Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος

Ο Μέγας ούτος οσιώτατος Πατήρ, εορτάζεται στις 29 Φεβρουαρίου, δηλαδή στο τέλος αυτού του μηνός, ο οποίος κατά τον Άγιον Νικόδημον τον Αγιορείτη είναι η αρχή και πρώτος των μηνών, όπως τον αναφέρει  ο θεσπέσιος προφήτης Μωϋσής.

Τον μήνα αυτόν, ο Θεός εποίησε όλα τα αισθητά κτίσματα, τα μη όντως, εις το είναι (δηλαδή από την ανυπαρξία ο Θεός τα έφερε στην ύπαρξιν) Και εις το βιβλίον της Εξόδου αναφέρεται: «Τον μήνα αυτόν ο Θεός εποίησε όλα τα αισθητά κτίσματα, τα μη  όντως, εις το είναι). (Γένεσις Α΄11).

Τον μήνα Μάρτιο έρχεται η γλυκυτάτη Άνοιξις, η θάλασσα γαληνεύει κα ο ουρανός γίνεται διαυγέστερος και λαμπρότατος, ελευθερούμενος από την συννεφιά.

Ας πάμε πίσω και στα ιστορικά γεγονότα. Τον μήνα αυτόν ελευθερώθηκαν οι Ισραηλίτες από την αιχμαλωσία του Φαραώ. Ο Μήνας αυτός ονομάσθηκε Μάρτιος, δηλαδή άρτιος και τέλειος, ενώ ο Φεβρουάριος είναι ατελής και κολοβός, γι΄ αυτό ο λαός τον λέγει κουτσοφλέβαρο.

Ο Οσιώτατος αυτός Πατήρ, ο Όσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος, κατήγετο από την Ρώμη, ήτο υιός ευσεβών και ενδόξων γονέων, οι οποίοι  τον παιδαγώγησαν χριστιανικά και ζούσε ένθεη ζωή. Οι γονείς του τον παρέδωσαν σε άξιον παιδαγωγόν, ο οποίος τον εμόρφωσε, τον παιδαγώγησε, δια της μελέτης των Γραφών.

Σπούδασε την επιστήμη της φιλοσοφίας, της αστρονομίας και μελέτησε ιδιαίτερα τα συγγράμματα των Πατέρων. Η ευφυϊα του ήταν οξυτάτη, σπουδήν είχεν θερμοτάτη και επιμέλειαν αρίστη. Όταν αισθάνθηκε ότι η μόρφωσίς του ήτο αρτία και πλήρης, ανεχώρησε, από την πατρίδα του, αφού εσήκωσε  στους ώμους του, τον Σταυρόν του Χριστού και τον ακολούθησε.

Αγαπούσε πολύ τον μοναχικόν βίον και έγινε μοναχός, αφού έδειξε υπακοή και ταπείνωση.  Επισκέφθηκε τα μοναστήρια της Αιγύπτου, της Θηβαϊδας, της Ασίας της Καππαδοκίας. Έφτασε στο ύψος της διακρίσεως. Δηλ. μπορούσε να ξεχωρίζει το καλό από το κακό. Οι Πατέρες της εκκλησίας τονίζουν την μεγάλη αρετή της διακρίσεως, είναι το χάρισμα, που συγκρατεί την ισορροπία στην ζωή του χριστιανού, διότι μπορεί να διακρίνει, πότε μπορεί να ομιλήσει και πότε να σιωπήσει.

Η διάκρισις γεννά την ειρήνη, την αγάπη, την ελπίδα, το φως, την χαρά.

Ο Όσιος επισκέφθηκε πολλούς και διαφόρους τόπους, επισκεπτόταν ασκητήρια και μοναστήρια. Και διά της χάριτος του Αγίου Πνεύματος, έφτασε στην τέλειαν νίκην των παθών. Η γνωριμία και η συναναστροφή του, από την παιδική ηλικία με Αγίους ανθρώπους επέδρασε ευεργετικά στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς και του όλου τρόπου της ζωής του. Έγινε παράδειγμα παντός είδους αρετής.

Οι πνευματικές του γνώσεις, ήταν υψηλού επιπέδου, έγραψε πολλούς λόγους, που ευρίσκονται στον Α΄ τόμο της Φιλοκαλίας, προξενώντας μεγάλη ωφέλεια εις τους ησυχαστάς και στους κοινοβιότας. (δηλαδή οι μοναχοί, που έχουν κοινή τράπεζα).

Ο μακάριος αυτός άνδρας, είτε σιωπών, είτε λαλών, ήταν διδασκαλία και συμβουλή. Διέλαμψε με το προφητικό χάρισμα και εν ειρήνη προς Κύριον εξεδήμησε. Το τίμιον αυτού λείψανον, αναβρύει πλουσίως διαφόρους ιατρείας, εις όσους μετά πίστεως προσήρχοντο.

Ο ΄Οσιος Κασσιανός ο Ρωμαίος είναι ο μοναδικός άγιος, που γιορτάζει κάθε 4 χρόνια, αφού η μνήμη του τιμάται στις 29 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, ο Άγιος εορτάζει κάθε δίσεκτο έτος.

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, ας υμνήσομε τον Άγιο με στίχους εκ του Απολυτικίου. «Της σοφίας τον λόγον Πάτερ τοις έργοις σου, ασκητικώς γεωργήσας ως οικονόμος πιστός, αρετών μυσταγωγείς τα κατορθώματα. Κασσιανέ θεοφόρε και τω Σωτήρι πρεσβεύεις, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών».

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ Ο ΑΓΙΟΣ.

Mαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *