Πειραϊκός Σύνδεσμος..130 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς σε Παιδεία – Πολιτισμό
Από τις καλλίτερες των τελευταίων ετών, η εκδήλωση της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου 2024, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο για να τιμηθεί ο μεγάλος ευεργέτης του, Άγγελος Βαγάσαρης, με πλούσια συναυλία του Σημαντικού, Πειραιώτη Συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, οι συνθέσεις του οποίου για πιάνο, ορχήστρα, μελωδικές, ρυθμικές, αλλά και λαϊκές, με σπουδαίες φωνές, με τις καταπληκτικές καθηγήτριες του Πειραϊκού Συνδέσμου στο πιάνο, με πολυμελή ορχήστρα, μας πρόσφερε μια πραγματικά απολαυστική βραδιά.
Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία του Προέδρου του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Ευάγγελου Καρλάφτη, για τον Άγγελο Βογάσαρη, ο οποίος υπήρξε καθηγητής και εν συνεχεία Διευθυντής στο Γυμνάσιο του Πειραϊκού Συνδέσμου.


Σημειωτέον ότι σον Πειραϊκό Σύνδεσμο λειτούργησε το πρώτο Νυκτερινό Γυμνάσιο Πανελλαδικώς, ώστε να μπορούν να μορφωθούν οι εργαζόμενοι νέοι.
Σπουδαία η συμβολή του Άγγελου Βογάσαρη στην Πνευματική ζωή του Πειραιά. Τα έργα του για τον Καρυωτάκη και τον Λόρκα, δείχνουν άνθρωπο με μεγάλη ευαισθησία και διεισδυτικότητα στην ψυχολογία και την κοινωνική κατάσταση, πίστη σε αξίες και ιδανικά. Ειδικά στιγμάτισε την καταπάτηση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της ευγένειας, από τον εγωϊσμό και την μετριότητα που πλήγωσαν τη γενιά του, όπως συνεχίζουν να κάνουν και με τις επόμενες γενιές, ακόμα πιο ωμά και απροκάλυπτα πλέον.
Το έργο του επαινέθηκε από επιφανείς διανοούμενους της εποχής του, όπως ο Ι. Θεοδωρακόπουλος, Α. Μινωτής, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος και τα ραδιοφωνικά του έργα ζωντάνεψαν σπουδαίοι ηθοποιοί.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου Ευάγγελος Καρλάφτης, θα εκδοθεί βιβλίο για τα 130 χρόνια της πολυσχιδούς λειτουργίας του Πειραϊκού Συνδέσμου, που θα είναι και η πορεία της πόλης του Πειραιά.
Το βιβλιαράκι που διανεμήθηκε για τον Άγγελο Βογάσαρη, είναι καλογραμμένο και πολύ επιμελημένο, με δαπάνη του Συνδέσμου, με πολλές φωτογραφίες.
Για πολλοστή φορά Συγχαρητήρια στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, το πρώτο και αξιολογότερο Ίδρυμα του Πειραιά, το Διοικητικό του Συμβούλιο και τα στελέχη του.
Δίνουν ένα παράδειγμα που εύχομαι να βρει μιμητές, σε μια εποχή και μια κοινωνία που κινδυνεύει να πεθάνει πνευματικά.
Η Τιμητική Συναυλία για τον Άγγελο Βογάσαρη, με τον Μουσικοσυνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, ήταν κάτι περισσότερο από εμπνευσμένη, τόσο για την επιλογή του σπουδαίου Δημήτρη Παπαδημητρίου, όσο και για όλους όσοι τον πλαισίωσαν.
Σπουδαίοι οι τραγουδιστές: Βερόνικα Δαβάκη, Γιώργος Φλωράκης, Μπάμπης Βελισάριος και οι λοιποί συνεργάτες και μουσικοί του σχήματος.
Επίσης εξαιρετικοί οι μουσικοί του Πειραϊκού Συνδέσμου που συμμετείχαν: Ρενέ Νικολάου, Ελένη Σταμίδου, Φώφη Μανιαδάκη, Φένια Πατίκα, Αρσένιος Γαβριηλίδης.
Η κατάμεστη αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου, το θερμό χειροκρότημα, η παραμονή των προσελθόντων μέχρι το τέλος της συναυλίας, που τέλειωσε μετά το μεσονύκτιο, φανερώνει την μεγάλη επιτυχία και την αγάπη του κόσμου στην ωραία αυτή τιμητική ενέργεια του ΔΣ του Πειραϊκού Συνδέσμου.