Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΥ

Τριώδιο είναι μία εκκλησιαστική περίοδος προσευχής και μετάνοιας, 10 εβδομάδων, που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και τελειώνει το Μ. Σάββατο. Είναι η πιο σημαντική εορτολογική περίοδος της Εκκλησίας μας, διότι δείχνει στους πιστούς την λαθεμένη πορεία της ζωής τους, να συναισθανθούν, να διορθώσουν τα λάθη τους, και να επανακαθορίσουν την στάση τους απέναντι στον Θεόν και στους ανθρώπους. Έτσι θα εορτάσομε το Άγιο Πάσχα με καθαρή καρδιά.

Η Εκκλησία μας έχει επιλέξει τα Ευαγγελικά Αναγνώσματα και τους Ύμνους, έτσι ώστε να επιτελούν σπουδαίο παιδαγωγικό ρόλο, στην πνευματική πορεία των πιστών.

Την πρώτη μέρα του Τριωδίου η Εκκλησία μας διαβάζει την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, διότι θέλει να μας δείξει, πως η αληθινή μετάνοια του ανθρώπου αρχίζει με την αρετή της ταπεινοφροσύνης, η οποία τελικά θα τον οδηγήσει κοντά στον Θεό. Αντίθετα η υπερηφάνεια απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό και τον οδηγεί στην αιώνια καταστροφή

Σκοπός λοιπόν του Τριωδίου είναι να προετοιμάσει η Εκκλησία μας τους πιστούς με νηστεία, προσευχή και μετάνοια, να υποδεχτούν τα Άγια Πάθη του Κυρίου και την ένδοξη Ανάστασή του.

Τη μέρα αυτή η Εκκλησία μας διαβάζει την παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, διότι θέλει να μας δείξει, πως η αληθινή μετάνοια του ανθρώπου αρχίζει με την αρετή της ταπεινοφροσύνης, που τον οδηγεί κοντά στον Θεό. Είναι μία περίοδος προετοιμασίας για το Άγιον Πάσχα και την Ανάστασιν του Κυρίου.

Ο λατρευτικός πλούτος του Τριωδίου είναι πραγματικά θαυμαστός. Μεγάλοι ποιητές και μουσουργοί της Εκκλησίας μας συνέθεσαν υπέροχους ύμνους και καταπληκτικές ακολουθίες για ολόκληρη αυτήν την περίοδο, με αποκορύφωμα τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Το πνεύμα της υμνολογίας είναι προσαρμοσμένο στο πνεύμα της μετάνοιας και της συντριβής.

Ο αξεπέραστος Ακάθιστος Ύμνος, του μεγαλύτερου Υμνογράφου Ρωμανού του Μελωδού, εξυμνεί το ιερό πρόσωπο της Θεοτόκου, για την μοναδική συμβολή Της στο έργο της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους. Η Αγία μας Εκκλησία, ως στοργική μητέρα, προσπαθεί μέσω των ιερών ακολουθιών να συναισθανθούμε μόνοι μας την αμαρτωλότητά μας και να μετανοήσομε ειλικρινά.

Ο Κύριος δίδαξε «ότι πας ο υψών εαυτόν ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν υψωθήσεται». (Λουκά κεφ. ιη΄ στίχος 14).

Όπως γνωριζομε όλοι οι άνθρωποι, οι Φαρισαίοι ήταν άνθρωποι γεμάτοι εγωϊσμό και υπερηφάνεια. Νόμιζαν πως μόνον αυτοί ήταν δίκαιοι και άγιοι, όλους τους άλλους τους περιφρονούσαν, διότι τους έβλεπαν ως αμαρτωλούς. Τέτοιοι Φαρισαίοι δεν υπήρχαν μόνον τότε, αλλά βρίσκονται και μέχρι σήμερα. Στο τέλος της παραβολής ο Κύριος απέρριψε τον Φαρισαίο και τα έργα του, διότι απεδείχθη εγωϊστής και υπερήφανος.

Αντίθετα ο Τελώνης, με σκυφτό το κεφάλι προσευχόταν, γιατί ήξερε ότι ήταν αμαρτωλός.

Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος μας συμβουλεύει: «Η προσευχή είναι συμφιλίωσις με τον Θεόν, συγχώρησις των αμαρτημάτων, τοίχος που μας προστατεύει από θλίψεις, έργο των Αγγέλων.

Οι πιστοί καλούνται την περίοδον του Τριωδίου να συνειδητοποιήσουν την άμετρη αγάπη του Θεού και να επιστρέψουν, όπως ο άσωτος της παραβολής, σε Αυτόν και να ζητήσουν το έλεός του. Η κατανυκτική αυτή περίοδος είναι μοναδική για μετάνοια και συντριβή.

Στην περίοδο του Τριωδίου, οι Κυριακές είναι αφιερωμένες σε γεγονότα και τιμώμενα πρόσωπα της Εκκλησίας. Η α΄ Κυριακή είναι του Τελώνου και του Φαρισαίου. Η δεύτερη Κυριακή αφιερωμένη στον άσωτο Υιό της παραβολής, ως παράδειγμα ειλικρινούς μετάνοιας και επιστροφή στην απύθμενη αγάπη του Θεού. Η Τρίτη Κυριακή αφιερωμένη στην προσκύνησιν του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου, (Σταυροπροσκυνήσεως). αφιερωμένη και στην Μέλλουσα κρίση του κόσμου. Η τέταρτη Κυριακή αναφέρεται στην παρακοή των Πρωτοπλάστων και η εξορία τους από τον Παράδεισο. Η Ε΄ Κυριακή τιμά τη μνήμη ενός μεγάλου αγωνιστή της ερήμου Ιωάννη της Κλίμακος και του Μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας Γρηγορίου Παλαμά. Την στ΄ Κυριακή εορτάζομε την αμαρτωλή γυναίκα, τη Μαρία την Αιγυπτία, η οποία έγινε παράδειγμα ταπείνωσης και μετάνοιας.

Και άλλοι Πατέρες της Εκκλησίας διδάσκουν «Συνήθιζε από παιδί τον εαυτόν σου στην υπομονή και στην δουλειά, γιατί στο μέλλον κανένα από τα δύο δεν θα σου φανεί πικρό».

Αγαπητοί μου Αναγνώστες, ας βιώσομε τις Άγιες ημέρες του Τριωδίου, με βαθειά πίστη, με αγάπη σε όλους, διότι ο Κύριος παρέδωσε εαυτόν υπέρ ημών. Αυτόν πιστεύομεν, Αυτού το παράδειγμα ακολουθούμε. Ο Θεός είναι αρχή των πάντων, Εάν ζούμε σήμερα, είναι γιατί ο Θεός το θέλησε.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΟ ΤΡΙΩΔΙΟ

Mαρία Τσακανίκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *