Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το «εμβόλιο» για την αγορά είναι ένα «μορατόριουμ» οφειλών και πληρωμών

κορκίδηςΠρόταση Προέδρου Ε.Β.Ε.Π. & Π.Ε.Σ. Αττικής, Βασίλη Κορκίδη, στην Γ.Σ. της Κ.Ε.Ε.Ε.

Με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και κοινοποίηση στα  Επιμελητήρια της Χώρας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, κ. Βασίλης Κορκίδης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ, δίνει το δικό του στίγμα για την κατάσταση της οικονομίας, την επόμενη μέρα της πανδημίας.

«Τα νέα απαραίτητα και «φιλότιμα μέτρα» στήριξης δημιουργούν αντίστοιχα νέα βάρη στον προϋπολογισμό και μεταβάλλουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη μέχρι το κλείσιμο του έτους. Η βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκαν οι προβλέψεις του προϋπολογισμού αλλάζουν μαζί με τα δημοσιονομικά μεγέθη, κυρίως από την αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων του Δεκεμβρίου. Ήδη στο εννιάμηνο έχουν καταγράφει επιπλέον 3,9 δις ευρώ νέα χρέη φόρων και 3,6 δις ευρώ από απλήρωτες δόσεις χρεών, αυξάνοντας τα «λογιστικά» χρέη από φόρους σε 106,2 δις ευρώ, εκ των οποίων μέσω των παλαιών και νέων ρυθμίσεων έχουν εισπραχθεί 2,9 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το συνολικό ιδιωτικό χρέος των 234 δις ευρώ συμπληρώνουν οι οφειλές 36,3 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και τα «κόκκινα δάνεια» ύψους 91,7 δις ευρώ. Από τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσιάστηκαν για το γ´ τρίμηνο με την ύφεση στο 11,7%, που σημαίνει επιπλέον 5 δις ευρώ απώλειες εντός του έτους, το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι η καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, ενώ η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά κράτησε από την εσωτερική κατανάλωση που αντιστάθηκε σθεναρά, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, η οποία όμως δοκίμασε το εξαγωγικό εμπόριο με μείωση 44,9% και εισαγωγικό με μείωση 6,4%.

Απέναντι στη σκληρή αλήθεια των αριθμών, η αγορά πρέπει να αντιπαρατάξει την ελπίδα του εμβολίου και της εξόδου από την ύφεση. Ελπίδα, ότι τελικά θα διαψευσθούν τα χειρότερα σενάρια για την επιχειρηματικότητα και ότι το μεγαλύτερο διάστημα και μέγεθος της πτωτικής πορείας της οικονομίας της χώρας μας θα περιοριστεί, ως επί το πλείστον, στο τρέχον έτος. Με τα σημερινά δεδομένα του 2ου lockdown, οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου αναμένονται, επίσης, δυσοίωνες. Τα νέα μέτρα δημιουργούν νέα βάρη στον προϋπολογισμό και μεταβάλλουν βασικά οικονομικά μεγέθη. Το κλείσιμο της φετινής χρονιάς πρέπει να «χωρέσει» όσες περισσότερες οικονομικές απώλειες και ζημίες γίνεται, ώστε να ξεκινήσουμε την επόμενη χρονιά, μετά και τη τρίμηνη αναστολή πληρωμών, με τις λιγότερες δυνατές, αλλά κυρίως με διαχειρίσιμες υποχρεώσεις. Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να σχεδιάσουμε για το επόμενο έτος ένα «ελληνικό μορατόριουμ» ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και πληρωμής τρεχουσών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των μέτρων στήριξης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *