Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ..Μια ολιγόλογη γεωπολιτική ανασκόπηση για να γνωρίζουμε που βαδίζουμε

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΛΑΖΑΡΑΚΟΣ

Email: jlazarakosdim@yahoo.gr

Το οικονομικό και στρατηγικό περιβάλλον στη Μεσόγειο αλλάζει συνεχώς, ειδικά, τα τελευταία 50 χρόνια. Οι εξελίξεις στον γεωπολιτικό χώρο των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Αραβικών χωρών της Β. Αφρικής, πριν 10-12 χρόνια δημιούργησαν για την ελληνική ασφάλεια προκλήσεις, αλλά και δυνατότητες, εξ’ αιτίας της αστάθειας που επικρατούσε τότε στο τρίγωνο Βαλκάνια – Μέση Ανατολή – Βόρεια Αφρική και από τον εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό των βιομηχανικών κρατών στους φυσικούς, ιδίως, ενεργειακούς πόρους της Κεντρικής Ασίας, Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Αυτή η κατάσταση επηρέασε αρνητικά τους όρους σταθερότητας στην περιοχή που αποτελεί τη γειτονιά μας.

Τότε όμως λέγαμε, ίσως ανοήτως, ότι το επίκεντρο της διεθνούς ασφάλειας μετατοπίστηκε από την Κεντρική Ευρώπη λόγω της ξεπερασμένης σύγκρουσης Ανατολής και Δύσης, στα θερμά νερά της Ανατολικής Μεσογείου, οπότε η Ελλάδα και η Κύπρος καθίσταντο πλέον κρίσιμοι παράγοντες στη διαμόρφωση περιφερειακών συνθηκών ασφαλείας και σταθερότητας, σε αυτή ακριβώς τη γεωγραφική περίμετρο που κατεξοχήν αποτελεί το δικό μας γεωπολιτικό χώρο.

Επομένως η Ελλάδα έπρεπε να στοχεύει στην ισχυροποίηση της θέσης της τόσο στον εγγύς όσο και στον ευρύτερο διεθνή χώρο. Τώρα το πόσο το έπραξαν οι κυβερνήσεις 2012-2024 είναι μια άλλη ιστορία. Προσωπικά εκτιμώ πως προσπάθησαν και πέτυχαν αρκετά ώστε να ενισχυθεί με υπερσύγχρονα όπλα η Εθνική μας Άμυνα, σε στρατιωτικό επίπεδο. Επίσης σε Διπλωματικό επίπεδο η χώρα μας ήρθε πιο κοντά με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. ενώ απομακρύνθηκε αρκετά από τη Ρωσία.

Κι ενώ η κατάσταση εξελισσόταν όπως περιληπτικά την περιγράψαμε και πιστεύαμε πως το Σύστημα ήταν ασταθώς Μονοπολικό (μοναδικός πόλος, υπερδύναμη οι ΗΠΑ), καθόλου ξαφνικά ξεπήδησε ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος, οπότε το επίκεντρο της διεθνούς ασφάλειας επανήλθε στην Κεντρική Ευρώπη και οι σχέσεις Ανατολής – Δύσης έγιναν πάλι εχθρικές. Πρόσφατα ήρθε να προστεθεί και η κρίση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης η οποία πολλαπλασιάστηκε επικίνδυνα για τη διεθνή ασφάλεια με την εμπλοκή του Ιράν εναντίον της Δύσης.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως αν το 2012 είχαμε ένα απειλητικό επίκεντρο για τη διεθνή ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Συρία, Κουρδικό), σήμερα έχουμε και άλλο επίκεντρο στην Κεντρική Ευρώπη και σε περίοδο μάλιστα με ιδιαίτερη επικινδυνότητα το Παλαιστινιακό. Η Τουρκία με ΑΝΑΠΟΔΑ ΒΗΜΑΤΑ εξ’ αιτίας των αδικαιολόγητων και παράνομων πράξεων και διεκδικήσεων σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου βρέθηκε στο πλάι τη Ρωσίας, απομακρυσμένη όμως από τις ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ. Αλλά το χειρότερο για την Τουρκία είναι πως και οι σχέσεις της με τη Ρωσία είναι αίολες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *