«Οψόμεθα ΦΩΣ» Συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό συλλόγου Αποφοίτων της Ελληνικής Παιδείας
Ήταν Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου του 2014 που το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο εορτάζονταςτα 100 χρόνια από την ίδρυσή του φιλοξένησε στο αίθριό του την συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων με ένα αξιόλογο πρόγραμμα.
Ήταν τότε που για πρώτη φορά είχα ακούσει συμφωνικό έργο της συνθέτιδος Πηγής Λυκούδη και είχα μείνει εντυπωσιασμένος.
Το έργο της «Η δίψα στο Μυστρά» από την μελοποίηση του ομώνυμου ποιήματος του Γιάννη Ρίτσου είχε επιλεγεί για την περίσταση και πραγματικά είχε σημαδέψει την ποιότητα της βραδιάς.
Σκεπτόμουν με ικανοποίηση ότι με τη συμμετοχή της αυτή η Πηγή Λυκούδη χάρισε στην Ελλάδα μας για μία ακόμη φορά μία σημαντική διάκριση. προσθέτοντας στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι μία Ελληνική ξεχωριστή συνθετική ψηφίδα.
«ΟΨΟΜΕΘΑ ΦΩΣ»17 Φεβρουαρίου 2024 ημέρα Σάββατο Φιλανθρωπική συμφωνική συναυλία του Συλλόγου αποφοίτωντων Σχολείων «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ» με τα έργα της Πηγής Λυκούδη «Ορατόριο Προσευχή» και «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ» σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς.
Η καλοτυχία συνεχίζεται. Ερμηνεύουν ο Σπύρος Κλείσσας, και η Ειρήνη Καράγιαννη, συμμετέχει Βυζαντινός χορός υπό τον Χοράρχη, της Μεγάλης του Χριστού Εκκλξησίας, Χάρη Νταραβάνογλου και ο ηθοποιός Νίκος Γαλανός. Συμπράττει η Ορχήστρα σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ με την συνθέτρια στο πιάνο υπό την μουσική Διεύθυνση του Μαέστρου Γιώργου Αραβίδη.
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το στολίδι της πόλης. Είχα παρακολουθήσει μία δύο ακόμη θεατρικές παραστάσεις στο παρελθόν. Τώρα ήταν η ευκαιρία να απολαύσω την πολυδιαφημισμένη ακουστικότητα του χώρου. Αλλά όχι μόνο.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το Ορατόριο Προσευχή.
Ο Εντυπωσιασμός άρχισε πολύ νωρίς με τον ήχο του ξυλοσήμαντρου να καλεί τους θεατές – ακροατές σε εγρήγορση αφού θα ακολουθούσε το αριστοτεχνικό πάντρεμα της βυζαντινής μονωδίας με αυτό της δυτικής πολυφωνίας. Η εικαστική επένδυση του έργου με έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου υπογράμμιζαν την αλληλοπεριχώρηση της δομής του.
Οι ερμηνείες των συντελεστών αξεπέραστες με ένα μαέστρο να ελέγχει απόλυτα την σφιχτοδεμένη ορχήστρα του και την συνθέτρια να απολαμβάνει κάθε ακούμπισμα ή χάϊδευμα των πλήκτρων του πιάνου της.
Το δεύτερο μέρος… το επικό της ξεχωριστής αυτής βραδιάς. «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»Το μελοποιημένο ποίημα του Άγγελου Σικελιανού που γράφτηκε στην Κατοχή, το Νοέμβρη του 1941 και αντιμετωπίστηκε, όπως φάνηκε, από τη συνθέτρια, με απόλυτο σεβασμό στον ποιητή και τον Στρατηγό.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι τυχαίο, πιστεύω, ότι το έργο βραβεύτηκε με πρώτο βραβείο σύνθεσης στην Ελλάδα σε διαγωνισμό της περιφέρειας Αττικής για τα 200 χρόνια της Εθνικής παλιγγενεσίας και με αργυρό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης στην Καλιφόρνια της Αμερικής (International musiccompetition, California, USA), όπως προαναφέρθηκε.
Έργο γεμάτο παραινέσεις προς τους συμμετέχοντες ακροατές και όχι μόνο.
Στην 9η στροφή του ποιήματος γράφεται:
[…] μά σήμερα εἴμαστεστό «ἐμεῖς», κι ἂςμαζωχτοῦμε
σ΄ ἓνασκοπόν, ἂν θέλουμε νά φκιάσουμε χωριό καί κόσμο !
Ο Νίκος Γαλανός μεστά, δωρικά μεταφέρει τα λόγια του στρατηγού στο κοινό, ο Σπύρος Κλείσσας και ο μαέστρος Γιώργος Αραβίδης με την μπαγκέτα του κρατούντην ορχήστρα το κοινό σε έξαρση μέχρι την τελευταία στιγμή που στο τέλος ξεσπά από ενθουσιασμό για το αποτέλεσμα. Πανδαισία
Από τους καλεσμένους κατάφερα να ξεχωρίσω την κα Τσουρέλη Ελένη από το ”Ευρωπαϊκό πολιτιστικό κέντρο Δελφών”, τον διευθυντή των Μουσικών συνόλων της ΕΡΤ Μιχάλη Δημητρακάκο, την διακεκριμένη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου, τον Γιώργο Τρανταλίδη Πρόεδρο του συλλόγου ”Φίλων κλασικής μουσικής και όπερας’, τον Γιώργο Θωμάκο τ. Δήμαρχο Κηφισιάς, τον εκπρόσωπο του νέου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Άγγελο Κωτσιόπουλο, τον Γιώργο Δαβίλα τ. αντ/ρχο Πολιτισμού Δήμου Μεσσήνης, Κουτρίκη Παναγή Πρόεδρο των Εκπαιδευτηρίων ”η Ελληνική παιδεία”, τον π. Γεννάδιο, τον αντιπρόεδρο των εκπαιδευτηρίων, τον Γριτσόπουλο Αναστάσιο Πρόεδρο του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής ”Μέγας Βασίλειος”, την Γραμματέα του Θέματος 117 Α L. Μαρίνα Μάγειρα, την πρώην κυβερνήτη και υποψήφια για την προεδρία του πολλαπλού Θέματος 117 Ελλάς – Κύπρος L. Πένυ Εμμανουήλ, την L. Εβιάνα Τσολοζίδουη οποία εκπροσώπησε την Πρόεδρο L. Ειρήνη Χατζηχριστοφήστον τομέα Πολιτισμού του Θέματος 117, την συγγραφέα και μελετήτρια με ιδιαίτερη εστίαση στα θέματα της ελληνικής γλώσσας και των κωδίκων που κρύβει, Μαρία Μαραγκού, την Πρόεδρο Ελένη Τσουκλίδου και μέλη του Παραρτήματος Αμαρουσίου- Πεύκης της Παναθηναϊκής Οργάνωσης Γυναικών και άλλους
«Οψόμεθα ΦΩΣ» μία ξεχωριστά επιτυχημένη σε όλα της φιλανθρωπική συναυλία που μας χάρισε ΦΩΣ… σε όλες τις εκφάνσεις του.