Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η διαχείρισή της

Κάτω από τη βαριά σκιά αυτού του τίτλου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, στον Πειραϊκό Σύνδεσμο μια ενημερωτική παρουσίαση με την αιγίδα της ΑΧΕΠΑ δηλαδή του Ελληνοαμερικανικού μορφωτικού και παραγωγικού Συνδέσμου.

Οι ομιλητές μας πληροφόρησαν ότι ήδη από την δεκαετία του 50 στην Αμερική είχε διατυπωθεί ο όρος «Τεχνητή νοημοσύνη» και είχαν ξεκινήσει τα σχετικά προγράμματα.

Είναι πάμπολλες οι πτυχές του θέματος: πρακτικές, νομικές, ηθικές, φιλοσοφικές και ενώ οι ΗΠΑ έχουν λιγότερους κανόνες η Ευρώπη έχει πιο αυστηρά πρωτόκολλα και εκεί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται να προσαρμοστούν στο Αμερικανικό σύστημα. Ειδικά για τους δικηγόρους προκύπτουν τεράστια προβλήματα γιατί μπαίνουν σε όποιο δίκτυο για να κάνουν τη δουλειά τους οι πληροφορίες αυτομάτως είναι προσιτές και στους αντιδίκους τους. Επίσης εάν χρησιμοποιήσουν όσες πληροφορίες που πήραν από το διαδίκτυο για να υπερασπίσουν κάποιο πελάτη, εκτός του ότι είναι πολύ πιθανό οι πληροφορίες να είναι ψεύτικες, εάν αποκαλυφθεί αυτό αυτομάτως χάνει την υπόθεση, την δουλειά, την υπόληψή του. Οπότε τι μένει; αυτό που ίσχυε πάντα: Η προσωπική ευθύνη. Και αυτό ισχύει σε όλους τους τομείς τελικά με την διαφορά ότι ήδη η ευθύνη χάνεται. Φανταστείτε όταν έρθει η τεχνητή  νοημοσύνη το χάος που θα προκύψει όταν θα έχουμε πάψει να σκεφτόμαστε εντελώς, όταν θα έχουμε αφεθεί στην παντοδυναμία της και την αυτονόμησή της.

Είμαστε παντελώς ανέτοιμοι τόσο πρακτικά όσο και ηθικά να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο. Ήδη με τους υπολογιστές υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Ακόμη και στα νοσοκομεία όταν δίνουν π.χ. άγραφη κασέτα που θα έπρεπε να περιέχει μια ακτινογραφία γιατί δε γνωρίζουν να χειρίζονται τα μηχανήματα.

Ανάλογα ζητήματα και προβλήματα υπάρχουν στις τράπεζες και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με το Ε Government όπου η γραφειοκρατία έχει αυξηθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών επίσης και στην ουσία τίποτα σωστό δε γίνεται.

Αφήνουμε τις βασικές υποδομές, δρόμους, γέφυρες, συγκοινωνίες και τόσα άλλα. Φανταστείτε να μας φέρουν και αυτοκίνητα χωρίς οδηγό τα οποία μπορούν κάλλιστα να πατήσουν ένα πεζό που έχει πέσει, γιατί πολύ απλά δεν είναι προγραμματισμένα να τον αναγνωρίσουν. Και να μην βιαστείτε να το θεωρήσετε απίθανο γιατί ήδη έχει συμβεί! Που αλλού; Στις ΗΠΑ βεβαίως.

Βαρβάρα Τσιάλτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *