Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑ

Παρουσίαση του βιβλίου: «Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας».

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 και ώρα 19:30, στο «Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας» (Πραξιτέλους 78 & Βενιζέλου, Πειραιάς), η δημοτική παράταξη «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους & Όλες» & το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου: «Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας».

Α’ Μέρος: Το πορνείο των Βούρλων Δραπετσώνας μέσα από γραπτές πηγές

Β’ Μέρος: Ιχνηλάτηση του τόπου και του χρόνου των «Βούρλων» της Δραπετσώνας των Σπύρου Παπαϊωάννου – Κώστα Βλησίδη

Ομιλητές:

Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής πολεοδομίας και ιστορίας της πόλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Διευθυντής του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος.

Ευαγγελία Μπαφούνη, Δρ. Ιστορίας, Διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά

Μαρτυρίες διάβασε ο Σπύρος Μιχαλής, Στέλεχος στο χώρο του βιβλίου -– Ερασιτέχνης ηθοποιός.

Συντόνισε ο Θανάσης Λαζαρίδης, δημοσιογράφος στο Κόκκινο 105.5.

«Μέσα από τις 360 σελίδες των δύο συλλεκτικών τόμων αφιερωμένων στην ιστορία των πορνείων των Βούρλων της Δραπετσώνας και το πλούσιο τετράχρωμο εικαστικό τους υλικό αναδεικνύεται -για πρώτη φορά- μια τόσο αναλυτική, διεξοδική και πλήρως τεκμηριωμένη ιστορία των πορνείων των Βούρλων της Δραπετσώνας, καλύπτοντας την περίοδο του 19ου και 20ού αιώνα ως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι συγγραφείς του έργου Σπύρος Παπαϊωάννου και Κώστας Βλησίδης, μετά από πολυετή και επίπονη έρευνα, παραδίδουν στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, στους ειδικούς ερευνητές, στους μελετητές της ιστορίας του Πειραιά, στους ιστορικούς του φύλου και της σεξουαλικότητας, στους ερευνητές του περιθωρίου, στους βιβλιόφιλους και τους συλλέκτες ένα πολύπλευρο και πολυεπίπεδο έργο το οποίο ανοίγει δρόμους για νέες προσεγγίσεις στα θέματα αυτά.

Ο Σπύρος Γ. Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1934 στην Παλιά Κοκκινιά και έζησε για χρόνια σε διάφορες συνοικίες του Πειραιά (Ταμπούρια, Γούβα του Βάβουλα, Νέα Κοκκινιά, Πασαλιμάνι) πριν ανηφορίσει για την Αθήνα. Από τη μεριά του πατέρα του Πειραιώτικης – Μανιάτικης καταγωγής, από τη μεριά της μητέρας του Σμυρνιός. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και άσκησε το επάγγελμα για πολλά χρόνια λειτουργώντας στην πραγματικότητα και ως αρχιτέκτονας.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν μετρημένες, επιλεκτικές. Κάποια κείμενα, ελάχιστες συνεντεύξεις και βιβλιοπαρουσιάσεις.

Το 2006 επινόησε και επιμελήθηκε ο ίδιος μέχρι κεραίας το έξοχο ημερολόγιο “Ο Πειραιάς και το ρεμπέτικο τραγούδι” σε καλαίσθητη έκδοση του «Λιμανιού της αγωνίας».

Τα τελευταία πολλά χρόνια ζούσε για τα «ΒΟΥΡΛΑ», θέμα του βιβλίου που πρόλαβε να ολοκληρώσει αλλά δεν ευτύχησε να το δει τυπωμένο.

Μεταξύ των προσελθόντων διακρίναμε, εκτός άλλων και: Τον επικεφαλής της Δημοτική Κίνησης Πειραιάς για όλους κ. Γιώργο Γαβρίλη, τον Βουλευτή κ. Δημήτρη Καρύδη, την πρώην Βουλευτή κ. Ελένη Σταματάκη, την Δημοτική Σύμβουλο κ. Βάνα Μελά, τον Γιατρό και Συγγραφέα κ. Διονύση Βαλλιανάτο, τους κ.κ. Προέδρους: Γιάννη Πολυχρονόπουλο του ΒΙΠΑ Σχιστού, Νίκο Μέλλιο του ΙΜΤΙΙΕ, τον Βιβλιοπώλη και Εκδότη κ. Κώστα Παρασκευόπουλο, τον κ. Γιώργο Σωτηρίου μέλους του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

8 σκέψεις σχετικά με το “Παρουσίαση του βιβλίου: «Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας».

 • Άννα Κανάκη

  Καλησπέρα σας.
  Συγχαρητήρια για το υπέροχο αυτό και πραγματικά μνημειώδες έργο των Παπαϊωάννου-Βλησίδη.
  Ενδιαφέρον πράγματι το βιογραφικό του αείμνηστου Παπαϊωάννου.
  Θα είχε όμως ενδιαφέρον να μαθαίναμε και σχετικά με τον έτερο συγγραφέα, τον κύριο Βλησίδη Κώστα.

  Σχολιάστε
  • Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ

   έχετε δίκιο αλλά ο χώρος είναι περιορισμένος. ανατρέξατε στο διαδίκτυο

   Σχολιάστε
 • Α.ΔΟΓΚ.

  Εύγε για την παρουσίαση του βιβλίου. Έχοντας διαβάσει το εν λόγω πόνημα διεξοδικώς (και έχοντας μαθητεύσει και στο Τμήμα Πολεοδομίας όπου διδάσκει ή δίδασκε ο κ. Μπελαβίλας), θα ήθελα να καταθέσω την άποψη ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και υποδειγματικότερα έργα της ελληνικής βιβλιογραφίας στο πεδίο της πολεοδομικής ιστορίας, της κοινωνιολογίας και της αστικής λαογραφίας.
  Μία απορία: Ο κ. Βλησίδης, ο συγγραφέας του βιβλίου, δεν παρευρέθηκε; Δεν βλέπω να αναφέρεται μεταξύ των ομιλητών. Επίσης δεν βλέπω κάποιο βιογραφικό του σημείωμα, όπως θα ανέμενε κανείς, αφού ο κ. Βλησίδης έχει να επιδείξει εδώ και χρόνια ένα πολύτιμο ερευνητικό έργο, αξιοθαύμαστο τόσο για την επιστημονική του αυστηρότητα, όσο για την πρωτοτυπία της θεματολογίας και των στοιχείων που κομίζει.
  Τέλος παρατηρώ ότι στο άρθρο σας παραλήφθηκε να καταγραφεί η βράβευση του βιβλίου των Βλησίδη-Παπαϊωάννου από το Υπουργείο Πολιτισμού, στα πλαίσια του θεσμού των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων για το 2023.

  Θα ήταν ευχής έργο να γίνουν οι σχετικές συμπληρώσεις στο δημοσίευμά σας.
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Σχολιάστε
  • Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ

   ευχαριστούμε πολύ. έχετε δίκιο σε όλα αλλά ο χώρος της εφημερίδας είναι περιορισμένος και η ύλη πολλή

   Σχολιάστε
 • Άγγελος Σ.

  Πολλά συγχαρητήρια στον Κώστα Βλησίδη, έναν από τους καλύτερους ερευνητές-συγγραφείς της εικοσαετίας!

  Σχολιάστε
  • Εκάβη Νεφέλη

   Συμφωνώ κι επαυξάνω! Στους νεότερους ερευνητές με πρωτότυπη και εμπεριστατωμένη έρευνα βάσει τεκμηρίων!

   Σχολιάστε
 • Εκάβη Νεφέλη

  Ακολουθώντας την προτροπή σας για να ανατρέξουμε στο διαδίκτυο για το βιογραφικό του ετέρου – εξίσου σημαντικού θεωρώ – συγγραφέα και μελετητή, Κώστα Βλησίδη, το βρήκα και το παραθέτω εδώ.
  Ο Κώστας Βλησίδης γεννήθηκε το 1960 στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών. Μαθήτευσε πλάι στον συγγραφέα Γιώργο Μανιάτη καθώς και στον φιλόσοφο Στέλιο Ράμφο. Συνεργάστηκε με βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους ως βιβλιοϋπάλληλος, μεταφραστής, διορθωτής και επιμελητής κειμένων. Την τελευταία 25ετία ερευνά το αστικολαϊκό τραγούδι καθώς και ποικίλες πτυχές του νεοελληνικού περιθωρίου.
  Έργα του:
  Για μία βιβλιογραφία του ρεμπέτικου (1873-2001), Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2002.
  Όψεις του ρεμπέτικου, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2004.
  Σπάνια κείμενα για το ρεμπέτικο (1929-1959), Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2006. (Νέα συμπληρωμένη έκδοση 2018)
  Ρεμπετολογικά ποικίλα. Έξι μελετήματα, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, 2021.
  (Σε συνεργασία με τον Σπύρο Παπαϊωάννου), Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας. Α΄ τόμος: Το πορνείο των Βούρλων Δραπετσώνας μέσα από γραπτές πηγές. Β΄ τόμος: Ιχνηλάτηση του τόπου και του χρόνου των «Βούρλων» της Δραπετσώνας, Ι. Μ. Τ. Ι. Ι. Ε.,

  Σχολιάστε
 • Εκάβη Νεφέλη

  Συμφωνώ κι επαυξάνω! Στους νεότερους ερευνητές με πρωτότυπη και εμπεριστατωμένη έρευνα βάσει τεκμηρίων!

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *