Αντίδοτο στον πληθωρισμό..η περίοδος των θερινών εκπτώσεων
Το Ε.Β.Ε.Π. ενημερώνει πως, την επόμενη Δευτέρα 14 Ιουλίου, ξεκινά ένα μεγάλο διάστημα τακτικών εκπτώσεων, που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 30 Αυγούστου και ενδείκνυται για «έξυπνες αγορές», όπου οι καταναλωτές με τον βεβαρημένο οικογενειακό προϋπολογισμό τους θα έχουν την ευκαιρία επιλογών μέσα από μια μεγάλη ποικιλία καταναλωτικών αγαθών σε χαμηλές τιμές. Ταυτόχρονα, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν εποχικά εμπορεύματα με τη δυνατότητα να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις, αγορές και οφειλές, να επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους για καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, αλλά και να αποδείξουν, με «γενναίες εκπτώσεις», τον σεβασμό των εμπόρων προς τους πελάτες τους.
Οι «οιωνοί» δεν είναι ιδιαίτερα καλοί φέτος σε ό,τι αφορά τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν τον ετήσιο πληθωρισμό του 2025 στην χώρα μας να διαμορφώνεται στο 3,6% τον Ιούνιο, από 3,3% τον Μάϊο και από 2,5% το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα δείχνει να απομακρύνεται από τον ευρωπαϊκό στόχο, σε αντίθεση με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης που διαμορφώθηκε στο 2% και παρέμεινε στον στόχο της ΕΚΤ για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Σε ό,τι αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού, οι υπηρεσίες είχαν τον Ιούνιο και πάλι τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό, ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και την ενέργεια, που εμφάνισε μικρότερο αρνητικό πρόσημο.
Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες για 6 στα 10 νοικοκυριά, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, όχι μόνο συγκράτησης, αλλά και μείωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού σε ετήσια και μηνιαία βάση. Το λιανικό εμπόριο, για μια ακόμη φορά, «βάζει πλάτη» να ξεπεραστεί η ακρίβεια, συγκριτικά με το διαθέσιμο εισόδημα. Ευελπιστούμε, και φέτος, οι εκπτωτικές τιμές να προσεγγίσουν και να προσελκύσουν τους καταναλωτές, ώστε να λειτουργήσουν συνδυαστικά, υπέρ εισοδήματος και τζίρου. Ευσεβής πόθος του λιανικού εμπορίου, το φετινό καλοκαίρι, είναι ο συνολικός τζίρος του Γ´ Τριμήνου, χωρίς τους κλάδους των οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, να κινηθεί ανοδικά, ξεπερνώντας, όπως πέρυσι, τον πήχη αναφοράς των 7 δις ευρώ.
Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο εμπορικός κόσμος διατηρεί την αισιοδοξία του και εναποθέτει τις ελπίδες του για μεγαλύτερο τζίρο από πέρυσι στις αυξημένες τουριστικές ροές, κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων, όπου και οι ξένοι επισκέπτες θα μπουν στο άθροισμα του τζίρου με την εισαγόμενη κατανάλωση. Οι ελκυστικές τιμές σε επιλεγμένα και επώνυμα είδη, συνήθως, λειτουργεί ως μαγνήτης για το αγοραστικό κοινό το οποίο, ωστόσο, συγκρίνει τις εκπτωτικές τιμές που προσφέρονται στα e-shops. Καλές αγορές και καλές πωλήσεις!»
