Η συνταγή της Φωνής..Μπαρδουνιώτικος κόκορας από τον Βλαχιώτη Λακωνίας
Τα Μπαρδουνοχώρια είναι ορεινά χωριά μεταξύ Σπάρτης και Γυθείου και τούτο το πιάτο θεωρείται παραδοσιακό τους. Πρόκειται για ένα τέλειο φθινοπωρινό ή χειμωνιάτικο φαγητό, που απαιτεί ελάχιστες πρώτες ύλες, αλλά αρκετή υπομονή, καθώς σύμφωνα με τις παλιότερες εκδοχές το πουλερικό σιγοβράζει, με μοναδικά υγρά το λάδι, το ζουμί του και το ζουμί από τα κρεμμύδια και νοστιμίζει με τη φημισμένη βαρελίσια φέτα Πελοποννήσου. Στην εκδοχή που το παρουσίασε ο Σύλλογος Γυναικών Βλαχιώτη Λακωνίας, περιέχει και ντομάτα.
Υλικά: 1 κόκορας κομμένος σε μικρές μερίδες, 1 φλιτζάνι του τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 5-6 ξερά κρεμμύδια σε μεγάλα κομμάτια, 1 ποτήρι του κρασιού κρασί, 3 κουταλιές της σούπας μπελτέ, 3 φρέσκες ντομάτες τριμμένες, αλάτι – πιπέρι, 300 γραμμάρια φέτα σε μεγάλα κομμάτια.
Εκτέλεση: Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα, μετά τα κομμάτια του κόκορα και τα τσιγαρίζουμε. Όταν ροδίσουν, ρίχνουμε τα μισά κρεμμύδια, το κρασί, τον μπελτέ, την φρέσκια ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να σκεπαστεί. Τον βράζουμε για 2,5 ώρες περίπου σε χαμηλή φωτιά.
Τα υπόλοιπα κρεμμύδια, αφού τα έχουμε τσιγαρίσει, τα προσθέτουμε 10 λεπτά πριν το φαγητό μας να είναι έτοιμο και 3 λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε τη φέτα.