Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δήμος Πειραιά..Ημερίδα για το νέο περιβάλλον Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στη Ράλλειο Σχολή

Το νέο περιβάλλον της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά ήταν το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου στο αμφιθέατρο της Ραλλείου Σχολής παρουσία, μεταξύ άλλων, του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια.

Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιαστεί το σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά προκειμένου να αναδειχθούν οι δυνατότητές της ως προς την αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων, αλλά και ως προς την ετοιμότητα του Υπηρεσιών για την Προστασία ανθρώπων και περιβάλλοντος, έναντι των φυσικών καταστροφών και μάλιστα μέσα από τις αυστηρές απαιτήσεις των πιστοποιήσεων ISO.

Το νέο επιχειρησιακό πλαίσιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά κατανέμεται σε τέσσερα ξεχωριστά προγράμματα που αφορούν στην αντιμετώπιση πλυμμηρικών ή σεισμικών φαινόμενων, δασικών πυρκαγιών, χιονοπτώσεων ή παγετού. Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και σχέδια προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών από το πεδίο ή ακόμη και σχέδια εκκένωσης κτιρίων ή σχολικών μονάδων. Σημειώνεται ότι πλέον ο Δήμος Πειραιά, είναι από τους ελάχιστους Δήμους στη χώρα που διαθέτει ειδικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσης αλλά και κινητή μονάδα Πολιτικής Προστασίας με εξειδικευμένο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του τόνισε:

«H Πολιτική Προστασία είναι ένα θέμα, το οποίο πλέον αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα σε εθνικό επίπεδο. Γνωρίζουμε όλοι ότι η Πολιτική Προστασία από Γενική Γραμματεία αναβαθμίστηκε σε ξεχωριστό Υπουργείο και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειες και Δήμοι διαθέτουν πλέον υπηρεσίες και τμήματα Πολιτικής Προστασίας, τα οποία πριν από πολύ λίγα χρόνια δεν υπήρχαν καν.

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πειραιά με ικανό ανθρώπινο δυναμικό, όχι μόνο αριθμητικά, το οποίο είναι προφανές και είναι ένα θέμα το οποίο αφορά όλους τους Δήμους, αλλά και με εξειδικευμένους υπαλλήλους και στελέχη».

Από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να συγχαρώ τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη για τον τρόπο που κινείται και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει στα θέματα Πολιτικής Προστασίας. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις σε μια μεγάλη πόλη όπως είναι η πόλη του Πειραιά, που  για να καλυφθούν όλα αυτά  στο 100% είναι φύσει αδύνατο. Ωστόσο η οργάνωση, η πρόληψη και οι πιθανές εστίες που εντόπισε ο ίδιος και οι συνεργάτες του αλλά και η σχετική ενημέρωση που γίνεται από το Δήμο στα σχολεία, στους αθλητικούς ή πολιτιστικούς χώρους έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο.

Δουλέψαμε πολύ σε επίπεδο νομοσχεδίων και υλοποίησης του «κομματιού» της πρόληψης, αλλά και σε αλλαγή του νόμου για τις δασικές πυρκαγιές και σε μια ριζική αναδιάρθρωση και ανανέωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Πιστεύω πολύ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Χαιρετισμό στην ημερίδα επίσης απηύθυναν: η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Λεωνίδας Μανωλάκος, ο Ειδικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Δημήτρης Μαραβέλιας, ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους & όλες» Γιώργος Γαβρίλης.

Ομιλίες για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Πειραιά ανέπτυξαν:

Χαράλαμπος Λιακόσταυρος – Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Επισκευών Συντηρήσεων & ‘Έργων αυτεπιστασίας – Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης, Βασίλης Ταταρόπουλος-Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά, Κων/να Πέρρου, Προϊστάμενη αυτοτελούς τμήματος Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων Δ. Πειραιά, Μιχάλης Μπούρμπος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πληροφορικής Δ. Πειραιά.

Παρόντες στην ημερίδα ήταν: Ο πρώην Βουλευτής Νίκος Μανωλάκος, οι Αντιδήμαρχοι: Παναγιώτης Αβραμίδης, Δημήτριος Καρύδης, Μαρκαριάν Χαρουτιούν, Αντώνης Μοραντζής, Δημήτριος Βλαχάκος, Γεώργιος Βίτσας, Νικήτας Γκόλφης ο Προέδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. Γιάννης Βοιδονικολας,. η Δημοτική Σύμβουλος Ελίνα Βερυκάκη, οι πρόεδροι: της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας Δημήτρης Πεφάνης, της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας Όλγα Πυκνάδα, της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας Παναγιώτα Βοιδονικόλα-Θειακούλη, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Πειραιά Γιώργος Δαβάκης.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πειραιά και Πρόεδρος της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης Αττικής Σταύρος Βοϊδονικόλας, οι Πρόεδροι:  του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Δ. Πειραιά Νίκος Πλατανησιώτης, του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά και Αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιχάλης Αγρανιώτης, ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Πολυχρόνης Περιβολάρης, ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Μιχάλης Δεμέστιχας, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Νικόλαος Καστρίτης. Την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων εκπροσώπησε ο Αναστάσιος Λάσκαρης. Ο υποδιοικητής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πειραιά Χρήστος Σάσσαρης, ο υποδιοικητής Τροχαίας Πειραιά κ. Γιώργος Βασιλείου, ο εκπρόσωπος του 1ου Λιμενικού Τμήματος Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι πρόεδροι: της Α’ βάθμιας και Β/μιας Σχολικής Επιτροπής Χρήστος Μακρής, Δέσποινα Αρβανίτου.

Βαρβάρα Τσιάλτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *