Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις από 1 Μαρτίου 2024

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Έκκληση για τρόφιμα

Τα καθημερινά συσσίτια, με τα οποία η Ενορία μας προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της φτώχειας και της ανέχειας των αδελφών μας.

Η επανέναρξή τους θα γίνει συν Θεώ, στις 15 Σεπτεμβρίου.

Κάνουμε έκκληση όσοι μπορούν να συνεισφέρουν με τρόφιμα στην προσπάθεια μας αυτή.

Περισσότεροι από 120 άποροι αδελφοί μας εξυπηρετούνται καθημερινά, χάρη στις δωρεές και την εθελοντική εργασία συνεργατών μας.

Τρόποι δωρεάς:• Στο Πνευματικό μας Κέντρο, καθημερινά 8.30 π.μ. – 8.30 μ.μ.

• Με κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ

ΙΒΑΝ: GR 5901101900000019029607611.

• Στο κουτί στην είσοδο του Ιερού Ναού.

Πληροφορίες: Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας, Τηλ.: 210 4125619.

4 ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

ΣΤΗΝ «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει»

Τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιηθούν τέσσερα Σεμινάρια, διάρκειας επτά εβδομάδων.

Εγγαφές και Δηλώσεις Συμμετοχής: Στο Πνευματικό Κέντρο Ευαγγελιστρίας Πειραιώς (όπισθεν Ιερού Ναού) και στο email: info@enoriaendrasei.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2104125619 και 2104135224. Ηλεκτρονικές Δηλώσεις Συμμετοχής:

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ῾῾Αγωγή Υγείας᾽᾽

«Μια βιωματική προαγωγή της υγείας μας» Υγεία είναι η πλήρης σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία του ανθρώπου και όχι μόνο η απουσία νόσου ή αναπηρίας.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ:

Κάθε Τρίτη 6.00 – 8.00 μ.μ.,  έως 12 Μαρτίου (7 συναντήσεις). ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Διονύσης Βαλλιανάτος, Ιατρός-Κοινωνιολόγος-Συγγραφέας, Ειδικός Κοινωνικής Ιατρικής, π. καθ. Νοσ/ου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, (Τ.Ε.Ι.) Πανεπιστήμιο Ανατολικής Αττικής.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Πρώτες Βοήθειες, Στάδια προσωπικότητας – Διαμόρφωση χαρακτήρα, Η βία σήμερα, Διατροφή και υγεία, Τρέχοντα ιατρικά προβλήματα, Προβλήματα υγειεινής.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ῾῾Ορθόδοξη Κατήχηση᾽᾽, «Θεολογική προσέγγιση των Ιερών Μυστηρίων». Τα Ιερά Μυστήρια της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αποτελούν τους αγωγούς της χάριτος του Θεού. Με αυτά μεταφέρεται στον άνθρωπο με αισθητά σημεία η αόρατη καθαρτική και αγιαστική Θεία Χάρη. Ονομάζονται Μυστήρια για 2 λόγους.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Κάθε Τετάρτη 6.00 – 8.00 μ.μ.,  έως 13 Μαρτίου (7 συναντήσεις). ΔΙΔΑΣΚΩΝ: π. Δανιήλ Ψωΐνος, Θεολόγος, Ιεροκήρυκας.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ; Βάπτισμα, Χρίσμα, Γάμος, Ιερωσύνη, Ευχέλαιο, Μετάνοια, Θεία Ευχαριστία.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ῾῾Θεατρικής Παιδείας᾽᾽ «Ανάλυση θεατρικών έργων»

Μέσα από την ανάλυση κλασικών θεατρικών έργων, πραγματο-ποιείται μία σπουδή στην εξελικτική πορεία του Θεάτρου από την Αρχαία Τραγωδία μέχρι τους νεότερους θεατρικούς δημιουργούς.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Κάθε Πέμπτη 6.00 – 8.00 μ.μ.,  έως 14 Μαρτίου (7 συναντήσεις).

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δημήτρης Κοντοδήμος, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:Ανάλυση θεατρικών έργων με διάλεξη και παρουσίαση αποσπασμάτων. Ανάλυση των θεατρικών έργων: «ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ» του Αισχύλου, «ΑΜΛΕΤ» του Σαίξπηρ, «ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ» του Μολιέρου, «Η ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΑ» του Ίψεν, «ΜΠΕΡΛΙΜΠΛΙΝ ΚΑΙ ΜΠΕΛΙΣΑ» του Λόρκα, «Η ΛΑΙΔΗ ΦΘΕΙΡΟΖΟΛ» και «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ» του Τεννεσή Ουίλιαμς και «Η ΦΟΝΙΣΣΑ» και «ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΧΙΟΝΙΑ» του Παπαδιαμάντη.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ῾῾Ο άνθρωπος και το περιβάλλον᾽᾽ «Το νερό, η ζωή και ο άνθρωπος»

Στο σεμινάριο αυτό θα γίνει αναφορά στην εμφάνιση του νερού στο σύμπαν και τη γη και την κατάληξη στην σημερινή του κατανομή στη γη.

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Κάθε Παρασκευή 6.00 – 8.00 μ.μ., έως 15 Μαρτίου (7 συναντήσεις).

ΔΙΔΑΣΚΩΝ: Δρ Πέτρος Τζιάς, Διπλ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, Διδάκτωρ ερευνητής στο University of Tennessee.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ: Η εμφάνιση του νερού στη γη. Το νερό στη γη από τον σχηματισμό της μέχρι σήμερα. Ο κύκλος του νερού ή υδρολογικός κύκλος. Νερό και ζωή. Το νερό της θάλασσας. Θαλάσσια βιολογία. Νερό και πολιτισμός. Νερό χαλάρωση, υγεία και ψυχαγωγία.

Αδελφότητα Κρητών Πειραιά

«Η ΟΜΟΝΟΙΑ»

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ

Η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», πάντα κοντά στις παραδόσεις και πιστή στα ήθη και τα έθιμα, σας προσκαλεί:

-Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, ώρα 13.30, στο γνωστό κοσμικό κέντρο, ταβέρνα «Ομαλό», η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» θα πραγματοποιήσει το αποκριάτικο γλέντι της με το συγκρότημα του Μιχάλη Κουνάλη

-Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, ώρα 11.30 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Σταθμός Μετρό: Δημοτικό Θέατρο),  η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» θα τελέσει Μνημόσυνο του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου και θα πραγματοποιήσει Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ίδιο, που διατέλεσε πολίτης και βουλευτής Πειραιά

ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη  με τους περιηγητές.

Από την Άλωση έως τις απαρχές του 20ού αιώνα

Σειρά δωρεάν διαδικτυακών περιηγήσεων

Μετά την επιτυχία των διαδικτυακών ξεναγήσεων στη Μικρά Ασία και το Αιγαίο Πέλαγος, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει έναν νέο κύκλο συναντήσεων με θέμα την Κωνσταντινούπολη. Με οδηγό τον διαδικτυακό τόπο Travelogues – Με το Βλέμμα των Περιηγητών, η δράση αυτή έχει στόχο να ταξιδέψει το κοινό στη βυζαντινή και οθωμανική πρωτεύουσα από τον 16ο μέχρι και τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις προσφέρονται δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Zoom. Απαραίτητη η προεγγραφή: https://tinyurl.com/5c7mv2z6

Πρόγραμμα:

4 Μαρτίου: Αντιθέσεις & Συνθέσεις

11 Μαρτίου: Παγίωση, Πειραματισμός, Ανανέωση

1η Απριλίου: Η νέα εποχή της Πόλης

15 Απριλίου: Όψεις και αντανακλάσεις της νεοτερικότητας

“Βία στο σχολείο. Μας αφορά!”

Διαδικτυακός Επιμορφωτικός Κύκλος

Επιμορφωτικός κύκλος έξι (6) διαδικτυακών συναντήσεων με θέμα την πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού και της βίας. Στις συναντήσεις θα πραγματοποιηθεί γενική επισκόπηση και προσδιορισμός του φαινομένου της βίας των ανηλίκων, θα συζητηθεί το θέμα της βίας μέσω του διαδικτύου, θα αναλυθεί ο ρόλος του σχολείου και της οικογένειας για την παρέμβαση και την έγκαιρη πρόληψη και θα παρουσιαστούν μελέτες περίπτωσης, μέσα από βιωματικό εργαστήριο.

Απαραίτητη εγγραφή! (θέσεις περιορισμένες)

Τετάρτες 6,13,20,27 Μαρτίου & 3,10 Απριλίου: ️18.00-20.00

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ

Φοιτητές: 35 ευρώ (με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας)

Άνεργοι: Δωρεάν (με επίδειξη δελτίου ανεργίας)

Πρόσκτηση νέας Βιβλιοθήκης

Σπυρίδωνος Λοβέρδου

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και η Ιστορική του Βιβλιοθήκη έχουν τη μεγάλη χαρά να ανακοινώσουν την απόκτηση της Βιβλιοθήκης Λοβέρδου,  περίφημης συλλογής παλαιών βιβλίων, χειρογράφων και άλλου ιστορικού υλικού.

Η Βιβλιοθήκη Λοβέρδου περιλαμβάνει μεταξύ των εκατοντάδων παλαιτύπων της πολύ σημαντικά τεκμήρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας καθώς και  σημαντικές ενότητες Ταξιδιωτικών βιβλίων, Ιστορίας, Ιστορίας του Βιβλίου, Λογοτεχνίας, Τέχνης και άλλων περιοχών της ελληνικής και ξένης γραμματείας. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης ένα εξαιρετικής ποιότητας αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα καθώς και μεγάλο αριθμό χειρογράφων.

Η Συλλογή Λοβέρδου θα αποτελέσει σημαντικό συμπλήρωμα της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και θα τεθεί στη διάθεση των αναγνωστών και της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας μετά την άμεση εκ νέου καταλογράφησή της.

Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια Λοβέρδου – Κουταρέλλη για την παραχώρηση αυτής της σημαντικότατης συλλογής στο Ίδρυμά μας.

ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Δράσεις – Εκδηλώσεις

Φέτος, κατά την εβδομάδα 9 – 17 Μαρτίου, θα γίνει προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα για την βοήθεια των συγγενών ασθενών με καρκίνο. Παρακαλούμε, εσάς που θα θελήσετε να προσφέρετε κάποιον πίνακα, βιβλίο, ή αντικείμενο που δημιουργήσατε να μας ενημερώσετε.

Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι θα λάβουμε μέρος στις καθιερωμένες πια ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (24 Μαϊου- 2 Ιουνίου) και τα θέματα των εκδηλώσεων θα αφορούν την θάλασσα, όπως πάντα.

Θα συμμετέχουμε με:

1) έκθεση των εικαστικών μας: 24 Μαΐου – 2 Ιουνίου, παρακαλούμε να φέρετε πίνακες με θαλασσινά θέματα.

2) ομιλία της Ευαγγελίας Λιάπη σε συνεργασία με τον καπτ. Μικέλη Αντώνη, που θα απαγγείλει ποιήματα σχετικά με την θάλασσα: 29 Μαΐου ημέρα Τετάρτη

3) ποιητική βραδιά που θα απαγγείλετε ποιήματά σας (οι ενδιαφερόμενοι να μας το δηλώσετε) με την συμμετοχή του πιανίστα μας Δημήτρη Λαουτάρη και μια έκπληξη από τον Δρ. Βασίλειο Θεοφιλίδη: 31 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή

4) ομιλία του Θανάση Κοπάδη: 1 Ιουνίου, ημέρα Σάββατο.

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΙΩΝ 2024

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ 11.00 πμ

Το έθιμο των «ΚΟΡΔΕΛΑΤΩΝ» και των «ΚΟΥΔΟΥΝΑΤΩΝ» της Νάξου σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό- Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Μηνά στους δρόμους της πόλης μας.

Έναρξη από τα γραφεία του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Μηνά (Αντ. Γιαννουρή 1, αίθουσα «ΔΗΜΗΤΡΑ»). Τερματισμός στην Πλατεία Κύπρου.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΠΑΙΔΙΚΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ 6.00 μμ

Θεατρική παράσταση «Δύο τρελοί τρελοί Αποκριάτικοι πιγκουίοι!!»

Ένα θέαμα πολύ πρωτότυπο γεμάτο χορό, τραγούδια, μάσκες, σερπαντίνες, με πρωταγωνιστές… δύο πιγκουίνους! Μέσα σε μια ευφάνταστη και χαρούμενη, αποκριάτικη ατμόσφαιρα δυο πιγκουίνοι ενθαρρύνουν τα παιδιά να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να διασκεδάσουν με τις γκάφες τους.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 7.00 μμ

Οι «ΚΟΥΜΠΑΡΕΣ» σε μια συναυλία – γλέντι με πολύ χορό και τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα. Ένα πάντρεμα ηχοχρωμάτων και ανθρώπων υπό τους ρυθμούς του γλεντιού!

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 0 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας) 11.00 πμ

Επειδή οι αποκριές θέλουν… τα παιχνίδια τους, σε συνεργασία με το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Κερατσινίου-Δραπετσώνας, στήνουμε στην πλατεία του πρώην Δημαρχείου Δραπετσώνας μία παιχνιδούπολη. Παίζουμε ομαδικά παιχνίδια, κατασκευάζουμε χαρταετούς και μάσκες, στήνουμε γαϊτανάκια και βέβαια χορεύουμε σε αποκριάτικους ρυθμούς!!

ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΥΠΡΟΥ 11.00 πμ

Μουσική σε αποκριάτικους ρυθμούς! Carnival Photobooth ντεκόρ για φωτογραφήσεις μικρών και μεγάλων, με πολλά διαφορετικά αστεία carnival stics! Ξυλοπόδαροι, κομμωτήριο αποκριάτικων μεταμορφώσεων, μπαλονοκατασκευές από τους κλόουν, σόου με μπαλόνια, παιχνίδια survivor, ταχυδακτυλουργικά, φουσκωτά παιχνίδια και άλλα πολλά που θα σας εντυπωσιάσουν!

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΓΕΙΑΣ – ΠΑΡΚΟ ΣΕΛΕΠΙΤΣΑΡΙ 12.00 μμ

Magic is Believing

Παράσταση μαγείας για μικρούς και μεγάλους!!

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ 9.00 πμ

4ο  Κυνήγι Χαμένου Θησαυρού με την ονομασία «Κωδικοί Απόδρα-σης», σε συνεργασία με την Ένωση Κρητών Κερατσινίου-Δραπετσώ-νας «Το Αρκάδι». Στις 7 το απόγευμα θα γίνει απονομή επάθλου στον νικητή. Θα ακολουθήσει ρεμπέτικη βραδιά από τη θεατρική ομάδα Αναντάν Μπαμπαντάν, καθώς και αποκριάτικο πάρτυ για τα πληρώματα που θα πάρουν μέρος στο κυνήγι θησαυρού.

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΙΚΗΣ (ΑΜΦΙΑΛΗ) 12.00 μμ

Η ομάδα καρναβαλιστών με αφετηρία την Πλατεία Νίκης, μας παρασύρει σε μια ανέμελη και χαρούμενη αποκριάτικη παρέλαση για να τραγουδήσουμε παλιά αποκριάτικα τραγούδια αλλά και να χορέψουμε το γαϊτανάκι που στήνεται σε διάφορα σημεία της διαδρομής. Μουσικοί, ηθοποιοί, γκάιντες, κλαρίνα, κιθάρες, νταούλια, μας προ(σ)καλούν σε μια παρέλαση… αλλιώς.

Τερματισμός με αποκριάτικη μουσική στην Πλατεία Κύπρου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ – ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ – ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΑΚΑΡΗ 11.00 πμ

ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ «Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ» ΣΤΟ ΣΕΛΕΠΙΤΣΑΡΙ 11.00 πμ

Carnival Show για την Καθαρή Δευτέρα

Φουσκωτά κοστούμια, ξυλοπόδαροι, εργαστήρι κατασκευής και διακόσμησης χαρταετού, μπαλονοκατασκευές, face painting,

ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ

Καρναβάλι 2024

Ξεκινούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου με την μίνι παρέλαση από το «Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού» και το Βραζιλιάνικο συγκρότημα κρoυστών Quilombo!

Τα πληρώματα του καρναβαλιού, ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συμμετοχή τους στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής 10 Μαρτίου στο Μοσχάτο, όπου 7.000 καρναβαλιστές από το Μοσχάτο, από τον Ταύρο, αλλά και από άλλες περιοχές της Αττικής, με ευφάνταστα θέματα και άρματα, θα χορέψουν και θα διασκεδάσουν στους ρυθμούς του Καρναβαλιού.

Το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες στη σελίδα του Δήμου: www.dimosmoschatou-tavrou.gr

Η Αποκριά ζωντανεύει στο Δήμο Περάματος!

Το Σάββατο 2 Μαρτίου στην Πλατεία Ηρώων στις 12:00 μ.μ., ξεκινάμε με δράσεις για παιδιά με κλόουν, μαγικά και ζωγραφική στο πρόσωπο, υποσχόμενες ατελείωτο παιχνίδι και διασκέδαση.

Κυριακή 3 Μαρτίου στην Πλατεία Ηρώων στις 12:00 μ.μ., οι δράσεις μας συνεχίζουν με ένα μοναδικό μουσικό σύνολο με τον Νίκο Καραγιαννόπουλο και την 5μελή ορχήστρα του που θα μας ταξιδέψουν με τα Δημοτικά τους Τραγούδια σε Πελοπόννησο, Ρούμελη, Ήπειρο & Μακεδονία. Πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης μας θα δώσουν το παρών με παραδοσιακούς χορούς.

Η εορταστική ατμόσφαιρα συνεχίζεται το Σάββατο 9 Μαρτί-ου, 21:00 μ.μ. στην Πλατεία Τζορμπατζόγλου, όπου οι Prestige The Band και ο Αλέξης Αλεξάνδρου με όλες τις φωνές σε 1 φωνή θα συναρπάσουν το κοινό με αυτή την μουσική τους συνάντηση.

Κλείνοντας τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, την Καθαρά Δευτέ-ρα 18 Μαρτίου στις 12:00 μ.μ. στην Χωραφά, ο Δήμος παρουσιάζει ένα μοναδικό μουσικό πρόγραμμα με DJ & Σαρακοστιανά Εδέσματα, φέρνοντας την παράδοση στο σήμερα.

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ

Ξεκινά το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Αττικής!

30ο Καρναβάλι Δήμου Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη

Γαϊτανάκια, διαδραστικά εργαστήρια χειροτεχνίας, αλευρομουτζουρώματα, ξυλοπόδαρους, μουσική και χορό, περιλαμβάνει το 30ο Καρναβάλι Δήμου Νίκαιας – Ρέντη. Το Τριώδιο ανοίγει την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί με εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά στην κεντρική πλατεία Ρέντη και στην πλατεία Κουμπάκη. Διαγενεακό πρόγραμμα προκαρναβαλικών δράσεων έχει ετοιμάσει η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας ,Ισότητας και Τρίτης Ηλικίας του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα τα Α’ και Β’ ΚΑΠΗ θα γνωρίσουν στα παιδιά παραδοσιακά ήθη και έθιμα της Αποκριάς με τρόπους ευρηματικούς και με πολλές εκπλήξεις. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 17 Μαρτίου με την κεντρική παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων στο Ρέντη.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης υπογραμμίζει:

«Με ενθουσιασμό προσκαλούμε μικρούς και μεγάλους να πάρουν μέρος σ’ αυτή τη γιορτή  που πρωταγωνιστεί το κέφι και η χαρά. Στο 30ο Καρναβάλι του Δήμου μας, το μεγαλύτερο Καρναβάλι της Αττικής, έχουμε ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους»

Διαγενεακό πρόγραμμα προκαρναβαλικών δράσεων από τα ΚΑΠΗ

Καπέλα, μάσκες, πολύχρωμες κατασκευές, μουσικές και καντάδες περιλαμβάνει το Διαγενεακό πρόγραμμα προκαρναβαλικών δράσεων  που διοργανώνει η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας ,Ισότητας και Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη, τμήμα Α και Β’ ΚΑΠΗ 4 και 8 Μαρτίου σε πλατείες της πόλης. Τα μέλη των ΚΑΠΗ θα μοιραστούν τη χαρά της δημιουργίας με τα παιδιά ενεργοποιώντας μεγάλα αποθέματα αγάπης και ζωντάνιας .

Ο Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Κωνσταντίνος Μαραγκάκης σημειώνει:

«Τα ΚΑΠΗ της πόλης μας διοργανώνουν διαγενεακά προγράμματα όλο το χρόνο σε συνεργασία με τα σχολεία της πόλης. Η σύνδεση της Τρίτης Ηλικίας με τα παιδιά είναι σημαντική για τη διαμόρφωση και ενίσχυση δεσμών μεταξύ διαφορετικών γενεών. Και δικό μας χρέος να προσφέρουμε στους γονείς και παππούδες ευκαιρίες αυτενέργειας μέσα στην κοινωνική ζωή».

Δευτέρα 4 Μαρτίου στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Παιδική Στέγη) από τις 10 το πρωί παππούδες και γιαγιάδες θα υποδεχθούν παιδιά δημοτικού με καντάδες και εκεί θα γνωρίσουν τους Κουδουνάτους, έθιμο της Αποκριάς.

Παρασκευή 8 Μαρτίου στη δημοτική ενότητα Ρέντη, στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, στις 12 το μεσημέρι, τα παιδιά θα κατασκευάσουν μάσκες και αποκριάτικες χειροτεχνίες σε συνεργασία με τα μέλη των ΚΑΠΗ απολαμβάνοντας τη χαρά της δημιουργίας.

Κάθε Δευτέρα ώρα 8μμ

στο πνευματικό κέντρο του Ιερού, Καθεδρικού Ναού Αγίου Νικολάου Νίκαιας, πραγματοποιείται συνάντηση νέων, στη συνέχεια θα τελείται το απόδειπνο. Υπεύθυνος π. Αναστάσιος Παπ-πάς. Είσοδος Ελεύθερη.

H Λέσχη Αρχιπλοιάρχων Πειραιά

Φίλωνος 86, 3ος όροφος είναι ανοιχτή καθημερινά Δευτέρα – Πέμπτη, 10:00 – 13:00. Κάθε Τρίτη 10:00 – 15:00 εκτελείτε γεύμα. Κάθε Πέμπτη απόγευμα 18:30 – 21:30 λειτουργεί το εντευκτήριο για συγκέντρωση μελών με καφέ και ποτό.

Κάθε Δευτέρα στις 17:30

στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πειραιώς πραγματοποιείται σειρά ομιλιών ερμηνείας της Αγίας Γραφής με θέμα «Οι Εννέα Ωδές της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης: Ιστορίαποίηση-Θεολογία» από τον π. Αυγουστίνο Θεοδωρόπουλο.

Κάθε Δευτέρα στις 6μμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πει-ραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, θα αναλύει κομμάτια της Αγίας Γραφής στον σχετικό Κύκλο. Είσοδος Ελεύθερη.

Κάθε Τρίτη ώρα 8μμ

στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου Πειραιά, πραγματοποιείται διδασκαλία παραδοσιακών χο-ρών για ενήλικες, από την χοροδιδάσκαλο Ελένη Τελτσίδου.

Κάθε Τετάρτη ώρα 6μμ

Στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πειραιά, τελείται Παράκληση προς την Παναγία.

Κάθε Τετάρτη ώρες 11πμ με 1μμ

στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά δωρεάν εργαστήρι πλεξίματος για όλους με την Γεωργία Γεωργοπούλου

Κάθε Πέμπτη

στην Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, Ευαγγελισ-τρίας και Ευριπίδου Πειραιά, ο Καθηγητής αγιοραφίας Παναγιώτης Βλασσόπου-λος, παραδίδει δω-ρεάν μαθήματα Αγιογραφίας. Πληροφορίες–εγγραφές: 6945212-099. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κάθε Πέμπτη βράδυ, ώρα 8:30

στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νίκαιας, τελείται νυκτερινή θεία λειτουργία για εργαζόμενους και ευλαβείς ενορίτες.

Κάθε Σάββατο

 στο Πνευματικό Κέντρο της ΓΕΧΑ Πειραιά, Φίλωνος 34Α, δίπλα στο ταχυδρομείο, λειτουργεί Κατηχητικό για μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου ώρα 4μμ. Είσοδος Ελεύθερη.

Κάθε Σάββατο απόγευμα ή Κυριακή πρωΐ

η Ένωση Σμυρναίων Νίκαιας – Πειραιά, 28ης Οκτωβρίου και Θεσ-σαλίας, Νίκαια, ξεκινά θεατρική ομάδα για παιδιά 7 με 12 ετών, με τον σκηνοθέτη Αντώνη Παπαδόπουλο. Πληροφορίες: 690-855-4970 και 6945903902.

Κάθε Σάββατο στις 4μμ

στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΕΧΑ Πειραιά, Φί-λωνος 34Α, λειτουργεί κατηχητικό για τους μαθητές, αγόρια και κορίτσια, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Είσοδος Ελεύθερη.

Κάθε Σάββατο ώρες 11:30 πμ με 1μμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας Πειραιά, διενεργείται Σχολή Γονέων, Κατηχητικά Σχολεία και Ενοριακές Συντροφιές. Είσοδος Ελεύθερη.

Κάθε Σάββατο ώρες 5μμ με 7μμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας Πειραιά, διενεργείται Φροντιστήριο Στελεχών. Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, 6.30-8.30 μμ, στον Φιλολογικό Σύλλογος ‘Παρνασσός’ (Αίθουσα ‘Παλαμάς’), Πλατεία Καρύτση, Αθήνα, στα πλαίσια των διαλέξεων της ΕΜΑΕΜ, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του κ. Αντωνίου Α. Αντωνάκου «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ» Οἱ ἀποσιωπηθεῖσες φιλολογικές πηγὲς γιὰ τὴν ἑλληνικὴ προέλευση τῶν γραμμάτων τοῦ Ἀλφαβήτου. Εκτός από την ομιλία του συγγραφέα, θα προλογίσουν ο Καθηγητής Σ. Παπαμαρινόπουλος και ο  Νομικός και Συγγραφέας Dr. Δ. Σταθακόπουλος. Χαιρετισμό θα απευθύνουν: Κουνάδης, πρώην Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών, Μπράμης, Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚ-ΠΑ. Το Δ.Σ. της ΕΜΑΕΜ απεφάσισε ομοφώνως την βράβευση του συγγραφέα κ. Αντωνάκου για το συγγραφικό του έργο.

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 19:00

στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων Πειραιά, Φίλωνος 86, 3ος όροφος, θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση. Όλα τα Μέλη καλούνται να παρευρεθούν για να συζητηθούν ο Απολογισμός Οικονομικών Πεπραγμένων, έτους 2023, Οικονομικός προϋπολογισμός έτους 2024 και η απαλλαγή Διοικ. συμβουλίου.

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

ώρα 8μμ, η ΧΕΝ Πειραιά προγραμματίζει αποκριάτικη συνεστίαση στην Ταβέρνα ΡΗΓΑΣ στην Καστέλλα Πειραιά στον Προφήτη Ηλία.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, ώρα 11πμ

στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου ΜΕΤΑΞΑ, η διοίκησή του θα κόψει την πατροπαράδοτη βασιλόπιτά του.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, ώρα 11:00 πμ,

 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Πειραιά θα τελεστεί το Μυστήριο του ιερού ευχελαίου και στις 21:00 Νυκτερινή Θεία Λειτουργία.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, το βράδυ

Επί τη μνήμη του Αγίου Νικολάου Πλανά στους Ιερούς Ναούς: Αγίου Βασιλείου Πειραιώς (20:30), Αγίου Νικολάου Νικαίας (20:00), θα τελεστούν ιερές αγρυπνίες.

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, ώρα 8μμ

στην γκαλερί Αρτ Πρίσμα, θα γίνουν τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης του Βασίλη Κοκκώνη με τίτλο: «Πρόσωπα ου αντιστέκονται στον χρόνο». Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024 και το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, ώρα 8μμ, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο (Καραΐσκου 104, Πειραιάς), η Ένωση Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη» διοργανώνει την θεατρική παράσταση «Ξύπνα Βασίλη» που θα πραγματοποιηθεί από Θεατρική Ομάδα. Η εκδήλωση είναι φιλανθρωπική με σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων για τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε ανάγκη και εντάσσεται στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 117 χρόνια από τη γέννηση του Δημήτρη Ψαθά. Τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, με τη στήριξη του Πειραϊκού Συνδέσμου, των Εκδόσεων «Μαρία Δ. Ψαθά» και της SaintNicholas-ShipRepairs. Στην πρεμιέρα την Παρασκευή 1/3 θα τιμηθεί το έργο του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα, παρουσία της οικογένειάς του. Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο 2 Μαρτίου 2024, ώρα 10:30 πρωΐ

στο πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Κων/νου Πειραιά, Ευριπίδου 93, έχουμε συντροφιές κατηχητικών.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024

ο Σύλλογος Φίλων Μου-σείου Μάνης «Μιχάλης Κάσσης» θα πραγματοποιήσει Επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ‘‘Χαιρώνεια, 2 Αυγούστου 338 π.Χ.: Μια μέρα που άλλαξε τον κόσμο’’. Συνάντηση στις 10:45 π.μ. στην είσοδο του μουσείου, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής)

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, ώρα 1μμ

στο Μουσικό μεζεδοπωλείο ΝΟΕ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ, Νοταρά 18 Πειραιά, ο Σύλλογος Φίλων Ασθενών Νοσοκομείου Μεταξά, διοργανώνει συνεστίαση κατά τη διάρκεια της οποίας θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, ὥρα 5.00 μ.μ

στην αίθουσα της ΓΕΧΑ Νικαίας, Καισαρείας 134 καί Κιλικίας 38, Νίκαια, θά ἔχουμε ὁμιλία μέ θέμα: «Ἐκκλησιαστική καί λειτουργική ἀγωγή». Ὁμιλητής: Κοκάλης Ἀβραάμ, θεολόγος. Εἴσοδος ἐλεύθερη.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2024, ώρα 18:30

στην Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29, ο Σύλλογος Φίλων Κλασσικής Μουσικής και Όπερας, θα κόψει την πίτα του. Όποιοι από τους λυρικούς καλλιτέχνες, πιανίστες, σαξοφωνίστες, συνθέτες, ποιητές, επιθυμούν να συμμετάσχουν στην καλλιτεχνική αυτή εκδήλωση, παρακαλούμε να αποστείλουν 3-5 σειρές βιογραφικό και τα κομμάτια σας. Θα ακολουθήσει η βράβευση των συμμετεχόντων. Είσοδος Ελεύθερη.

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, ώρα 7μμ

στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου ΑΙΓΗΙΣ, Β. Γεωργίου 11 Πειραιά, ημιώροφος, θα πραγματοποιηθεί επετειακή ομιλία για την ημέρα της Γυναίκας. με τίτλο: «Η θέση της γυναίκας στο χθες και το σήμερα. Στην βία και στην Τέχνη». Είσοδος Ελεύθερη.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

ο Ιερός, Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου Νικαίας, διοργανώνει Εσπερινή, Ενοριακή Συνεστίαση στη Δροσιά Αττικής. Αναχώρηση από το Ναό ώρα 18:45. Τιμή 28 Ευρώ.

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, ώρα 6:30μμ

στην αίθουσα εκ-δηλώσεων του Πειραϊκού Φάρου, Πραξιτέλους 173 Πειραιάς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο π. Δη-μήτριος Καθρέπτης του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Πειραιά, με θέμα: «Μακαρισμοί: Εισαγωγή στο Σύνταγμα της Εκκλησίας». Είσοδος Ελεύθερη.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, ώρα 7μμ

στη Μάντρα του Μπλόκου, στη Νίκαια, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής για τα θύματα των Ναζί.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, και ώρα 19:00

στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων Πειραιά, Φίλω-νος 86, 3ος όροφος θα πραγματοποιηθεί ομιλία, θέμα: «ISM Auditing» από τον κ. Αναστάσιο Μαγιάτη Διευθύνοντα Σύμβουλο της MEGATUGS Salvage & Towage. Είσοδος Ελεύθερη.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, ώρα 7μμ

στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Τσιρίδη: «Ηετίων ο ήρωας του Πειραιά». Είσοδος Ελεύθερη.

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024, ώρα 7μμ,

 στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά θα γίνει η παρουσίαση των βιβλίων του μαθηματικού Γιώργου Τσιρίδη, με τίτλο “Ηετίων, ο ήρωας του Πειραιά” και σε δεύτερη όψη μια ιστορική μελέτη με τίτλο “Με ξεναγό των Ηετίωνα”. Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, ώρα 6μμ

στην αίθουσα της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, Δραγάτση 1, γιαπί Ραλλείου, το Λογοτεχνικό εργαστήρι «Εν Πλώ» θα αναλύσει την προσωπικότητα και το έργο του Νίκου Επισκοπόπουλου (1874-1944), 150 χρόνια από τη γέννηση και 80 από το θάνατό του. Ομιλητής: Πα-ναγιώτης Ξηντάρας. Θα πρoηγηθεί ωριαία παρουσίαση-επεξεργασία κειμένων και εργασιών μελών και φίλων.

Είσοδος Ελεύθερη.

 Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, ώρα 6:30

στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΧΕΝ Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 82, θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Βάλιας Κεφαλά με θέμα: «Πρακτικές αναχαίτισης της γήρανσης δέρματος». Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, ώρα 6:30 μμ

στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, ο Σύνδεσμος Γυναικών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, θα τιμήσει την παγκόσμια μέρα της Γυ-ναίκας, με αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας. Συμμετέχουν οι Σοπράνο: Ειρήνη Κώνστα, Βανέσσα Καλκάνη. Στο πιάνο η πολυβραβευμένη Πειραιώτισσα Λο-ρένα Λευκοκοίλου. Είσοδος Ελεύθερη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 Μαρτίου 2024, 8:30 το βράδυ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Συνεστίαση Πολυτελείας 

Για να τιμήσουμε την Γιορτή της Γυναίκας

Στην αίθουσα Εκδηλώσεων

 και Δεξιώσεων AVAKION του Πειραιά

Μοναδική τιμή 18 Ευρώ όλα πληρωμένα

Εξαιρετική Μουσική με γνωστό DJ

και απίθανο μενού

Στον μοναδικής χλιδής και πολυτέλειας χώρο του AVAKION, Παπαστράτου 55 και Θερμοπυλών, Περιοχή Αγίου Διονυσίου, στο λιμάνι του Πειραιά, με άνετο πάρκινγκ και πρόσβαση από πολλές συγκοινωνίες,

Το μενού θα περιλαμβάνει:

Ορεκτικά ανά τέσσερα άτομα:

3 Πλούσιες Σαλάτες, Τυρόπιτα, Μακαρόνια 4 τυριά, Σπετσοφάϊ.

Κυρίως πιάτο Ατομικό: Φιλετάκια κοτόπουλο με γλυκόξινη, Μπριζολάκια χοιρινά, πατάτες φούρνου με μυρωδικά, ρύζι και διάφορα λαχανικά βραστά.

Κρασί ροζέ ή άσπρο, αναψυκτικά ελεύθερα.

Μπύρες 3 ευρώ εκάστη.

Μια μοναδική ζεστή προσφορά της ΦΩΝΗΣ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ, για να γιορτάσουμε την:

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Θα χορέψουμε όπως εμείς θέλουμε και θα έχουμε να θυμόμαστε πολλά από τη μοναδική αυτή μέρα.

Συμμετοχές: Τηλ 2104223551, 6976228521 Γιάννη Κανατσέλη.

Τιμή μόνο 18 Ευρώ το άτομο

Σάββατο 9 Μαρτίου στις 17:00

στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, Μουσική ημερίδα πραγματοποιεί το Ωδείο της Μητροπόλεως Πειραιώς. Το θέμα είναι «Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μουσικής στον άνθρωπο». Η ημερίδα αφορά σε γονείς, σπουδαστές, μουσικούς, μουσικολόγους, μουσικοθεραπευτές, ενώ θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης. Εισηγήτρια: Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, μουσικολόγος και εθνομουσικολόγος Ρενάτα Δαλια-νούδη. Ομιλητές: Γεώργιος Τσάνης, νευροχειρουργός, Νικολέτα Γιαμά, μουσικοπαιδαγωγός, Ελένη Μπελιμπασάκη. Συντονί-ζει ο Γενικός Διευθυντής του Ωδείου Νικόλαος Αμοργιανός. Είσοδος δωρεάν με προσκλήσεις. Πληροφορίες: 213-0257007 & 6937440015.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, ώρα 6 μμ

στον Ιερό Ναό Αγίου Κων/νου Πειραιά, θα μιλήσει ο π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Ηγούμενος της ιεράς Μονής ΤρικόρφουΔωρίδος. Είσο-δος Ελεύθερη.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, ώρα 7μμ

στα γραφεία της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια παζαριού, τα έσοδα του οποίου θα δοθούν στο Σύλλογο Φίλων Ασθενών με Καρκίνο του Νοσοκομείου ΜΕ-ΤΑΞΑ. Διάρκεια Παζαριού μέχρι Κυριακή 17 Μαρτίου.

Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, ώρα 8μμ

στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνα, ο Θίασος «ΑΜΑΝΤΑΜ – ΠΑΠΑΝΤΑΜ», θα παρουσιάσει τη Μουσικοθεατρική παράσταση (Μιού-ζικαλ) «Λουλούδια στα Λασπόνερα». Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, ώρα 11.30 π.μ.

Πρόσκληση

Δωρεάν ξενάγηση στο Ίδρυμα Λασκαρίδη

Η Εφημερίδα Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ, διοργανώνει Δωρεάν ξενάγηση στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, στους πανέμορφος χώρους της Ιστορικής Βιβλιοθήκης και της Ναυτικής Συλλογής.

Θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στους χώρους της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος και να ξεναγηθούν σε δύο εκθέσεις:

1. Στη Ναυτική Συλλογή, η οποία αποτελείται από επιμέρους συλλογές θεματολογίας σχετικής με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Περιλαμβάνει σπάνια ναυτικά όργανα, ιατρικά εργαλεία και αντικείμενα που φέρονταν στα πλοία των προηγούμενων αιώνων. Μεταξύ των εκθεμάτων και η Σπάνια Συλλογή του Ναυάρχου Νέλσον.

2.Στην έκθεση παλαιών βιβλίων με τίτλο: “Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία”. Πρόκειται για εκδόσεις ελληνικού ενδιαφέροντος, πρωτότυπα ελληνικά κείμενα και λατινικές μεταφράσεις, από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, οι οποίες τυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν τον 15ο αιώνα και καλύπτουν ένα μεγάλο θεματικό και χρονολογικό εύρος.

Μια Κυριακή πρωΐ δικαιούμαστε να τη διαθέσουμε για τον εαυτό μας, τον εμπλουτισμό των γνώσεών μας και τη γνωριμία με την πόλη μας.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, ώρα 10:30πμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιά, κά-τω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, δι-οργανώνει συνάντηση «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» με θέμα προς συζήτηση από τα βιβλία «Σοφία Σολομώντος» και «Σοφία Σειράχ». Είσοδος Ελεύθερη.

 Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, ώρα 1ι:30 πρωΐ

στο πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Κων/νου Πειραιά, Ευριπίδου 93, έχουμε Σχολή Γονέων.

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Απόκριες 2024 ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, θα πραγματοποιήσει και φέτος το πιο διασκεδαστικό αποκριάτικο παιχνίδι: «ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ».

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, ώρα 13.30

στο γνωστό κοσμικό κέντρο, ταβέρνα «Ομαλό», η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» θα πραγματοποιήσει το αποκριάτικο γλέντι της με το συγκρότημα του Μιχάλη Κουνάλη

 Κυριακή 10 Μαρτίου  2024, ώρα 7μμ

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου, Καραΐσκου 104 Πειραιά, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος θα τιμήσει την Ημέρα της Γυναίκας. Θα συμμετέχουν: Τμήμα Χορού του Πειραϊκού , Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού, το Φωνητικό Σύνολο ΛΕΓΚΑΤΟ, η Μεσόφωνος Ελένη Κοταδάκη, ο Πιανίστας Γκάρο Μπαρμτακτζιάν. Είσοδος Ελεύθερη.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, ώρα 7μμ

στην αίθουσα εκδηλώσεων του βιβλιοπωλείου ΑΙΓΗΙΣ, Β. Γεωργίου 11 Πειραιά, ημιώροφος, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίάση του βιβλίου «Μεταναστεύω Μάνα μου» της Μίκα Ορφανού – Βλαδίμηρου. Παρουσιάζουν: Μάρω Καρδαμίτση – Αδάμη, Κατερίνα Κορέ. Είσοδος Ελεύθερη.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, ώρα 7:30μμ

στο εργαστήρι γλυπτικής του Μιχάλη Κάσση, Τζιροπούλου 15 Νέο Φάληρο Πειραιά, ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μάνης «Μιχάλης Κάσσης», διοργανώνει εκδήλωση. Ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός, θα προβάλει την ταινία του ‘‘Η γεύση του ολόκληρου’’. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον δημιουργό. Είσοδος Ελεύθερη.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, ώρα 6:30μμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Κων/νου Πειραιά, Ευριπίδου 93, θα μιλήσει ο Ορθοπεδικός ιατρός Σωτήρης Καρανάσιος με θέμα τις παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης, (Οσφυαλγία, άρθραλγία, δισκοπάθεια και άλλα προβλήματα). Είσοδος Ελεύθερη.

Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, ώρα 6:30μμ

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Φάρου, Πραξιτέλους 173 Πειραιάς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο Ιατρός Αντώνιος Τσαγκαρόπουλος, με θέμα: «Το θέλημά μου ως πηγή άγχους και συγκρούσεων». Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, ώρα 8μμ

στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά, θα τελεστεί ιερά αγρυπνία.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, ώρα 10:30 πρωΐ

στο πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Κων/νου Πειραιά, Ευριπίδου 93, έχουμε συντροφιές κατηχητικών.

Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, ώρα 11.30 π.μ

στην Πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Σταθμός Μετρό: Δημοτικό Θέατρο),  η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» θα τελέσει Μνημόσυνο του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου και θα πραγματοποιήσει Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον ίδιο, που διατέλεσε πολίτης και βουλευτής Πειραιά.

Σάββατο 16 με Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

ο Ρ/Σ «Πειραϊκή Εκκλησία διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική οδική εκδρομή στον Όλυμπο και στα Λουτρά Πόζαρ. Πληροφορίες: 2104118602.

 Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, ώρα 10:30πμ

στο Πνευματικό έντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, διοργανώνει συνάντηση «ΑΡΧΟΝΤΑ ΡΙΚΙ» με θέμα προς συζήτηση από τα βιβλία «Σοφία Σολομώντος» και «Σοφία Σειράχ». Είσοδος Ελεύθερη.

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, ώρα 6:30μμ

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Φάρου, Πραξιτέλους 173 Πειραιάς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο Πολιτικός Επιστήμων και Συγγραφέας Κων/νος Χολέβας, με θέμα: «100 χρόνια από τη συνθήκη της Λωζάνης και από την ανταλλαγή των πληθυσμών». Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, ώρα 6μμ

στην αίθουσα της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, Δραγάτση 1, γιαπί Ραλλείου, το Λογοτεχνικό εργαστήρι «Εν Πλώ» θα αναλύσει την προσωπικότητα και το έργο του Βενιαμίν Λέσβιου (1759-1824), 200 χρόνια από το θάνατό του. Ομιλήτρια: Μαρία Σπυροπούλου – Θεοδωρίδου. Θα προηγηθεί ωριαία παρουσίαση – επεξεργασία κειμένων και εργασιών μελών και φίλων. Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024, ώρα 10:30 πρωΐ

στο πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Κων/νου Πειραιά, Ευριπίδου 93, έχουμε συντροφιές κατηχητικών.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, ώρα 6:30μμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Κων/νου Πειραιά, Ευριπίδου 93, θα μιλήσει ο ιατρός Αλέξανδρος Καμαράτος, παθολόγος, διαβητολόγος με θέμα καρδιομεταβολικά νοσήματα. Είδος Ελεύθερη.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, ώρα 6:30μμ,

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Φάρου, Πραξιτέλους 173 Πειραιάς, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία θα μιλήσει ο Εκπαιδευτικός Φραγκίσκος Χανιώτης, με θέμα: «Η Συμβολή της Εκκλησίας στην Ελληνική Επανάσταση». Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, ώρα 3μμ

η ΧΕΝ Πειραιά θα μεταβεί στην Σαλαμίνα και στο ναό Παναγίας Ιμβριώτισσας για να παρακολουθήσει την ιερά ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών.Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024, ώρα 3μμ, η ΧΕΝ Πειραιά θα μεταβεί στην Σαλαμίνα και στο ναό Παναγίας Ιμβριώτισσας για να παρακολουθήσει την ιερά ακολουθία των Β΄ Χαιρετισμών.

Σάββατο 30 Μαρτίου 2024, ώρα 6:30

\ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιά. Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, ώρα 10:30πμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, διοργανώνει συνάντηση «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» με θέμα προς συζήτηση από τα βιβλία «Σοφία Σολομώντος» και «Σοφία Σειράχ». Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, ώρα 11:30 πρωΐ

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου, θα  πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821. Είσοδος Ελεύθερη.

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024, ώρα 7:30μμ

στο εργαστήρι γλυπτικής του Μιχάλη Κάσση, Τζιροπούλου 15 Νέο Φάληρο Πειραιά, ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μάνης «Μιχάλης Κάσσης», διοργανώνει εκδήλωση. Θα μιλήσει ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Καθηγητής Καρδιολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: «Γενετική και Ιατρική: Μπορούμε να αλλάξουμε ‘‘Το πεπρωμένο’’ μας». Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο 6 Απριλίου 2024, ώρα 6 μμ

στον Ιερό Ναό Αγίου Κων/νου Πειραιά, θα μιλήσει ο π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Ηγούμενος της ιεράς Μονής ΤρικόρφουΔωρίδος. Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Απριλίου 2024

ο Σύλλογος Φίλων μουσείου Μάνης Μιχάλης Κάσσης, προγραμματίζει διήμερη εκδρομή στη Μεσσηνία.

Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, ώρα 7μμ

στο Πολιτιστικό Κέντρο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Μικράς Ασίας 24 και Παπαναστασίου, Κερατσίνι, η Μαέστρος Ζαννέτα Καλοσκάμη θα παρουσιάσει μουσική παράσταση με τον τίτλο: «Βίος και Τραγούδια, νοσταλγικές μελωδίες». Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 14 Απριλίου 2024, ώρα 10:30πμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας Πειραιά, κάτω απ’ το Ναό, ο π. Δανιήλ Ψωΐνος, προϊστάμενος του Ναού, διοργανώνει συνάντηση «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» με θέμα προς συζήτηση από τα βιβλία «Σοφία Σολομώντος» και «Σοφία Σειράχ». Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο 25 Μαΐου 2024, ώρα 6 μμ, στον Ιερό Ναό Αγίου Κων/νου Πειραιά, θα μιλήσει ο π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Ηγούμενος της ιεράς Μονής ΤρικόρφουΔωρίδος. Είσοδος Ελεύθερη.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024, ώρα 7:30μμ

στο εργαστήρι γλυπτικής του Μιχάλη Κάσση, Τζιροπούλου 15 Νέο Φάληρο Πειραιά, ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μάνης «Μιχάλης Κάσσης», διοργανώνει εκδήλωση. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Πανεπιστημιακός συγγραφέας, με θέμα: «Το 2024 γιορτάζουμε 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση. Είμαστε ικανοποιημένοι με τα πενηντάχρονα της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας;». Είσοδος Ελεύθερη.

Τρίτη 17 Απριλίου 2024, ώρα 7μμ

στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας Πειραιά, θα τελεστεί ιερά αγρυπνία.

Πέμπτη 18 Απριλίου, και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων Πειραιά, Φίλωνος 86, 3ος όροφος θα πραγματοποιηθεί ομιλία θέμα: «Aσφαλιστήρια Συμβόλαια (H+M & P+I), από την Μαρία Μαυρουδή της SEAROCK, (η κα Μαυρουδή είναι από τα ιδρυτικά και μέλος της WISTA). Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο 20 Απριλίου 2024

ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μάνης «Μιχάλης Κάσσης», διοργανώνει Επίσκεψη με ξενάγηση στην έκθεση ‘‘Τα χρώματα στα χαρακτικά του Γιώργη Βαρλάμου’’. Συνάντηση στις 6:15 μ.μ. στην είσοδο του εργαστηρίου Γ. Βαρλάμου – χώρος πολιτισμού (Λεάργου 23, Γούβα, Αθήνα, μετρό γρ. 2 – στάση Άγ. Ιωάννης). (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *