Υπουργείο Ναυτιλίας..Κονδύλια για ναυπηγοεπισκευή και καρνάγια
Τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για τη στήριξη των παραδοσιακών σκαφών και τη συνέχιση της λειτουργίας των καρνάγιων ανέδειξε ο Υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, στην ομιλία που απηύθυνε στην Ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), για τη διάσωση των παραδοσιακών ναυπηγείων της χώρας. Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διπλωματούχων Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ναυπηγείων – Ταρσανάδων.
Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 13 παρεμβάσεις από το Υπουργείο για την διάσωση των παραδοσιακών ξύλινων σκαφών και των καρνάγιων, «έτσι ώστε» όπως είπε, «μεταξύ άλλων:
-να καταγραφούν για πρώτη φορά τα καρνάγια στην ελληνική νομοθεσία,
-να επιλυθεί το ζήτημα των παραχωρήσεων στον αιγιαλό,
-να χαρακτηρίζονται ως παραδοσιακά και σκάφη, πέραν των πλοίων αναψυχής καθώς και
-να δημιουργηθούν – σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας – σχολές με ειδικότητες που σχετίζονται με τη ναυπηγική βιομηχανία.».
Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία – και ιδίως με το Οικονομικών – αλλά και τα Λιμενικά Ταμεία, με στόχο την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για την απρόσκοπτη λειτουργία των καρνάγιων. «Στο πλαίσιο προσπάθειας ενίσχυσης του cluster που δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυπηγοεπισκευής, με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ 2021-2027 και σε διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε ήδη κερδίσει ένα μεγάλο κονδύλι για ένα ευρύτερο maritime cluster, μια από τις τρεις κατευθύνσεις του οποίου είναι η ναυπηγοεπισκευή με ένταξη και των καρνάγιων».