Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μη με αποκαλείς φιλόσοφο

ΌσοΔεν είμαι φιλόσοφος. Ο φιλόσοφος σκέφτεται σχετικά με τα πράγματα. Πρόκειται για μια προσέγγιση του νου. Η δική μου προσέγγιση είναι προσέγγιση τού μη-νου. Είναι το αντίθετο ακριβώς τής φιλοσοφικής σκέψης. Δεν πρόκειται για σκέψεις γύρω από τα πράγματα, τις ιδέες, αλλά να βλέπεις με μια διαύγεια η οποία εμφανίζεται όταν βάζεις στην άκρη τον νου σου, όταν βλέπεις μέσω της σιωπής, όχι μέσω της λογικής. Να βλέπεις δεν σημαίνει να σκέφτεσαι.

Ανατέλλει εκεί πέρα ο ήλιος, αν το σκέφτεσαι, χάνεις την ουσία, διότι, όσο εσύ το σκέφτεσαι, απομακρύνεσαι από εκείνο. Σκεπτόμενος, μπορεί να πας χιλιόμετρα μακριά και οι σκέψεις προχωρούν πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο. Αν βλέπεις την ανατολή του ήλιου, τότε ένα είναι βέβαιο, ότι δεν την σκέφτεσαι. Μόνο τότε μπορείς να την βλέπεις.

Οι σκέψεις γίνονται ένα είδος πέπλου μπροστά από τα μάτια. Δίνουν στην πραγματικότητα το δικό τους χρώμα, την δική τους ιδέα. Δεν επιτρέπουν στην πραγματικότητα να φτάσει ως εσένα, επιβάλλουν τον εαυτό τους πάνω στην πραγματικότητα, είναι μια παράκαμψη τής πραγματικότητας. Γι’ αυτό και δεν μπόρεσε ποτέ κανείς φιλόσοφος να γνωρίσει την αλήθεια.

Όλοι οι φιλόσοφοι σκέφτονται γύρω από την αλήθεια. Είναι όμως αδύνατο πράγμα να σκέφτεσαι την αλήθεια. Ή την γνωρίζεις ή δεν την γνωρίζεις. Αν την γνωρίζεις, δεν υπάρχει λόγος να την σκέφτεσαι. Αν δεν την γνωρίζεις. Τότε πώς να την σκεφτείς;

Ο φιλόσοφος που σκέφτεται την αλήθεια είναι ακριβώς σαν ένα τυφλό που σκέφτεται το φως. Αν έχεις μάτια, δεν σκέφτεσαι το φως, το βλέπεις. Είναι τελείως διαφορετική διαδικασία να το βλέπεις, αποτελεί προϊόν τού διαλογισμού.

Δεν θα ήθελα λοιπόν να αποκαλέσεις ποτέ φιλοσοφία το δικό μου τρόπο ζωής, διότι δεν έχει καμιά σχέση με τη φιλοσοφία. Μπορείς να το πεις φιλοψία, αγάπη τού να βλέπεις. Η λέξη φιλοσοφία σημαίνει αγάπη για τη σοφία, για τις γνώσεις. Η φιλοψία σημαίνει αγάπη όχι των γνώσεων, αλλά τού είναι – όχι της σοφίας, αλλά της βίωσης.

Osho

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *