Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Γιατρός της Φωνής.ενημερώνει και συμβουλεύει

Καρκίνος του προστάτη

καταφυγιώτηςΟ καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος μεταξύ των αντρών. Σαφής αιτιολογικός παράγοντας δεν υπάρχει αν και το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, το σάκχαρο και η χοληστερίνη θεωρούνται επιβαρυντικοί παράγοντες. Ασθενείς με συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του προστάτη θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου στον προστάτη και μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε νεότερη ηλικία και να είναι πιο επιθετικός. Ο Καρκίνος του προστάτη σε γενικές γραμμές δεν εμφανίζει συμπτώματα και η διάγνωσή του γίνεται από την βιοψία προστάτη η οποία έχει πραγματοποιηθεί σε ασθενείς με υποψία για καρκίνο του προστάτη είτε γιατί είχαν ύποπτη σκληρή περιοχή κατά την δακτυλική εξέταση, είτε γιατί το PSA, η εξέταση αίματος δηλαδή για τον προστάτη είχε αυξητική διάθεση. Σε πολλές περιπτώσεις πριν την βιοψία προστάτη θεωρείται χρήσιμη η πραγματοποίηση πολυπαραμετρικής μαγνητικής τομογραφίας προστάτη που αναδεικνύει πιθανές ύποπτες περιοχές στον προστάτη για καρκίνο και η βιοψία γίνεται πιο στοχευμένα.

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή την κλινική του κατάσταση και βέβαια από την επιθετικότητα του καρκίνου αλλά και την έκταση του στον προστάτη.

Μη επιθετικοί καρκίνοι που καταλαμβάνουν μικρή έκταση μέσα στον προστάτη μπορούν να αντιμετωπιστούν με εντατική παρακολούθηση χωρίς επέμβαση και αν τα στοιχεία της νόσου αλλάξουν τότε να αποφασιστεί επέμβαση.

Η ριζική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη γίνεται χειρουργικά. Η επέμβαση είναι η ριζική προστατεκτομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε ανοιχτά, είτε λαπαροσκοπικά, είτε ρομποτικά. Ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αν και η τάση διεθνώς είναι πλέον η επέμβαση να γίνεται ρομποτικά. Εντούτοις είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι κάθε επέμβαση έχει τις ενδείξεις της και ο Ιατρός οφείλει να προτείνει στον ασθενή την καλύτερη τεχνική ανάλογα με την περίπτωση. Η ρομποτική επέμβαση εμφανίζει τα ίδια ογκολογικά αποτελέσματα με την ανοιχτή επέμβαση αλλά εμφανίζει μικρότερη νοσηλεία, μικρότερη απώλεια αίματος, μικρότερο τραύμα, και ίσως πιο πρώιμη επιστροφή στην εγκρατή ούρηση και επαναφορά της στύσης. Παρόλα αυτά όπως ήδη αναφέραμε η κάθε επέμβαση έχει τις ενδείξεις της και δεν υπάρχει μια επέμβαση που είναι κατάλληλη για όλες τις περιπτώσεις.

Η παρακολούθηση μετά την επέμβαση γίνεται με την μέτρηση της τιμής του PSA όσον αφορά το ογκολογικό αποτέλεσμα, ενώ παράλληλα μας ενδιαφέρει η παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας της εγκράτειας των ούρων και της στυτικής λειτουργίας

Δρ. Ιωάννης Σ. Καταφυγιώτης MD, PhD, FEBU, FECSM

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ-ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ.

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Fellow of the European Board of Urology

Fellow of the European Committee of Sexual Medicine

Μετεκπαιδευθείς εις Carl Gustav Carus,Δρέσδη,Γερμανία

Μετεκπαιδευθείς εις Hadassah Medical Center, Israel

Απόφοιτος Αμερικανικής Ενδοουρολογικής Εταιρεία

Δευτέρας Μεραρχίας 26 Πειραιάς

6936537284

www.ourologoi-peiraia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *