ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
200 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1827- 2027 ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ του Ιωάννη Σπ. Λαζαράκου
Δημοσίευμα Τριακοστό Τρίτο
Ανήμερα της γιορτής του το 1827 έφυγε ηρωϊκά ο Στρατάρχης Γεώργιος Καραϊσκάκης. Αθάνατος!
ΜΕΤΑΛΑΒΕ ΣΤΑ ΤΑΜΠΟΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΔΗΜΗΣΕ
Όταν ο Αρχιστράτηγος Καραϊσκάκης επέστρεψε από την τετράμηνη νικηφόρα περιοδεία του, έχοντας χίλιους περίπου άνδρες, στην Ελευσίνα, μετέφερε το στρατόπεδό του στον Πειραιά, στο σημερινό Κερατσίνι στα υψώματα του οποίου έχτισε “ταμπούρια” (μικρές οχυρώσεις). Ταμπούρια λέγονται μέχρι σήμερα η περιοχή από την οδό Αιγάλεω του Δήμου Πειραιά μέχρι και μετά την οδό Καλοκαιρινού, του Δήμου Κερατσινίου. Εκεί επανειλημμένα δέχθηκε επιθέσεις των Τούρκων, ιδιαίτερα στις 4 Μαρτίου 1827. Τον ίδιο χρόνο 2.000 Πελοποννήσιοι υπό τον στρατηγό Γενναίο Κολοκοτρώνη, τους Πετμεζάδες, Σισίνη κ.ά. οπλαρχηγούς έφθασαν σε επικουρία του Αρχιστρατήγου.
Στις αρχές του Απριλίου του 1827 προσήλθαν και οι, διορισμένοι από τη Συνέλευση της Τροιζήνας (Κυβέρνηση), Κόχραν ως «στόλαρχος πασών των ναυτικών δυνάμεων» και Τσωρτς, ως «διευθυντής χερσαίων δυνάμεων», προκειμένου να συνδράμουν τον Αγώνα. Με τους δύο αυτούς ξένους ο Καραϊσκάκης βαθμιαία περιήλθε σε έριδες, τόσο για την τακτική του πολέμου, όσο και κατά την οργάνωση για την κατά μέτωπο επίθεση…
Έγιναν φονικές Μάχες γύρω από τον Πειραιά, περιοχή Φαλήρου.
Το απόγευμα της 22ας Απριλίου ο Στρατάρχης Καραϊσκάκης τραυματίστηκε θανάσιμα, ήταν ήδη άρρωστος βαριά με υψηλό πυρετό.
Ο ήρωας μεταφέρθηκε στο στρατόπεδό του στα ταμπούρια του Πειραιά (στην περιοχή του σημερινού Κερατσινίου και αφού μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων, υπαγόρευσε τη διαθήκη του που ιδιόχειρα υπέγραψε. Η τελευταία κουβέντα που είπε στους συμπολεμιστές του, κατά τον στρατηγό Μακρυγιάννη που τον επισκέφθηκε, ήταν «Εγώ πεθαίνω. Όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα».
Την επομένη στις 23 Απριλίου 1827 ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης υπέκυψε στο θανατηφόρο τραύμα του μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, ανήμερα της γιορτής του. Η σορός του μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα όπου ετάφη και θρηνήθηκε από το πανελλήνιο.
Πηγή: Γεώργιος Καραϊσκάκης