Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Θεοτόκος και η Αγία Σκέπη της

Νίτη ΕιρήνηH Αγία Σκέπη της Θεοτόκου από παλαιοτάτων χρόνων γιόρταζε την 1η Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του θαύματος, το οποίο είδε ο Όσιος Ανδρέας κατά τη διάρκεια μιας αγρυπνίας στο παρεκκλήσι της «Αγίας Σορού», του ναού των Βλαχερνών, στην Κωνσταντινούπολη (Ελληνισμός και Ορθοδοξία, 2005).

«Ο Όσιος Ανδρέας είδε τη Θεοτόκο να προχωρά από τις βασιλικές πύλες προς το θυσιαστήριο, ανάμεσα σε λευκοφόρους αγίους, από τους οποίους ξεχώριζαν ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Ιωάννης ο Θεολόγος. Όταν έφτασε στο θυσιαστήριο, γονάτισε και προσευχήθηκε για πολλή ώρα, κλαίγοντας και παρακαλώντας το Γιο της για τη σωτηρία του κόσμου. Μόλις ολοκλήρωσε τη δέησή της, έβγαλε από το κεφάλι της το αστραφτερό μαφόριο που φορούσε και με μια κίνηση το άπλωσε, σαν «σκέπη», πάνω από το εκκλησίασμα. Έτσι απλωμένο το έβλεπε για αρκετή ώρα ο Όσιος Ανδρέας μαζί με τον Επιφάνειο, που τον συνόδευε. Όσο φαινόταν εκεί η Θεοτόκος, φαινόταν και η ιερή της εσθήτα να σκορπίζει τη χάρη της. Σε κάποια στιγμή που η Θεοτόκος άρχισε να ανυψώνεται προς τον ουρανό, η θεία Σκέπη της άρχισε να συστέλλεται και σιγά – σιγά να χάνεται».

Το ιερό αυτό μαφόριο, που φυλασσόταν εκεί, συμβόλιζε τη χάρη και προστασία που πάντα παρέχει η Παναγία στους πιστούς.

Εξαιτίας των πολλών θαυμάτων της Παναγίας, τα οποία ανέφεραν οι Έλληνες στρατιώτες στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, η Ιερή Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας αποφάσισε, το 1952, να γιορτάζεται η Αγία Σκέπη της Θεοτόκου την 28η Οκτωβρίου, μαζί με την Εθνική μας Γιορτή.

Ειρήνη Νίτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *