη, Ευχέλαιο, Μετάνοια, Θεία Ευχαριστία.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ῾῾Θεατρικής Παιδείας᾽᾽ «Ανάλυση θεατρικών έργων»

Μέσα από την ανάλυση κλασικών θεατρικών έργων, πραγματο-ποιείται μία σπουδή στην εξελικτική πορεία του Θεάτρου από την Αρχαία Τραγωδία μέχρι τους νεότερους θεατρικούς δημιουργούς.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Κάθε Πέμπτη 6.00 – 8.00 μ.μ., από 1 Φεβρουαρίου έως 14 Μαρτίου (7 συναντήσεις).

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δημήτρης Κοντοδήμος, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Ανάλυση θεατρικών έργων με διάλεξη και παρουσίαση αποσπασμάτων. Ανάλυση των θεατρικών έργων: «ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ» του Αισχύλου, «ΑΜΛΕΤ» του Σαίξπηρ, «ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ» του Μολιέρου, «Η ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΑ» του Ίψεν, «ΜΠΕΡΛΙΜΠΛΙΝ ΚΑΙ ΜΠΕΛΙΣΑ» του Λόρκα, «Η ΛΑΙΔΗ ΦΘΕΙΡΟΖΟΛ» και «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ» του Τεννεσή Ουίλιαμς και «Η ΦΟΝΙΣΣΑ» και «ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ» του Παπαδιαμάντη.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ῾῾Ο άνθρωπος και το περιβάλλον᾽᾽ «Το νερό, η ζωή και ο άνθρωπος»

Στο σεμινάριο αυτό θα γίνει αναφορά στην εμφάνιση του νερού στο σύμπαν και τη γη και την κατάληξη στην σημερινή του κατανομή στη γη.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Κάθε Παρασκευή 6.00 – 8.00 μ.μ., από 2 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρ-τίου (7 συναντήσεις).

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ Πέτρος Τζιάς, Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Διδάκ-τωρ ερευνητής στο University of Tennessee.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Η εμφάνιση του νερού στη γη. Το νερό στη γη από τον σχηματισμό της μέχρι σήμερα. Ο κύκλος του νερού ή υδρολογικός κύκλος. Νερό και ζωή. Το νερό της θάλασσας. Θαλάσσια βιολογία. Νερό και πολιτισμός. Νερό χαλάρωση, υγεία και ψυχαγωγία.

Αδελφότητα Κρητών Πειραιά

«Η ΟΜΟΝΟΙΑ»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

Η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», πάντα κοντά στις παραδόσεις και πιστή στα ήθη και τα έθιμα, σας προσκαλεί:

-Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, ώρα 13.30, στο γνωστό κοσμικό κέντρο, ταβέρνα «Ομαλό», η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» θα πραγματοποιήσει το αποκριάτικο γλέντι της με το συγκρότημα του Μιχάλη Κουνάλη

-Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, ώρα 11.30 π.μ. στην Πλα-τεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Σταθμός Μετρό: Δημοτικό Θέατρο),  η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» θα τελέσει Μνη-μόσυνο του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου και θα πραγματοποιήσει Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ίδιο, που διατέλεσε πολίτης και βουλευτής Πειραιά.

ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη

με τους περιηγητές.

Από την Άλωση έως τις απαρχές του 20ού αιώνα

Σειρά δωρεάν διαδικτυακών περιηγήσεων

Μετά την επιτυχία των διαδικτυακών ξεναγήσεων στη Μικρά Ασία και το Αιγαίο Πέλαγος, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει έναν νέο κύκλο συναντήσεων με θέμα την Κωνσταντινούπολη. Με οδηγό τον διαδικτυακό τόπο Travelogues – Με το Βλέμμα των Περιηγητών, η δράση αυτή έχει στόχο να ταξιδέψει το κοινό στη βυζαντινή και οθωμανική πρωτεύουσα από τον 16ο μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις προσφέρονται δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Zoom. Απαραίτητη η προεγγραφή: https://tinyurl.com/5c7mv2z6

Πρόγραμμα:

19 Φεβρουαρίου: Το απόγειο της αρχιτεκτονικής

4 Μαρτίου: Αντιθέσεις & Συνθέσεις

11 Μαρτίου: Παγίωση, Πειραματισμός, Ανανέωση

1η Απριλίου: Η νέα εποχή της Πόλης

15 Απριλίου: Όψεις και αντανακλάσεις της νεοτερικότητας

Ξεναγήσεις στην έκθεση

«Η ελληνική γραμματεία

στην πρώιμη τυπογραφία»

Στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιά, θα πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση επιλεγμένων αρχετύπων από τις συλλογές του Ιδρύματος, με τίτλο “Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία”. Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ελληνικών πρωτότυπων εκδόσεων και λατινικών μεταφράσεων, τυπωμένα από το 1470 έως το 1500, καλύπτοντας ένα μεγάλο θεματικό και χρονολογικό εύρος: από την πρώτη έκδοση των ομηρικών επών έως συγγραφείς του ύστερου Βυζαντίου. Είσοδος Ελεύθερη.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-16.00

Οργανωμένες ξεναγήσεις:  Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

12.00 – 14.00 Η ξενάγηση ξεκινά στις 12.15 και διαρκεί περίπου 1 ώρα.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΑΚΙ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας διοργανώνει δωρεάν μαθήματα σκάκι για ενήλικες στις 4, 5 & 11 Μαρτίου 2024 και ώρες 18:00 – 20:00, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου (Πολιτιστικό Κέντρο ‘Μελίνα Μερκούρη’, Εμμ. Μπενάκη 70, Αμφιάλη, β’ όροφος).

Θεωρώντας ότι το σκάκι είναι ένα άθλημα μυαλού, τακτικής, στρατηγικής και μνήμης, αλλά κυρίως ένα παιχνίδι κρίσης και φαντασίας που ευεργετεί το μυαλό, ο Δήμος διοργανώνει δωρεάν μαθήματα, για ενήλικες που επιθυμούν να γνωρίσουν τις βασικές αρχές αυτού του αθλήματος.

Πληροφορίες: Τμήμα Παιδείας: 213-2074-681, 213-2074-682, Τμήμα Δημοτικών Βιβλιοθηκών: 210-4312182

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ- ΤΑΥΡΟΥ

«Από το βιβλίο στην οθόνη»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ 

ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου και η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος διοργανώνουν, με ελεύθερη συμμετοχή, μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «από το βιβλίο στην οθόνη».

Η ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Θ. Αγγελόπουλος» στο Μοσχάτο (Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού), στις 11.00 π.μ.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τη διασκευή ενός λογοτεχνικού έργου σε σενάριο κινηματογραφικής ταινίας ή σειράς από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος.

Ο Ηλίας Φλωράκης (βραβείο σεναρίου διεθνούς Φεστιβάλ Επιδαύρου)  θα κάνει μία εισαγωγή στην τέχνη και στην τεχνική του σεναρίου. Ο Βασίλης Σπηλιόπουλος (σεναριογράφος στον «Σασμό», κα) θα μιλήσει για το πώς ένα βιβλίο μπορεί να μεταφερθεί στην μικρή και στην μεγάλη οθόνη, ενώ ο Αλέξανδρος Κακαβάς (Πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων, παραγωγός, σκηνοθέτης, «Κόκκινος Κύκλος», βραβείο πρωτότυπου σεναρίου φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Τέλος Εποχής», κα) θα συνομιλήσει με τους συμμετέχοντες και θα απαντήσει στα ερωτήματά τους.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο e–mail: xypeteon@otenet.gr (με ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας) ή στο 2132019684 (από Δευτέρα-Παρασκευή, 08.00-14.30)

.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Εθελοντική Αιμοδοσία

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024 από 10:00 έως 13.00, στο ισόγειο του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου (Είσοδος από Τερψιχόρης), ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου σε συνεργασία με τους γιατρούς και το προσωπικό του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ασκληπιείου Βούλας, διοργανώνει την 81η Εθελοντική Αιμοδοσία του,

Για την αποφυγή συνωστισμού των εθελοντών αιμοδοτών και προκειμένου να αποφευχθεί η αναμονή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προγραμματίζουν έγκαιρα το ραντεβού τους επικοινωνώντας στο Τ. 210-98 39 373 (08.00-14.00).

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κάθε Δευτέρα ώρα 8μμ

στο πνευματικό κέντρο του Ιερού, Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Νίκαιας, πραγματοποιείται συνάντηση νέων, στη συνέχεια θα τελείται το απόδειπνο. Υπεύθυνος π. Αναστάσιος Παππάς. Είσοδος Ελεύθερη.

Κάθε Δευτέρα στις 17:30

στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς πραγ-ματοποιείται σειρά ομιλιών ερμηνείας της Αγίας Γραφής με θέμα «Οι Εννέα Ωδές της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης: Ιστορίαποίηση – Θεολογία» από τον π. Αυγουστίνο Θεοδωρόπουλο.

Κάθε Δευτέρα στις 6μμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, θα αναλύει κομμάτια της Αγίας Γραφής στον σχετικό Κύκλο. Είσοδος Ελεύθερη.

Κάθε Τρίτη το μεσημέρι

στη Λέσχη Αρχιπλοιάρχων Πειραιά, Φίλωνος 86, γίνονται συναντήσεις των μελών της με όμορφα γεύματα, ωραίες συζητήσεις και φιλικές ανταλλαγές απόψεων.

Κάθε Τρίτη ώρα 8μμ

στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Πειραιά, πραγ-ματοποιείται διδασκαλία παραδοσιακών χορών για ενήλικες, από την χοροδιδάσκαλο Ελένη Τελτσίδου.

Κάθε Τετάρτη ώρα 6μμ

Στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πειραιά, τελείται Παράκληση προς την Παναγία.

Κάθε Τετάρτη ώρες 11πμ με 1μμ

στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά δωρεάν εργαστήρι πλεξίματος για όλους με την Γεωργία Γεωργοπούλου

Κάθε Πέμπτη

στην Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, Ευαγγελιστρίας και Ευριπίδου Πειραιά, ο Καθηγητής αγιογραφίας Παναγιώτης Βλασσόπουλος, παραδίδει δωρεάν μαθήματα Αγιογραφίας. Πληροφορίες–εγγραφές: 6945212099. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κάθε Πέμπτη βράδυ, ώρα 8:30

στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νίκαιας, τελείται νυκτερινή θεία λειτουργία για εργαζόμενους και ευλαβείς ενορίτες.

Κάθε Σάββατο

Στο Πνευματικό Κέντρο της ΓΕΧΑ Πειραιά, Φίλωνος 34Α, δίπ-λα στο ταχυδρομείο, λειτουργεί Κατηχητικό για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου ώρα 4μμ. Είσοδος Ελεύθερη.

Κάθε Σάββατο απόγευμα ή Κυριακή πρωΐ,

η Ένωση Σμυρναίων Νίκαιας – Πειραιά, 28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας, Νίκαια, ξεκινά θεατρική ομάδα για παιδιά 7 με 12 ετών, με τον σκηνοθέτη Αντώνη Παπαδόπουλο. Πληροφορίες: 690855-4970 και 6945903902.

Κάθε Σάββατο στις 4μμ

στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΕΧΑ Πειραιά, Φίλωνος 34Α, λειτουργεί κατηχητικό για τους μαθητές, αγόρια και κορίτσια, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Είσοδος Ελεύθερη.

Κάθε Σάββατο ώρες 11:30 πμ με 1μμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας Πειραιά, διενεργείται Σχολή Γονέων, Κατηχητικά Σχολεία και Ενοριακές Συντροφιές. Είσοδος Ελεύθερη.

Κάθε Σάββατο ώρες 5μμ με 7μμ,

στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας Πειραιά, διενεργείται Φροντιστήριο Στελεχών. Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, στις 18:00

στον Ιερό, Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Κων/νου Πειραιά θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση για τον μακαριστό π. Νεκτάριο Βιτάλη και στη συνέχεια θα μιλήσει ο πρωτοπρεσβ. Ιωάννης Παναγιώτου για τον βίο του μακαριστού Γέροντα.

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 6μμ

στην αίθουσα της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, Δραγάτση 1, γιαπί Ραλλείου, το Λογοτεχνικό εργαστήρι «Εν Πλώ» θα αναλύσει την προσωπικότητα και το έργο του Κων/νου Δημαρά (1904-1992), 120 χρόνια από τη γέννησή του. Ομιλητές: Αναστάσιος Στέφος, Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου. Θα προηγηθεί ωριαία παρουσίαση – επεξεργασία κειμένων και εργασιών μελών και φίλων. Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 9μμ

στον Ιερό Ναό Αγίου Νείλου Πειραιά θα τελεστεί Ιερά αγρυπνία.

Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Καστέλλας Πειραιά. Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, παραμονή της γιορτής, το απόγευμα στις 7 θα τελεστεί πανηγυρικός, αρχιερατικός εσπερινός με αρτοκλασία και το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, ανήμερα της γιορτής, το πρωΐ, θα τελεστεί ιερά θεία λειτουργία και το απόγευμα στις 5 μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση.

Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

εορτάζει ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους Υπαπαντής, Ταμ-πουρίων Πειραιά. Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, παραμονή της γιορτής, το απόγευμα στις 7 θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, ανήμερα της γιορτής, το πρωΐ, θα τελεστεί ιερά θεία λειτουργία και το απόγευμα στις 5 μεθεόρτιος εσπερινός και παράκληση.

Από Παρασκευή 9 έως Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, τριήμερη οδική εκδρομή στην Καστοριά διοργανώνει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός «Πειραϊκή Εκκλησία». Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στο 2104118602.

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 9πμ μέχρι 1:30 μμ

στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δεδεκανησιακής Εστίας, Υψηλάντου 143 – 145, Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί Παν-δωδεκανησιακή εθελοντική αιμοδοσία.

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου και από 9πμ έως 1.30μμ

στη Δωδεκανησιακή Εστία (Υψηλάντου 143), οι Δωδεκανήσιοι της Αττικής, σε συνεργασία με το παράρτημα Πειραιά του ΕΕΣ, θα πραγματοποιήσουν εθελοντική αιμοδοσία προκειμένου να συμβάλλουν στην ικανοποίηση των αναγκών σε αίμα όσο το δυνατό περισσοτέρων συμπατριωτών μας. Για διευκόλυνση όσων επιθυμούν να προσφέρουν αίμα, μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Χ. Χατζόπουλο στο 6908-885599, για  κανονισμό ραντεβού και για οποιαδήποτε πληροφορία – διευκρίνιση

 Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 π.μ,

η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην ομιλία και παρουσίαση του βιβλίου “ΝΗΕΣ ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ. Ομηρικά πλοία, δεινοί πλόες και Ναυτική Αρ-χαιολογία” της Δήμητρας Καμαρινού, Διδάκτορος Πανεπιστη-μίου, αρχαιολόγου, που θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου. Θα προλογίσει ο κ. Χάρης Τζάλας, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, -υπεύθυνος των ενάλιων ερευνών στην Αλεξάνδρεια. Παράλ-ληλα θα γίνει έκθεση αντιγράφων εργαλείων μυκηναϊκής ναυ-πηγικής τέχνης από την Δρα Έλενα Μαραγκουδάκη, αρχαιολόγο. Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:30

στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (Εκθεσιακός Χώρος/Περιστύλιο), η Ένωση Απανταχού Μανιατών διοργανώνει τον ετήσιο χορό της και την κοπή της βασιλόπιτάς της. Ζωντανή μουσική από τον Ματθαίο Γιαννούλη και τη Μαρία Νομικού. Απαραίτηση η κράτηση: 6942551005, 699-3956933.

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 10:30 πμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, διοργανώνει συνάντηση «ΑΡ-ΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» με θέμα προς συζήτηση από τα βιβλία «Σοφία Σολομώντος» και «Σοφία Σειράχ». Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

στον ιερό, Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Κων/νου Πειραιά, κατά την πρώτη Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί, θα ψαλεί μνημόσυνο για τον μακαριστό Γέροντα Νεκτάριο Βιτάλη.

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 12:00, η Πολύμορφη ανοίγει την έδρα της – το σπίτι της, Σφακίων 33, Καστέλλα Πειραιά, στους φίλους και στα μέλη της υποδεχόμενη επίσημα την Νέα χρονιά… Ευλογία πίτας. Χορωδιακό σύνολο Πολύμορφης, Τιμητική Βράβευση Χρήστου Καρατσίκη, κρασί, από τα μέλη μας… Μαέστρος: Φώτης Τσέρκας, Επιμέλεια: Μαρία Γκουτζαμάνη & Ξανθένια Μαντά. Υπεύθυνη ομάδας: Σώτια Γιαννούλη. Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 11:30

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε΄ ΚΑΠΗ Πειραιά, Καλλέργη 142, περιοχή Αγίας Σοφίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη, θα κόψει την πίτα του. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με μεγάλους καλλιτέχνες. Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 6μμ

στην αίθουσα εκδηλώσεων των Ραλλείων Σχολείων Πειραιά, Πειραιά και Γρηγόρη Λαμπράκη, Καμίνια, ο Σύλλογος Νεαπολιτών Λακωνίας «Τα Βάτικα», θα κόψει την πίτα του. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά με γνωστούς καλλιτέχνες. Είσοδος Ελεύθερη.

 Aπό 12 Φεβρουαρίου 2024, και κάθε Δευτέρα στις 20.30

ο “Κύριος Σλόαν” επιστρέφει στο Γκαράζ του Πνευματικού Κέντρου Κορυδαλλού. Με την Γιάννα Πετρουτσά, τον Σταύρο Αμπανάβα, τον Τάσο Τάτση και τον Στέλιο Βέργο. Είσοδος Ελεύθερη.

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 12 μεσημέρι, στο φουαγιέ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, η πρόεδρός του Χριστίνα Τσιλιγκίρη θα κόψει την πίτα της.

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 2:30μμ

ο Ιερός Ναός Αγίου Κων/νου Πειραιά, διοργανώνει απογευματινή, προσκυνηματική εκδρομή για Ιερά Μονή Σταυρού Μαψού Κορινθίας. Πληροφορίες στον Ιερό Ναό.

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 6:30μμ

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Φάρου, Πραξιτέλους 173 Πειραιάς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει η Νομικός, Τραπεζικός Κατερίνα Παπαλιβερίου, με θέμα: «Το δήθεν και το πρέπει στη ζωή μας». Είσοδος Ελεύθερη.

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου ώρα 18:00

στον παιδότοπο IL BOBO, Μαρίας Χατζηκυριακού 31Β στο Χατζηκυριάκειο του Πειραιά, θα γίνει άλλη μια διαδραστική παρουσίαση του βραβευμένου παιδικού παραμυθιού “Μια φρουτιέρα ζαβολιές”. Η Πειραιώτισσα συγγραφέας Μαρία Γ. Λουκάκη θα μας συστήσει με τους φρουτοήρωες της ιστορίας και θα μας αφηγηθεί μέρος του καυγά τους, ενώ μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδι, υπόσχεται να διασκεδάσει τους μικρούς μας φίλους! Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο του παιδότοπου 2104599954.

Πέμπτη 15 και Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

εορτάζει το παρεκκλήσι του Αγίου Ταρσιζίου, κατακομβών του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Καραβά Πειραιά. Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, παραμονή της γιορτής το απόγευμα στις 6, θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου το πρωΐ, θα τελεστεί ιερά θεία λειτουργία και το απόγευμα στις 5 μεθεόρτιος εσπερινός.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 7μμ

στο 2ο Γυμνάσιο Καλλίπολης, Καρπάθου 126, είσοδος από Χατζηκυριακού, η Α΄ Δημοτική Κοινότητα θα κόψει την πίτα της. Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 12μ,

 στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, Καραΐσκου 104, ο Ερυθρός Σταυρός Πειραιά θα κόψει την πίτα του.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 στις 8.00 μ.μ.

 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αδελφότητας, Αντωνίου Γιαννουρή 1 και Ολύμπου Καρπάθου στην Αμφιάλη Κερατσινίου, με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κο-πή της πατροπαραδοτης βασιλόπιτάς μας. Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 11.00πμ,

 το Πολιτιστικό σωματείο, της Φιλοτελικής Εταιρείας του Πει-ραιά (ΦΕΠ), προσκαλεί  όλους τους Πειραιώτες και όλους τους φίλους και τα μέλη της Φ.Ε Πειραιώς να παρευρεθούν στη ετήσια κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτά της στο εντευκτήριο της που ευρίσκεται στη λεωφόρο 34ου Συντάγματος Πεζικού και Ευαγγελιστρίας 21 (Market Σκλαβενίτης).

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024

ο Σύλλογος «Φίλοι Μουσείου Μάνης – Μιχάλης Κάσσης» θα πάει θέατρο…

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 6:30

στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΧΕΝ Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 82, θα πραγματοποιηθεί γενική συ-νέλευση των μελών της.

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 7μμ

στο Εργαστήριο του Γλύπτη Μιχάλη Κάσση, Τζιροπούλου 15, Νέο Φάληρο Πειραιά, ο Σύλλογος «Φίλοι Μουσείου Μάνης – Μιχάλης Κάσσης» θα πραγματοποιήσει την Ετήσια Γενική Συνέλευσή του. Σε περίπτωση μη απαρτίας θα επαναληφθεί την Δευτέρα 26-2-2024 με όσους παρόντες.

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 6:30μμ,

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Φάρου, Πραξιτέλους 173 Πειραιάς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αναστάντος Χριστού π. Μεθόδιος Κρητικός, με θέμα: «Ένα μάθημα περί προσευχής». Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 6μμ

στην αίθουσα της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, Δραγάτση 1, γιαπί Ραλλείου, το Λογοτεχνικό εργαστήρι «Εν Πλώ» θα αναλύσει την προσωπικότητα και το έργο του Αλέξανδρου Δουμά (1824-1895), 200 χρόνια από τη γέννησή του. Ομιλητής: Διονύ-σης Καλογεράς. Θα προηγηθεί ωριαία παρουσίαση – επεξεργασία κειμένων και εργασιών μελών και φίλων. Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 8μμ,

 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά, θα τελεστεί ιερά αγρυπνία.

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

εορτάζει ο Άγιος Πολύκαρπος και έχει τα ονομαστήριά του ο προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Κερατσινίου π. Πολύκαρπος Δημητριάδης. Το Πρωΐ θα τελεστεί ιερά θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 5 μεθεόρτιος εσπερινός.

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 10:30πμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πει-ραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, διοργανώνει συνάντηση «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» με θέμα προς συζήτηση από τα βιβλία «Σοφία Σολομώντος» και «Σοφία Σειράχ». Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 7.00 μ.μ.

Koπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της «ΦΩΝΗΣ»

στον Πειραϊκό Σύνδεσμο Καραΐσκου 104 Πειραιάς

Η Εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ» θα κόψει την πίτα της.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν προσωπικότητες και Ιδρύματα για την Κοινωνική, Πολιτιστική προσφορά τους.

Συμμετέχουν:

Το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο «Libro Coro» της Μουσικοσυνθέτριας Ανθής Γουρουντή.

Χορευτικό Συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερατσινίου – Δραπετσώνας “Η Χοροπαρέα”.

Θα υπάρχει κέρασμα για όλους.

Είσοδος Ελεύθερη

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 8μμ

η ΧΕΝ Πειραιά προγραμματίζει αποκριάτικη συνεστίαση στην Ταβέρνα ΡΗΓΑΣ στην Καστέλλα Πειραιά στον Προφήτη Ηλία.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, ώρα 6μμ

στην αίθουσα της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, Δραγάτση 1, γιαπί Ραλλείου, το Λογοτεχνικό εργαστήρι «Εν Πλώ» θα αναλύσει την προσωπικότητα και το έργο του Νίκου Επισκοπόπουλου (1874-1944), 150 χρόνια από τη γέννηση και 80 από το θάνατό του. Ομιλητής: Παναγιώτης Ξηντάρας. Θα προηγηθεί ωριαία παρουσίαση – επεξεργασία κειμένων και εργασιών μελών και φίλων. Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, ώρα 6:30

, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΧΕΝ Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 82, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Βάλιας Κεφαλά με θέμα: «Πρακτικές αναχαίτισης της γήρανσης δέρματος». Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 8 Μαρτίου 2024,  8:30 το βράδυ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Συνεστίαση Πολυτελείας 

Για να τιμήσουμε  την Γιορτή της Γυναίκας

Στην αίθουσα Εκδηλώσεων  και Δεξιώσεων AVAKION του Πειραιά

Μοναδική τιμή 18 Ευρώ όλα πληρωμένα

Εξαιρετική Μουσική με γνωστό DJ και απίθανο μενού

Στον μοναδικής χλιδής και πολυτέλειας χώρο του AVAKION, Παπαστράτου 55 και Θερμοπυλών, Περιοχή Αγίου Διονυσίου, στο λιμάνι του Πειραιά, με άνετο πάρκινγκ και πρόσβαση από πολλές συγκοινωνίες,

Το μενού θα περιλαμβάνει:

Ορεκτικά ανά τέσσερα άτομα:

3 Πλούσιες Σαλάτες, Τυρόπιτα, Μακαρόνια 4 τυριά, Σπετσοφάϊ.

Κυρίως πιάτο Ατομικό: Φιλετάκια κοτόπουλο με γλυκόξινη, Μπριζολάκια χοιρινά, πατάτες φούρνου με μυρωδικά, ρύζι και διάφορα λαχανικά βραστά.

Κρασί ροζέ ή άσπρο, αναψυκτικά ελεύθερα.

Μπύρες 3 ευρώ εκάστη.

Τιμή μόνο 18 Ευρώ το άτομο

Μια μοναδική ζεστή προσφορά της ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ, για να γιορτάσουμε την:

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Θα χορέψουμε όπως εμείς θέλουμε και θα έχουμε να θυμόμαστε πολλά από τη μοναδική αυτή μέρα.

Συμμετοχές: Τηλ 2104223551, 6976228521 Γιάννη Κανατσέλη.

Τιμή μόνο 18 Ευρώ το άτομο

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, ώρα 10:30πμ,

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, διοργανώνει συνάντηση «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» με θέμα προς συζήτηση από τα βιβλία «Σοφία Σολομώντος» και «Σοφία Σειράχ». Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Απόκριες 2024 ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, θα πραγματοποιήσει και φέτος το πιο διασκεδαστικό αποκριάτικο παιχνίδι: «ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ».

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, ώρα 13.30

στο γνωστό κοσμικό κέντρο, ταβέρνα «Ομαλό», η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» θα πραγματοποιήσει το αποκριάτικο γλέντι της με το συγκρότημα του Μιχάλη Κουνάλη

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, ώρα 8μμ,

στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά, θα τελεστεί ιερά αγρυπνία.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, ώρα 11.30 π.μ.

στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Σταθμός Μετρό: Δημοτικό Θέατρο),  η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» θα τελέσει Μνημόσυνο του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου και θα πραγματοποιήσει Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ίδιο, που διατέλεσε πολίτης και βουλευτής Πειραιά.

Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, ώρα 10:30πμ,

 στο Πνευματικό έντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, διοργανώνει συνάντηση «ΑΡΧΟΝΤΑ ΡΙΚΙ» με θέμα προς συζήτηση από τα βιβλία «Σοφία Σολομώντος» και «Σοφία Σειράχ». Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, ώρα 6μμ

στην αίθουσα της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, Δραγάτση 1, γιαπί Ραλλείου, το Λογοτεχνικό εργαστήρι «Εν Πλώ» θα αναλύσει την προσωπικότητα και το έργο του Βενιαμίν Λέσβιου (1759-1824), 200 χρόνια από το θάνατό του. Ομιλήτρια: Μαρία Σπυροπούλου – Θεοδωρίδου. Θα προηγηθεί ωριαία παρουσίαση – επεξεργασία κειμένων και εργασιών μελών και φίλων. Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, ώρα 3μμ

η ΧΕΝ Πειραιά θα μεταβεί στην Σαλαμίνα και στο ναό Παναγίας Ιμβριώτισσας για να παρακολουθήσει την ιερά ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών.Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, ώρα 3μμ, η ΧΕΝ Πειραιά θα μεταβεί στην Σαλαμίνα και στο ναό Παναγίας Ιμβριώτισσας για να παρακολουθήσει την ιερά ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών.

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, ώρα 10:30πμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, διοργανώνει συνάντηση «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» με θέμα προς συζήτηση από τα βιβλία «Σοφία Σολομώντος» και «Σοφία Σειράχ». Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 14 Απριλίου 2024, ώρα 10:30πμ,

 στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας Πειραιά, Πραγματοποιείται το Αρχονταρίκι. Είσοδος Ελεύθερη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *