Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΣΗΜΕΙΏΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις από 23 Μαΐου 2024

Oι πολιτιστικές εμπειρίες συνεχίζονται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Επόμενος προορισμός: Κίνα!

Ένας πελώριος δράκος κυκλοφορεί «αναστατώνοντας» ταξιδιώτες και επισκέπτες του αεροδρομίου!

Με αυτό τον τρόπο, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προσκαλεί τους επιβάτες και επισκέπτες του να ταξιδέψουν σε… «60 λεπτά στην Κίνα!», με μία ακόμη πολιτισμική εμπειρία που θα «ζωντανέψει» στο αεροδρόμιο το DNA τόπων και πολιτισμών, μέσα από το πρόγραμμα Cultural DestiNAtions:

Επόμενος προορισμός: «Η Κίνα σε 60 λεπτά!»

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, 12:00 – 13:00 | Επίπεδο Αναχωρήσεων – Είσοδος 3

(εκδήλωση ελεύθερη στο κοινό)

Το γιγαντιαίο LED WALL θα εντυπωσιάσει με Video art και το χαρακτηριστικό «koi fish», ενώ animators με την παραδοσιακή κινέζικη ενδυμασία θα προσκαλούν το κοινό να απολαύσει χορευτικό μπαλέτο και show πολεμικών τεχνών,  παραδοσιακή κινεζική τελετή τσαγιού και κινεζικά εδέσματα, με τη συνοδεία εικόνων από travel bloggers που έχουν ταξιδέψει στην Κίνα. Ακόμη, οι επισκέπτες θα φωτογραφίζονται στο Photo booth, θα ξεναγούνται στην Κίνα μέσω VR, θα δουν γραμμένο το όνομά τους από Κινέζο καλλιγράφο και θα απαντούν σε σύντομο Quiz πρωτότυπων ερωτήσεων!

Το πρόγραμμα Cultural DestiNAtions, ένα πολιτιστικό εγχείρημα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε συνεργασία με την Κοιν. Σ.Επ. «ΦΕΛΛΟΗ», θα συνεχιστεί και μέσα στο 2024, με εμπειρίες και από νέους μοναδικούς τόπους του κόσμου, σε μια γνωριμία με τα ήθη, τα έθιμα και τα χαρακτηριστικά κάθε πολιτισμού, γεμάτη μουσική, γαστρονομικές απολαύσεις και πολλές εκπλήξεις!

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Α΄ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Με τον Ιατρό Διονύση Βαλλιανάτο

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που μπορεί να απαιτείται η παροχή Α’ βοηθειών, γι’ αυτό σε πολλές χώρες υπάρχει νομοθεσία, κανονισμός και καθοδήγηση, που καθορίζει και επιβάλει την γνώση παροχής των Α’ βοηθειών, για το καλό της κοινότητας.

Πρωταρχικός στόχος των Α’ βοηθειών, είναι να σωθούν ζωές, με το να προληφθεί ή να αποτραπεί η κατάσταση από την επιδείνωση ή τον κίνδυνο της περαιτέρω ζημιάς και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος του θανάτου.

Για όλα τα παραπάνω, σε συνεργασία με τον καθ. Κοι-νωνικής Ιατρικής, Κοινωνιολόγο και Συγγραφέα κ. Διον. Βαλλιανάτο, ξεκινάμε ένα σεμινάριο Α’ βοηθειών, αποτελούμενο από τρεις ενότητες, στις προαναφερόμενες ημερομηνίες, με παράλληλες αντίστοιχες προβολές.

Επειδή η διδαχή είναι γνώση και η γνώση στα κατάλληλα χέρια ειδικών τελικά δίνει ζωή, σας δίνουμε την ευκαιρία μέσω εκπαίδευσης να νοιώσετε αυτή την χαρά της προσφοράς, συμμετέχοντας κι εσείς στο ύψιστο αγαθό της ουσιαστικής βοήθειας, προς τους δικούς σας και τους συνανθρώπους σας.

-Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, ώρα: 7.30μ.μ. (Γ μέρος) – ΣΕΙΣΜΟΙ – Είσοδος Ελεύθερη

ΙΔΡΥΜΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ

Δράσεις στις «Ημέρες θάλασσας 2024»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συμμετέχει στις Ημέρες θάλασσας και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό!

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε τέσσερις διαφορετικές εκθέσεις:

Απαραίτητη αίτηση συμμετοχής

-Στη Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος, ώρες 12.00-13.00 & 13.00-14.00. Αποτελείται από επιμέρους συλλογές που σχετίζονται θεματικά με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Περιλαμβάνει ενότητες με σπάνια ναυτικά όργανα από τον 18ο και 19ο αιώνα, φυσικά θαλάσσια ευρήματα, πίνακες, έργα τέχνης, καθώς και το αρχείο του υδροβιολόγου Δρ. Κωνσταντίνου Λασκαρίδη για την ιχθυολογία, την ωκεανογραφία και όλους τους τομείς της αλιείας. Σημαντικό τμήμα της Ναυτική Συλλογής αποτελεί η Συλλογή Nelson.

-Στην έκθεση βιβλίων του 15ου αιώνα «Η ελληνική γραμματεία στην πρώιμη τυπογραφία», ώρες 11.00-12.00 & 13.00-14.00. Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ελληνικών πρωτότυπων εκδόσεων και λατινικών μεταφράσεων, τυπωμένων από το 1470 έως το 1500, καλύπτοντας ένα μεγάλο θεματικό και χρονολογικό εύρος: από την πρώτη έκδοση των ομηρικών επών έως συγγραφείς του ύστερου Βυζαντίου.

-Στην έκθεση «Πίστη και Τέχνη», Συλλογή Βελιμέζη, ώρα 12.00-13.00. Εξήντα οκτώ μεταβυζαντινές εικόνες 15ου-19ου αιώνα από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου που προέρχονται κυρίως από τη Συλλογή Βελιμέζη, η οποία δημιουργήθηκε από τον Αιμίλιο Βελιμέζη την περίοδο 1934-1946.

-Στην έκθεση «Η Άγνωστη Νήσος» των Λία Πέτρου και Σοφία Κυριακού με επιμέλεια της Γκέλυς Γκριντάκη, ώρα 11.00-12.00. Με αφετηρία το έργο του Ζοζέ Σαραμάγκου και την ιδέα του άγνωστου νησιού ως συμβόλου ουτοπίας, μια πολυδιάστατη περιπατητική, διατομική έκθεση, η οποία ερευνά το μετα-αποικιοκρατικό τοπίο, τη μετανάστευση και την πολιτική γεωγραφία, αναδεικνύοντας οικολογικούς προβληματισμούς και ζητήματα ταυτότητας, μέσα από κεντητά καλλιτεχνήματα, κεραμικές κατασκευές, παράξενα κοσμήματα και γλυπτικά νησιά από μικροπλαστικά.

Ιστορική Βιβλιοθήκη 2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς 11.00-14.00 (στάση μετρό “Δημοτικό Θέατρο”)

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Εκδήλωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, ώρα 6μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΒΕΠ «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΑΡΟΣ», θα πραγματοποιηθεί διαδραστική εκδήλωση με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και μέσω τηλεδιάσκεψης πατώντας το σύνδεσμο: Join Zoom Meeting https://us0 6web.zoom.us/j/858578 69419?pwd=LleRZaWZHFHxNKlDmlZKivgoDDW6hK.1 Meeting ID: 858 5786 9419 Passcode: 761810

Σκοπός της εκδήλωσης εκτός της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στο επιχειρείν, είναι να εντρυφήσει τους συμμετέχοντες, σε βασικές υπηρεσίες αυτής. Η γενικότητα των όρων Ai, μετατρέπεται σε ειδικότητα στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων.

Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής ΕΠΑΛ και Δ/ΝΤΗΣ του 2ου ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠΑΛ ΠΕΙΡΑΙΑ Χρίστος Σαλής.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

Πρόσκληση

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, ώρα 7μμ, στην αίθουσα της Ένωσης, Γ΄ Σεπτεμβρίου 14, Πέραμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης για την ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Μετά την ιστορική εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης, θα ακολουθήσει φιλολογικό Μνημόσυνο για το ιστορικό μέλος της Ένωσης, Μακαριστό Φίλο, Βιβλιοπώλη, Εκδότη και Στοχαστή Γιώργο Σωτηρόπουλο.

Είσοδος Ελεύθερη

ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ-

«Μεγαλώνουμε με βιβλία…»

Δράσεις φιλαναγνωσίας σε συνεργασία με ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου, οργανώνει δράσεις φιλαναγνωσίας για μικρούς και μεγάλους. στις βιβλιοθήκες της περιοχής Μοσχάτου-Ταύρου, με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με το βιβλίο και την ανάγνωση.

-Το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 (ώρες 11:30-12:30) υλοποιείται το δημιουργικό εργαστήρι για γονείς και παιδιά, ηλικίας 3-5 ετών, με τίτλο «Μια ιστορία φτιαγμένη από σχήματα», στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ταύρου «Κωστής Παλαμάς» (Αγίας Σοφίας 16, Ταύρος). Μπορεί ο ήχος μιας μελωδίας να γίνει σχήμα στο χαρτί;  Έπειτα μπορεί αυτό το τυχαίο σχήμα να γίνει ήρωας μιας ιστορίας; Από πού να έρχεται και πού να πηγαίνει; Με τι μοιάζει;

-Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 (ώρες 11:30-13:30) υλοποιείται το βιωματικό εργαστήρι για την τρίτη ηλικία, με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν το βιβλίο», στη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος). Με αφορμή φράσεις από βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας και τη φαντασία τους, οι συμμετέχοντες γράφουν και εικονογραφούν το δικό τους βιβλίο προκειμένου να κατανοήσουν τα στάδια δημιουργίας ενός βιβλίου.

-Σάββατο 1η Ιουνίου 2024 (ώρες 11:30-12:30) υλοποιείται το δημιουργικό εργαστήρι για γονείς και παιδιά, ηλικίας 3-5 ετών, με τίτλο «Οι  βασιλιάδες της  ζαβολιάς!», στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μοσχάτου «Μιχάλης Κατσαρός» (Πίνδου 36, Μοσχάτο). Τα παιδιά ακούν ιστορίες για ήρωες ανυπόμονους, σκανταλιάρηδες, μικρά ζιζάνια και θηρία ανήμερα!

-Τετάρτη 5 Ιουνίου (ώρες 11:30-13:30) υλοποιείται το βιωματικό εργαστήρι για την τρίτη ηλικία, με τίτλο «Η τρίτη ηλικία στο παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο», στη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ (Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος). Μέσα από παιδικά βιβλία που γίνονται αφορμή προσωπικής έκφρασης, οι συμμετέχοντες δημιουργούν τρυφερές ιστορίες για τον χρόνο που περνά.

Σχεδιασμός και υλοποίηση δράσης: Θεοδώρα Κατσιφή, συγγραφέας

Συμμετοχή στα εργαστήρια δωρεάν. Απαραίτητη κράτηση θέσης: 210 3418051, Δευτ. – Παρ. 10:00-17:00.

ΠΙΟΠ | Βιβλιοθήκη Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος Τ: 210 3739651-2 | www.piop.gr

Μαθητικό Φεστιβάλ

θεατρικές παραστάσεις – χορευτικές εκδηλώσεις

Το Μαθητικό Φεστιβάλ του Δήμου συνεχίζει με τις εκδηλώσεις των σχολείων μας και τις παράλληλες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί για τους μικρούς μαθητές μας. Τη σκυτάλη αυτή την εβδομάδα παίρνουν τα Γυμνάσια του Μοσχάτου, που έχουν ετοιμάσει αξιόλογα θεατρικά δρώμενα στο πολιτιστικό Κέντρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος» στο Μοσχάτο (Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού).

Πέμπτη 23 Μαΐου, στις 19.00, το 1ο Γυμνάσιο Μοσχάτου παρουσιάζει τις «Ιστορίες Αγάπης». Μία σπονδυλωτή πολυθεματική παράσταση για τις εκφάνσεις της αγάπης και τις ποιότητες που αυτή δημιουργεί στη ζωή των ανθρώπων.

Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 19.00, το 2ο Γυμνάσιο Μοσχάτου παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση: «Μάθε τέχνη και… άστηνε». Πρόκειται για θεατρικά δρώμενα με μουσική και παραδοσιακούς χορούς.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να απολαύσουν στο αμφιθέατρο «Νίκος Τεμπονέρας» στον Ταύρο τις εκθέσεις εικαστικών και τεχνολογίας από τα σχολεία του Ταύρου και τους Συλλόγους Γονέων, ενώ το Σάββατο 25 Μαΐου, στον Ταύρο, στις 19.00, στο αμφιθέατρο θα παρουσιαστεί η παράσταση χορού από το χορευτικό τμήμα μπαλέτου-μοντέρνου χορού του Ταύρου «Aladdin». Η γνωστή παραγωγή της Disney θα ζωντανέψει μοναδικά στο αμφιθέατρο «Νίκος Τεμπονέρας», Αγ. Σοφίας 16, με τη συμμετοχή των παιδιών από τα χορευτικά τμήματα και την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού τους, Ευαγγελίας Καλαβρυτινού.

Κι ενώ τα δύο αμφιθέατρά μας θα φιλοξενούν τις παραστάσεις των παιδιών, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία μας, στήνουν τη δική τους έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Μοσχάτο, γιατί το φεστιβάλ μας συνεχίζεται με πολλές εκπλήξεις, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

 στο ΔΑΚ Παλαιού Φαλήρου θα πραγματοποιηθεί η 21η Ημερίδα Κολύμβησης «ΦΩΤΕΙΝΗ & ΔΗΜΗΤΡΗΣ» για παιδιά και νέους με ή χω-ρίς αναπηρία.

Πέμπτη 23 Μαΐου

 στην αίθουσα της Ένωσης Σμυρναίων Νίκαιας Πειραιώς, στη Νίκαια. ΤΟ ΜΟΝΟΠΕΤΡΟ, διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι, συνέχεια της ΟΝΤΙΣΙΟΝ. Θεατρικό έργο του Αντώνη Παπαδόπουλου. Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη (23/05) στις 18:30

η Παράκληση της Αγίας Ξενίας της Καλαματιανής θα ψαλέι στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Καστέλλας.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, ώρα 19:30

στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια Έκθεσης εικαστικών με θέμα την θάλασσα, που διοργανώνει η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι Κυριακή 26 Μαΐου. Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, ώρα 19:30

στην Γκαλερί Καψιώτη, Αλκιβιάδου 153 Πειραιάς, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής, γλυπτικής με τον τίτλο: «Σπονδές στη Θάλασσα», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Πειραιά «Ημέρες Θάλασσας 2024», που πραγματοποιούνται για 10η συνεχόμενη φορά. Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 15 Ιουνίου. Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, ώρα 7:30μμ,

στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, το εικαστικό εργαστήρι του Δήμου Πειραιά με την καθηγήτρια Χριστίνα Μπαλή θα εγκαινιάσει τα έργα των μαθητών του. Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, ώρα 8μμ

στην γκαλερί αρτ πρίσμα, Κουντουριώτου 187 Πειραιά, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια εικαστικής ατομικής έκθεσης της ΕΛΠΙΔΑΣ ΒΟΥΤΣΑ με τον τίτλο «SILAN-CE». Η Εκδήλωση είναι στε πλαίσια των ημερών Θάλασσας του Δήμου Πειραιά. Είσοδος Ελεύθερη.

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ιερά Μονή Παναγίας Πάντων Χαρά, Καλεντζίου Κορινθίας

 και παραλία Κιάτου

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ, διοργανώνει ημερήσια προσκυνηματική και χαλαρωτική εκδρομή στην Ιερά Μονή Παναγίας Πάντων Χαράς Καλεντζίου Κορινθίας, και το χωριό Βάλτσα ή Μεγάλος Βάλτος που βρίσκονται οι Πηγές Σιέ όπου και δεσπόζει ένα γιγάντιο πλατάνι που σχηματίζει ένα φυσικό τοξωτό γεφύρι “θεογέφυρο”, να απολαύσουμε το φαγητό μας στην απέραντη δροσιά των πλατανιών της ταβέρνας «Τα 7 Φ».

Αναχώρηση στις 8:15 το πρωΐ

 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πρώτη στάση για καφέ και γνωριμία των φίλων μας στον Ισθμό της Κορίνθου, στη συνέχεια θα πάμε στην Ιερά Μονή για προσκύνημα και ξενάγηση.

Επιστροφή νωρίς το απόγευμα με στάση για καφέ στο Κιάτο.

Θα περάσουμε όμορφα και χαλαρά με σκοπό ένα όμορφο, και ανέμελο Σάββατο, λίγο πριν το Καλοκαιράκι.

Πληροφορίες – Συμμετοχές: Γιάννη Κανατσέλη 6976228521.

Εξόφληση μέχρι Τετάρτη 22 Μαΐου

Θέσεις μη εξοφλημένες δίνονται σε άλλους.

ΜΟΝΟ 15 ΕΥΡΩ

Σάββατο 25 Μαΐου

 στο παρεκκλήσιο Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς, όπως κάθε χρόνο η Μητρόπολη Πειραιά θα τελέσει θεία λειτουργία για τους μαθητές που δίνουν πανελλήνιες. Η Θεία Λειτουργία θα αρχίσει στις 08:00 και θα περατωθεί στις 10:00.

Σάββατο 25 Μαΐου 2024, ώρα 6 μμ

στον Ιερό Ναό Αγίου Κων/νου Πειραιά, θα μιλήσει ο π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης, Ηγούμενος της ιεράς Μονής Τρικόρφου Δωρίδος. Είσοδος Ελεύθερη.

 Σάββατο 25 Μαΐου 2024 και ώρα 18.30

πραγματοποιείται στην Πλατεία Καραϊσκάκη (πλησίον του σταθμού ΗΣΑΠ Νέου Φαλήρου) η ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Νέου Φαλή-ρου «ΚΑΡΑΪΣΚΆΚΕΙΑ» αφιερωμένη στη μνήμη του Αρχιστράτηγου Γεωργίου Καραϊσκάκη. Συμμετέχουν: η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά και οι χορευτικές ομάδες του Γυμνασίου και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Φαλήρου.

Σάββατο 25 Μαΐου 204, ώρα 20:00

στην Πλατεία Πη-γάδας Πειραιά, η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» παρουσιάζει επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης, 83 χρό-νια από τη Μάχη της Κρήτης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει αναφορά στα ιστορικά γεγονότα και θα παρουσιαστούν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια. Επιμέλεια κειμένων-παρουσίαση: Ντουντουνάκη Αντω-νία-Μαρία, Αντιπρόεδρος ΑΚΠΟ. Συμμετέχουν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα “ΟΜΟΝΟΙΑΣ” με τον Θοδωρή Ποθουλάκη.

 Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Στο βιβλιοπωλείο ΑΙΓΗΪΣ θα πραγματοποιήσει ημερήσια εκδρομή: θα επισκεφθούμε τρία σημαντικά τοπόσημα της Αρκαδίας. Α) Ιστορική Ιερά Μονή Καλτεζών (Νομός Αρκαδίας), Β) Θαυμαστό Ναϊδριο Αγίας Θεο-δώρας (Βάστα Αρκαδίας), Γ) Σπήλαιο Κάψια  (Αρκαδία). Αναχώρηση από το Δημοτικό Θέατρο στις 8.00.Κρατήσεις θέσεων 2104100286/219. Συμμετοχή 25 ευρώ το άτομο.

Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ώρα 10:30πμ

στο Πνευματικό Κέντρο του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας Πειραιά, Πραγματοποιείται το Αρχοντα-ρίκι. Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Πλατεία Κοραή Πειραιά ώρα 11πμ με 12μμ

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 4 έως και 10 ετών. Οι μαθητές του 54ου Νηπιαγωγείου Πειραιά ετοιμάζουν δράσεις STEAM εκπαίδευσης για τα παιδιά του Πειραιά.

Πυξίδες, και μαγνητικές βελόνες, θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τα νησιά του Σαρωνικού. Μικρά ρομπότ θα μας οδηγήσουν σε ξεχασμένους θησαυρούς και μουσικοκινητικά παιχνίδια θα μας διασκεδάσουν.

Σας περιμένουμε να ανακαλύψουμε τα σημεία του ορίζοντα φτιάχνοντας τις δικές μας πυξίδες

Κυριακή 26 Μάϊου 2024 από ώρα 11:00 έως 20:00

στο πάρκο «Ανδρέα Παπανδρέου» (Λόφος Σελεπίτσαρι) στο Κερατσίνι, o Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας – Κερατσινίου σας προσκαλούν στη δράση «Ημέρα φιλοζωίας – Ημέρα υιοθεσίας». «Αγαπάμε τα ζώα! Δημιουργούμε πολιτισμό!»

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

ο Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος ΖΗΝΩΝ, προς τιμήν των γενεθλίων του, 93 χρόνια συνεχούς παρουσίας, στα φυσιολατρικά και πολιτιστικά δρώμενα του Πειραιά, διοργανώνει εκδρομή προσκυνηματική στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Νέου Βουτζά. Θα τελεστεί αρτοκλασία και εν συνεχεία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό μουσείο Μαραθώνος. Γεύ-μα στη Νέα Μάκρη. Πληροφορίες στο ΖΗΝΩΝΑ.

Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ὥρα 6.00 μ.μ.

Στήν αἴθουσά της ΓΕΧΑ Νικαίας, Πέτρου Ράλλη 182 καί Παράσχου 2, θά ἔ-χουμε ὁμιλία μέ θέμα: Διδάγματα ἀπό τό θαῦμα τῆς θεραπείας τοῦ Παραλύτου. Ὁμιλητής: κ. Ἠλίας Νικολάρας, θεολόγος. Είσοδος ελεύθερη

Κυριακή 26 Μαΐου 2024, ὥρα 6.00 μ.μ.

στήν αἴθουσά μας, Πέτρου Ράλλη 182 καί Παράσχου 2, θά ἔχουμε ὁ-μιλία μέ θέμα: Διδάγματα ἀπό τό θαῦμα τῆς θεραπείας τοῦ Παραλύτου. Ὁμιλητής: κ. Ἠλίας Νικολάρας, θεολόγος. Είσοδος ελεύθερη.

Κυριακή 26 Μαΐου, στις 20.00 μ.μ

στο Πολύχώρο Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, ο πολιτιστικός και κοινωνικός Σύλλογος ΧΟΡΟΠΑΡΕΑ θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Είσοδος Ελεύθερη!

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 και ώρα 7 μ.μ.

στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Κορυδαλλού. Ο Δήμος Κορυδαλλού, οι Εκδόσεις Πνοή και το Βιβλιοπωλείο Matura, διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Κορυδαλλιώτη συγγραφέα Δημήτρη Γεωργά «Στολίζοντας τον Επιτάφιο». Χαιρετισμό θα απευθύνει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ιωάν-να Καλομπράτσου. Για το βιβλίο και τον συγγραφέα θα μιλήσουν: Ο παλαίμαχος Δάσκαλος Δημήτρης Κρατημένος. Η θεολόγος και ποιήτρια Ελένη Λιντζα-ροπούλου, η Συντονίστρια της Λέ-σχης Ανάγνωσης του Ομίλου Πολιτισμού Αγγελική Μάγκου.

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024, ώρα 7:30μμ

στο εργαστήρι γλυπτικής του Μιχάλη Κάσση, Τζιροπούλου 15 Νέο Φά-ληρο Πειραιά, ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μάνης «Μιχάλης Κάσ-σης», διοργανώνει εκδήλωση. Θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θανάση Ν. Καραγιάννη, Δρ. Επιστημών της Αγωγής, Συγγραφέα με τίτλο: ‘‘Το Θέατρο για παιδιά και ενήλικες. Ιστορικές, Θεωρητκές και Ιδεολογικές Αναζητήσεις στο Σχολικό, Ερασιτεχνικό, Επαγγελματικό Θέατρο’’. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: Κυριακή Πετράκου, Κα-θηγήτρια Ε.Κ.Π.Α. Σταυρούλα Μιχαλίτση, Φιλόλογος, τ. Υποδιευθύντρια 2ου Γυμνασίου Καλλίπολης Πειραιά. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει: Έφη Καραγιάννη, ηθοποιός, σκηνοθέτιδα, θεατροπαιδαγωγός. Είσοδος Ελεύθερη.

tΤρίτη 28 Μαΐου 2024 στις 19.00

 στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τρεις Σύλλογοι από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους στον Πειραιά, Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας, η Αδελφότητα Γαρδικιωτών, ο Σύλλογος αποφοίτων της Ελληνογαλλικής σχολής Saint Paul και η ιστοσελίδα Γαρδίκι Fans, ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του συγγραφέα του Σασ-μού Σπύρου Πετρουλάκη – ΑΥ-ΓΗ – το θαμμένο τετράδιο.

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Γαρδίκι Fans

Είσοδος Ελεύθερη

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, ώρα 11:30πρωΐ

Στο ΕΒΕΠ, το ΙΕΚ ΑΛΦΑ θα πραγματοποιήσει το 10ο Ναυτιλιακό Συνέδριο.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2024, ώρα 7μμ

στα γραφεία της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, Ευαγγελιστρίας 21, Α’ όροφος, θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Ευαγγελίας Λιάπη (Φιλολόγου – Ποιήτριας) με θέμα «Η θάλασσα στην Τέχνη, Ξενιτιά αλλά και Νόστος» με απαγγελία ποιημάτων του καπτ. Αντώνη Μικέλη. Εμβόλιμα στην εκδήλωση ο Δρ. Ιωάννης Μακρής, μέσω βιντεοπροβολής, θα παρουσιάσει τη διεθνούς φήμης Λιβανέζα τραγουδίστρια όπερας Tara Maalouf η οποία θα τραγουδήσει το ποίημα του Διονυσίου Σολωμού «Γα-λήνη». Στα πλαίσια του εορτασμού ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2024 του Πειραιά. Είσοδος Ελεύθερη.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, ώρα 6μμ

Στην αίθουσα της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά, Δραγάτση 1, γιαπί Ραλλεί-ου, το Λογοτεχνικό εργαστήρι «Εν Πλώ» θα λήξει τις εργασίες του για την Χειμερινή περίοδο 2023-2024, θα αναλύσει την προ-σωπικότητα και το έργο του Σπύρου Περεσδιάδη (1794-1875), 230 χρόνια από τη γέννησή του. Ομιλητές: Αργυρώ Χατζηπαναγιώτου, Ιωάννης Μαγιάτης. Θα προηγηθεί ωριαία παρουσίαση – επεξεργασία κειμένων και εργασιών μελών και φίλων. Θα ακολουθήσει Συνεστίαση Μελών και Φίλων.

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, ώρα 19:00

στη Λέσχη Αρχιπλοιάρχων Πειραιά θα πραγματοποιηθεί ομιλία–σεμινάριο με θέμα: Περί ναυλοσυμφώνων. Χρήσιμες πληροφορίες για πρέποντες χαρακτηρισμούς καλού καιρού και πως αποφεύγουμε weather / speed claims. Ομιλητής ο Δρ. Μαζαράκης Νίκος καθηγητής ναυτικής μετεωρολογίας.

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

ο Ιερός Καθεδρικός Ναός Αγίου Νικολάου Νικαίας, προγραμματίζει ημερήσια προσκυνηματική εκδρομή στον Πόρο. Πληροφορίες στο Ναό.

Σάββατο 1 Ιουν 2024, ώρα 7:00 μ.μ

στα γραφεία της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά, Πειραιάς, Ευαγγελισ-τρίας 21, Α’ όροφος, θα μιλήσει ο Θανάσης Κοπάδης (μαθηματικός – συγγραφέας) με θέμα: «Η ιστορία της Ναυσιπλοΐας. Η συμ-βολή των Μαθηματικών στην ανάπτυξη της Ναυσιπλοΐας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Η Εκδήλωση είναι στα πλαίσια των εορτασμών «ΗΜΕΡΕΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2024» του Δήμου Πειραιά. Είσοδος Ελεύθερη.

Κυριακή 2 Ιουνίου 8.30 μ.μ

στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η μουσικοσυνθέτρια και μαέστρος Ανθή Γουρουντή θα διευθύνει με την ομάδα της του Libro coro την χορωδία του Εθ-νικού Ωδείου Πειραιά, τη διδασκαλία της οποίας έχει κάνει η αξιότατη συνάδελφος Ειρήνη Παπάζογλου – “30χρόνια -Μεγά-λοι απόντες” σε εναρμονίσεις ενορχηστρώσεις και καλλιτεχνική επιμέλεια του πανάξιου Γιώργου Κωνσταντινίδη.

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

ο Σύλλογος Φίλων Μου-σείου Μάνης «Μιχάλης Κάσσης», διοργανώνει Επίσκεψη με ξενάγηση στο Βιοδυναμικό κτήμα και οινοποιείο Τάκη Καλύβα – Μαρίας Μπαμπίλη στο Μαλαντρένι Αργολίδας.

Κυριακή 2 Ιουνίου 2024, ώρα 6μμ

 στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΕΧΑ Νικαίας, Καισαρείας 134 και Κιλικίας, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα: «Διδάγματα από το Ευαγγέλιο της Σαμαρείτιδος» με τον θεολόγο και ιεροκήρυκα Αβραάμ Κοκάλη. Είσοδος Ελεύθερη.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, ώρα 7μμ

στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΧΕΝ Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 82, οι ομάδες βιβλίου θα παρουσιάσουν τα βιβλία που διάβασαν και ανάλυσαν τη χρονιά που πέρασε. Παράλληλα τα καλλιτεχνικά τμήματα θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους. Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2024, στις 19:00

θα γίνει στο Στέκι του Λιμανιού της Αγωνίας, Πραξιτέλους 78 & Ελ. Βενιζέλου, Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Το βιβλίο που θα συζητήσουμε είναι το “Ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου” της Χίλντα Παπαδημητρίου, εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο που αναφέρεται κυρίως σε θέματα trafficking. Στη συνάντηση θα παρευρεθεί η συγγραφέας Χίλντα Παπαδημητρίου. Οι συναντήσεις της λέσχης ανάγνωσης την οποία συντονίζει η Μαρία Τζαρδή, είναι δωρεάν και ανοιχτές σε όλους και όλες.

Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

ο Σύλλογος Χαλκουσίων Αττικής, Χίου διοργανώνει διήμερη εκδρομή σε Πύλο και Καλαμάτα. Η Τιμή πούλμαν 50 θέσεων είναι 1450 ευρώ. τιμή του Πούλμαν θα διαμορφωθεί ανάλογα  με τη προσέλευση μελών και φίλων  στην εκδρομή. Τιμές ξενοδοχείου (με πρωινό): Μονόκλινο 55 ευρώ, Δίκλινο 65 ευρώ, Τρίκλινο 80 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής, στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, ώρα 7:30μμ

στο εργαστήρι γλυπτικής του Μιχάλη Κάσση, Τζιροπούλου 15 Νέο Φάληρο Πειραιά, ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μάνης «Μιχάλης Κάσσης», διορ-γανώνει εκδήλωση. Θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Κωτσινά – Λέκκα, φιλόλογος, με θέμα: «Ποιμενικός Βίος». Είσοδος Ελεύθερη.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 ώρα 8μμ

στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΧΕΝ Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 82,θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για το κλείσιμο της χρονιάς με ουζάκι, μεζεδάκια και καλή παρέα.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, και ώρα 19:00

στη λέσχη Αρχιπλοιάρχων Πειραιά θα πραγματοποιηθεί ομιλία – σεμινάριο, με θέμα: Pioneering Maritime Healthcare with Data-Driven Innovation. Ομιλητές: Dr Laura Benzonana – Health4Crew CEO & Dr Ilias Kolovos Fleet Medical Advisor. Health4Crew aims to fill the critical gap in maritime healthcare, where unfit embarkations coupled with substandard health services result in loss of life and substantial industry costs. By serving shipping companies, our focus is on enhancing seafarer health, reducing preventable medical incidents and costs.

Σάββατο 22 με Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ο Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος ΖΗΝΩΝ, θα πραγματοποιήσει τριήμερη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη. Περιήγηση, Ξενάγηση στα Αξιοθέατα της πόλης και στους αρχαιολογικούς χώρους αυτής. Πληροφορίες στο ΖΗΝΩΝΑ.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024, ώρα 7μμ,

στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΧΕΝ Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 82, τα τμήματα κοπτικής – ραπτικής θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους. Είσοδος Ελεύθερη.

Παρασκευή 20 με Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

ο Φυσιολατρικός και Πολιτιστικός Σύνδεσμος ΖΗΝΩΝ, θα πραγματοποιήσει τριήμερη εκδρομή στα Γιάννενα. Περιήγηση πόλης, επίσκεψη στο νησάκι της λίμνης και στα Ζαγοροχώρια, τον ποταμό Καλαμά (Θύαμη). Πληροφορίες στο ΖΗΝΩΝΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *