Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Διεθνή και οικονομικά

HEARTLAND” O εφιάλτης του sir Halford Mackinder

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Πεκίνο. Κινέζοι αναλυτές είπαν ότι η συνάντηση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Κίνα θα αναπτύξει σταθερά τη στρατηγική της συνεργασία με τη Ρωσία, παρά την πίεση από τη Δύση.

Η εταιρική σχέση Κίνας – Ρωσίας εξακολουθεί να είναι το κλειδί για την παγκόσμια στρατηγική ισορροπία και την ελπίδα για την προώθηση ενός πολυπολικού κόσμου στον οποίο οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου θα έχουν μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσουν.

Το παραπάνω μπορεί να ερμηνευθεί ως εξής:

«Η Κίνα και η Ρωσία δεν θα στοχοποιήσουν κανένα τρίτο.

Ωστόσο αν κάποιοι δυτικοί απειλήσουν… την παγκόσμια ειρήνη τότε η Κίνα και η Ρωσία θα αγωνιστούν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους και να διαφυλάξουν την παγκόσμια ειρήνη…”

Η Ρωσία & η Κίνα ουσιαστικά αποτελούν την “PIVOT AREA” στο δοκίμιο του Sir Halford Mackinder “The Geographical Pivot of History” που υποβλήθηκε το 1904 στη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία.

Σε αυτό το άρθρο, ο Mackinder ανέλυσε το πεδίο της γεωπολιτικής για να καλύψει ολόκληρη την υδρόγειο.

-Heartland ως την Ευρασία & pivot area ως το κέντρο της Ευρασίας.

-world area, η Ευρώπη, νότια Ασία & Αφρική.

-ως περιφέρεια τον υπόλοιπο κόσμο.

Όρισε την Ευρασία ως το «παγκόσμιο νησί» και την «καρδιά» της ως την περιοχή ανατολικά του Βόλγα, νότια της Αρκτικής, δυτικά του Γιανγκτζέ και βόρεια των Ιμαλαΐων.

Η Θεωρία της Heartland είναι μια μορφή γεωπολιτικής που η γεωπολιτική δεν είναι τίποτα άλλο από την πολιτική γεωγραφία & λόγω της στρατηγικής της θέσης και των φυσικών πόρων, ο Mackinder υποστήριξε ότι όποιος έλεγχε την «καρδιά» μπορούσε να ελέγξει τον κόσμο.

Ο Αδόλφος Χίτλερ, πίστευε στη Θεωρία της heartland και αυτή η θεωρία βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους & ήταν κάτι που είχε ενσωματωθεί στο δόγμα της Γερμανικής εξωτερικής πολιτικής “drang nach osten” = προς την Ανατολή που για να φθάσει όμως εκεί θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ο κατακερματισμός της Ανατολικής Ευρώπης με βάση την εθνολογική της σύσταση.

Όσον αφορά το περίφημο “drang nach osten” αυτό «σκόνταψε» στην αντίδραση της Ρωσίας.

Πέραν αυτών ο σίδηρους καγκελάριος ο Otto von Bismarck είχε προηγηθεί του Sir Halford mackinder στον εντοπισμό της heartland αναφέροντας ως βασικό στοιχείο της Γερμανικής επιδίωξης όταν έλεγε:

«Όποιος ελέγχει την κοιλάδα του Βαρδάρη, ελέγχει τις προσβάσεις στο Αιγαίο. Όποιος ελέγχει το Αιγαίο ελέγχει τις προσβάσεις στην Μ. Ανατολή. Όποιος ελέγχει την Μ. Ανατολή ελέγχει τις προσβάσεις προς την Ευρασία»

Αν & o στόχος του ήταν η Ευρασία απέφευγε την απευθείας σύγκρουση με τους Ρώσους θέλοντας να φθάσει στους πόρους της heartland χωρίς να διακινδυνεύσει μια απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η πρόσβαση στην Ευρασία αργότερα ονομάσθηκε δυνατότητα «παγκόσμιας κυριαρχίας».

Μάλλον θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας γιατί τα σημερινά γεγονότα & ο πόλεμος στην Ουκρανία ,αλλά & η επαπειλούμενη καθολική αναταραχή στην ευρύτερη Μ. Ανατολή αποτελούν στοιχεία ευρύτερου σχεδιασμού οικονομικών δυνάμεων & ίσως να είναι μια ΜΕΓΑΛΗ συμφωνία μεταξύ κάποιων άλλων δυνάμεων για τη διατήρηση του σημερινού “status quo”.

Δημήτρης Ζακοντίνος

Οικονομολόγος

MSc stragetic & defence analyst

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *