Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά..Ανάλυση της εορταστικής αγοράς του Δεκεμβρίου
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς επισημαίνει πως ο όρος «χριστουγεννιάτικη αγορά» αφορά, είτε στο σύνολο των πωλήσεων στη λιανική, κατά την εορταστική περίοδο, είτε στα ειδικά έσοδα από τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές και τη τουριστική κατανάλωση. Τα διαθέσιμα στοιχεία των πωλήσεων στις γιορτές, είναι εκτιμήσεις και συνήθως αφορούν στα στατιστικά στοιχεία για όλο τον μήνα Δεκέμβριο.
Οι εκτιμήσεις για το 2025 δείχνουν μια σταθεροποίηση της καταναλωτικής δαπάνης με μια αναμενόμενη ετήσια αύξηση από 2,5-5%, που δημιουργείται κυρίως από τις πληθωριστικές πιέσεις της χρονιάς. Ο μήνας Δεκέμβριος αντιστοιχεί σε περίπου 6% του ετήσιου τζίρου του λιανικού εμπορίου. Ο «μέσος» μήνας είναι αναλογικά 8,3% (1/12), άρα ο Δεκέμβριος δεν είναι ο μεγαλύτερος μήνας σε απόλυτο ποσοστό, αλλά είναι ο ισχυρότερος μήνας σε κατηγορίες όπως, τρόφιμα, δώρα, ένδυση, παιχνίδια και ηλεκτρονικά. Στα καύσιμα, η κατανάλωση κατανέμεται πιο ομοιόμορφα μέσα στο έτος. Επίσης, ο Δεκέμβριος παρουσιάζει υψηλή ένταση συναλλαγών και ρευστότητας, αλλά όχι απαραίτητα τη μέγιστη μηνιαία αξία του έτους, που κατέχουν οι τρεις καλοκαιρινοί μήνες με ποσοστό άνω του 9% και περίπου 6,5 δις € έκαστος.
Συγκεκριμένα, ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο τον Δεκέμβριο του 2024 κυμάνθηκε στα 4,3 δισ. € και όπως πάντα αφορά στην εγχώρια κατανάλωση στα τρόφιμα, καύσιμα, αυτοκίνητα, ένδυση, ηλεκτρικά κ.λπ. Το Χονδρικό εμπόριο κυμάνθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 στα 13 δις ευρώ και εκτός από τη διανομή των προϊόντων, βιομηχανικών αγαθών και πρώτων υλών συμπεριλαμβάνει και τις εξαγωγές αξίας 4,1 δις ευρώ. Τα τρόφιμα και ποτά απορροφούν πάνω από 1/3 της εορταστικής δαπάνης για τραπέζια και δώρα. Τα δώρα υψηλής αξίας όπως τα κοσμήματα ενισχύουν τον μέσο όρο των αγορών, ενώ ένδυση και υπόδηση παραμένουν βασική προτίμηση με πιο στοχευμένες αγορές.
Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε σχετικά: «Λίγες ακόμα ώρες απομένουν πριν το τέλος του φετινού οικονομικού έτους για να επιβεβαιωθούν ή να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις μας για την φετινή εορταστική αγορά του Δεκεμβρίου. Η επισκεψιμότητα και αγοραστική κίνηση στις αγορές των αστικών κέντρων ήταν φέτος ενθαρρυντική. Μακάρι τα αποτελέσματα του τζίρου να αναθεωρήσουν όλα τα οικονομικά στοιχεία της αγοράς προς το καλύτερο φέτος και του χρόνου να δούμε βελτίωση στη καθημερινότητα εργοδοτών και εργαζομένων, επιχειρήσεων και καταναλωτών. Εύχομαι από καρδιάς εκ μέρους του Δ.Σ. και των στελεχών του Επιμελητηρίου μας σε όλες και όλους για το 2026, μια Καλύτερη Χρονιά!»
