Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑ

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραια΄ ..Ενέργεια, εξαγωγές και επενδύσεις τα «3Ε» της εξωστρέφειας

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, φιλοξένησε την 4η Συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωστρέφειας, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου «Enterprise Greece», Μάιρας Μυρογιάννη, καθώς και του Διευθύνοντος Συμβούλου, Μαρίνου Γιαννόπουλου. Στη Συνεδρίαση συζητήθηκαν τα συμπεράσματα, οι προτάσεις και τα follow-up από τις επιχειρηματικές αποστολές σε Τουρκία, Σερβία και Ινδία. Από τον εκπρόσωπο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην ΕΕ, Π. Παπαναστασίου, έγινε ενημέρωση για την ευρωπαϊκή διάσταση αναφορικά με το κανονιστικό πλαίσιο, τομεακά, χρηματοδοτικά και γεωγραφικά θέματα. Από το ΥΠ.ΕΞ. έγινε παρουσίαση της πολυμερούς διάστασης των Συμφωνιών Ελευθέρου Εμπορίου της ΕΕ (ΣΕΣ) ως εργαλείο για προώθηση των ελληνικών εξαγωγών. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα κύρια αποτελέσματα της Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και, τέλος, έλαβαν χώρα οι τοποθετήσεις των μελών του Συμβουλίου και, συγκεκριμένα, της Σ. Εφραίμογλου, Σ. Διαμαντίδη, Π, Λώλου, Γ. Παράσχη, Α. Καλαμπόκη και Ν. Μαυρίκου. Με την ευκαιρία της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, κατέθεσε υπόμνημα επισημάνσεων και προτάσεων με τίτλο: Ενέργεια, εξαγωγές και επενδύσεις τα «3Ε» της εξωστρέφειας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, υλοποιείται με επιτυχία το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας (ΕΣΣΕ), στο οποίο περιλαμβάνεται σύνολο δράσεων εξωστρέφειας και λειτουργεί ως ένας οδικός χάρτης όπου καταγράφονται όλες οι σχεδιαζόμενες δράσεις εξωστρέφειας σε αγορές-στόχους που επικεντρώνονται: στην προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της χώρας, την προβολή και τόνωση των ελληνικών εξαγωγών, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και την συνολική ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας. Οι δράσεις υλοποιούνται με τη στήριξη του δικτύου των Γραφείων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων, των Διπλωματικών Αρχών μας, του Enterprise Greece, αλλά και όλων των παραγωγικών φορέων. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας μιας χώρας προς τις διεθνείς αγορές απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και του επιχειρηματικού κόσμου, με τον ρόλο της Επιμελητηριακής Κοινότητας να είναι καθοριστικός.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, με σχετικές εισηγήσεις του, έχει προβεί σε δέσμη επισημάνσεων με στόχο την ενδυνάμωση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου και, συνακόλουθα, της εξωστρέφειας. Παράλληλα, έχει επισημάνει την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας ισχυρής εικόνας για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της χώρας στις διεθνείς αγορές, με επίκεντρο την ποιότητα, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα, την υποστήριξη της δημιουργίας εμπορικών δικτύων και συνεργασιών, την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να αναζητούν εμπορικούς συνεργάτες και να συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις. Αυτές είναι ορισμένες μόνον από τις στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοσθούν επ’ωφελεία των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π. αναφέρθηκε στο εκδοθέν από τη ΑΑΔΕ «Εγχειρίδιο–Οδηγό για την εξαγωγή εμπορευμάτων» επισημαίνοντας την χρησιμότητα του εγχειρίδιου τονίζοντας ότι καταγράφονται, με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι γενικότερα, τόσο οι οικονομικοί φορείς του δημοσίου, όσο και οι συναλλασσόμενοι εξαγωγείς. Με πρόσφατη, μάλιστα, επιστολή, ζήτησε στα 14 κεφάλαια να προστεθούν ακόμα δύο, αναφορικά με τους εφοδιασμούς των ελληνικών ναυπηγείων, καθώς και των κρουαζιερόπλοιων που, ουσιαστικά, αφορούν στις εξαγωγές υλικών τεχνολογίας για πλοία και πλωτά ναυπηγήματα, καθώς και της τροφοδοσίας-εξαγωγής τροφίμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *