Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑ

Λαμπρός Εορτασμός 203ης Επετείου 17ης Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη Μάνης

Στη συνέχεια στο ίδιο σημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών. Ακολούθησε πομπή – παρέλαση μαθητών, συλλόγων και πλήθους κόσμου, η οποία κατέληξε στο Κλειστό Γυμναστήριο, όπου και έλαβε χώρα το δεύτερο μέρος του φεστιβάλ παραδοσιακών χορών.

Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης κορυφώθηκαν την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 οι πενθήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης για τον εορτασμό της 203ης Επετείου 17ης Μαρτίου 1821, ημέρα κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης

Μετά από τρεις ημέρες ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που προηγήθηκαν σε Γύθειο και Αρεόπολη, η παραμονή της 17ης, Σάββατο 16 Μαρτίου, ξεκίνησε στην Αρεόπολη με την εκκίνηση του 5ου αγώνα κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης και ιππικούς αγώνες.

Νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Αθανάτων στην Αρεόπολη το πρώτο μέρος του φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο οποίο συμμετείχαν σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.

Η 17η Μαρτίου ξημέρωσε στη Μάνη με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Αρεόπολης. Στις 11 το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών επίσημη δοξολογία, χοροστατούντων των κ.κ. Μητροπολιτών Μάνης Χρυσοστόμου Γ΄ και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου.

Στη συνέχεια υπήρξε μετάβαση στην Πλατεία της 17ης Μαρτίου. Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος καλωσόρισε τον κόσμο και πριν καλέσει στο βήμα την επίσημη ομιλήτρια της εκδήλωσης, την Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Νίκη Μαριόλη, αναφέρθηκε επιγραμματικά σε κάποια καίριας σημασίας θέματα που αφορούν την Μάνη. Τα ζητήματα που όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν θα σταματήσουμε να τα διατυπώνουμε σθεναρά έως ότου εξεταστεί σοβαρά η επίλυσή τους είναι η σύγκρουση του Πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον Ήρωα Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, η οποία έβλαψε καίρια την πατρίδα στον Εθνικό Αγώνα, η ανάγκη ενοποίηση της Μάνης σε μία Δημοτική Διοίκηση και η συνεχής μείωση του μόνιμου πληθυσμού της περιοχής», η οποία όπως ανέλυσε ο κ. Ανδρεάκος θα μπορούσε να ανακοπεί με την ίδρυση στην περιοχή μιας πανεπιστημιακής σχολής.

Ακολούθησε η εμπεριστατωμένη και άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία της κ. Μαριόλη και στη συνέχεια οι μαθητές του Λυκείου της Αρεόπολης αναπαρέστησαν την ορκωμοσία των μανιάτικων οικογενειών.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν παραδοσιακά με την καθιερωμένη παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων. Ήταν το ιδανικό επιστέγασμα μιας ημέρας αξίας να τιμάται στο πέρασμα των χρόνων. Τιμή και σε όσους την λάμπρυναν με τη συμμετοχή τους.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν, εκτός άλλων και, η Υπουργός και ο Υφυπουργός Εργασίας κ.κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, Βασίλης Σπανάκης, ο πρώην Υφυπουργός κ. Κώστας Κατσαφάδος, οι Βουλευτές κ.κ. Γιώργος Βρεττάκος, Νίκος Βλαχάκος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, η πρώην Βουλευτής κ. Γεωργία Γεννιά.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα τις Αστυνομικές Αρχές για την πολύτιμη συμβολής τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *