Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Αρραβώνες και Γάμοι στο Καστελόριζο

ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΑ’ μέρος

Οι Αρραβώνες και οι Γάμοι στο Καστελλόριζο, γινόντουσαν πάντα το χειμώνα. Όταν γύριζαν τα καράβια κ έδεναν, ξεχειμώνιαζαν μαζί και οι Γαμπροί. Τότε θα τους έβλεπαν οι Κόρες… κρυφοκοιτάζοντας από τα μισανοιγμένα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Τον Γαμπρό τον ζητούσε η Νύφη!!!

Οι συγγενείς της Νύφης, μαζεύονταν το βράδυ (χωρίς να είναι εκείνη μπροστά) και αποφάσιζαν ποιόν θα της δώσουν. Μόλις το αποφάσιζαν λέγανε “πάμε να τον γυρέψουμε”. Τότε όριζαν το πιο ικανό μέλος της οικογένειας το οποίο θα έφερνε εις πέρας το Συνοικέσιο.

Ο διαπραγματευτής λεγόταν και “αποκρουσιάρης”. Αυτός έδινε το σήμα για να ξεκινήσει να πάει να γυρέψει τον Γαμπρό λέγοντας “άψε μαρή το Φανάρι” το οποίο ήταν τριφυτιλίτικο, δηλαδή είχε τρία φιτίλια. Ξεκινούσε μετά τη Δύση του ηλίου να πάει στο σπίτι του Γαμπρού, για να είχε σκοτάδι και να μη φαίνεται, σε περίπτωση αποτυχίας του Συνοικεσίου. (Α. Κομνηνού)

Έρευνα Μαρίας Αθανασιάδου.

 

φωτογραφία: Γάμος στο Καστελλόριζο το 1924.

(αρχείο Τσενόγλου).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *