Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ακριβότερο, αλλά όχι φτωχότερο, το φετινό Πάσχα

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής (Π.Ε.Σ.Α.), Βασίλης Κορκίδης, αναφορικά με την πασχαλινή κίνηση της αγοράς στην Περιφέρεια Αττικής, δήλωσε:

Η αγοραστική κίνηση, κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, ήταν αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι και ικανοποίησε τους ανθρώπους της αγοράς στους κλάδους του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και της διαμονής στο σύνολο της Περιφέρειας Αττικής. Μετά από μια δίμηνη υποτονική περίοδο, η αγορά επανέκαμψε και, με δεδομένη την έναρξη της τουριστικής περιόδου, ελπίζει σε μια καλύτερη συνέχεια. Παρά το γεγονός πως η πασχαλινή αγορά είναι μικρή σε διάρκεια, εντούτοις, ήταν αρκετά έντονη σε κύκλο και όγκο εργασιών, τόσο στο κλάδο των τροφίμων, λόγω του πασχαλινού τραπεζιού, όσο και σε πολλούς άλλους κλάδους της λιανικής, λόγω των παραδοσιακών δώρων.

Η αγορά απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος του δώρου του Πάσχα και, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των μισθών και συντάξεων, οι καταναλωτές επηρεάστηκαν λιγότερο από την ακρίβεια στα τρόφιμα και, κυρίως, του «οβελία», του οποίου, και φέτος, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά, λόγω του κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους. Είναι γεγονός πως το οικογενειακό πασχαλινό τραπέζι ήταν φέτος ακριβότερο κατά 6% από πέρυσι και, σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, κόστισε 356 ευρώ. Αντίστοιχα, ο μηνιαίος πληθωρισµός στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο υψηλό 4,8%, όμως, συγκριτικά με τη αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αποκλιμακώθηκε, δίνοντας μια μικρή ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Παρά, λοιπόν, τις αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, κυρίως λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα εισιτήρια, οι ολιγοήμερες πασχαλινές αποδράσεις σε χωριά, νησιά και εξοχικά δεν περιορίστηκαν για 1 στους 3 κατοίκους των αστικών κέντρων. Η έξοδος του Πάσχα σε κοντινούς προορισμούς ήταν, επίσης, μεγάλη και τόνωσε τις περιφερειακές αγορές των εξοχικών προορισμών της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι, εφέτος, το Πάσχα των Ελλήνων μπορεί να ήταν ακριβότερο, αλλά δεν ήταν φτωχότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *