Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρόδος: Παναγία Τσαμπίκα

 

τσαμπίκα 2Η Παναγία η Τσαμπίκα είναι πολύ αγαπητή στην καρδιά μου. Μετά από δύο χρόνια χωρίς επιτυχία προσπαθώντας να μείνω έγκυος, μου είπε η νονά μου να επισκεφτώ ένα ιερό μοναστήρι στο νησί της Ρόδου, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά τα ζευγάρια να μείνουν έγκυες.

Σε μια καυτή ημέρα 38 βαθμών τον Αύγουστο του 2011, ο σύζυγός μου και εγώ ανεβήκαμε 300 σκαλιά προς το μικρό μοναστήρι, όπου κάναμε τις προσευχές μας. Καθώς απομακρυνόμουν, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα κρατήσω την πίστη, την εμπιστοσύνη στην Παναγία κατσαμπίκα 1 ι την άφησα στα χέρια του Θεού. Η δεύτερη φορά που επισκεφθήκαμε αυτόν τον ιερό τόπο ήταν τον Ιούλιο του 2013 όταν επιστρέψαμε στη Ρόδο για να βαπτίσουμε το όμορφο μικρό θαύμα μας.

Ο δρόμος προς τη Μονή Τσαμπίκα απαιτεί στροφή από τον κεντρικό δρόμο, λίγα μέτρα πριν φτάσετε στην παραλία Τσαμπίκα. Ο δρόμος σε οδηγεί στα μισά του λόφου. Από αυτό το σημείο και μετά, θα πρέπει να σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας (είναι στο επίπεδο όπου θα βρείτε ένα κατάστημα), στη συνέχεια θα πρέπει να περπατήσετε μέχρι το λόφο, ακολουθούμενο από 300 σκαλιά. Είναι μεγάλα βήματα και είναι περίπου 500 μέτρα συνολικά, οπότε αν επισκεφθείτε το καλοκαίρι, σας προτείνω να πάτε εκεί πολύ νωρίς ή αργά το απόγευμα και να βεβαιωθείτε ότι φοράτε άνετα παπούτσια και έχετε ένα μπουκάλι νερό μαζί σας.

Στην κορυφή του λόφου, θα βρείτε το μικροσκοπικό, βυζαντινό μοναστήρι, αφιερωμένο στην Παναγία Τσαμπίκα. Είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 240 μ. Και προσφέρει πραγματικά εκπληκτική θέα στην ακτή.

Πριν από αιώνες η εικόνα της Παναγίας της Τσαμπίκας βρισκόταν στην Ιερά Μονή Παναγίας Κύκκου στην Κύπρο. Από θαύμα, η εικόνα θα έφευγε από την Κύπρο και θα πήγαινε στο βουνό Ζαμπίκη του Αρχαγγέλου στη Ρόδο. Στην απέναντι πλευρά, ένας ταπεινός βοσκός είδε ένα φως να λάμπει, έτσι ανέβηκε στο βουνό και πήγε να δει τι ήταν εκεί. Έκπληκτος που το φως προήλθε από την εικόνα της Παναγίας. Ήταν από εκείνο το σημείο που η εικόνα έλαβε το όνομά της «τσαμπά» που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «σπινθήρα». Οι χωρικοί έφεραν την εικόνα στο χωριό, αλλά έφευγε και επέστρεφε στο σημείο που βρέθηκε. Μετά από τρεις επαναλαμβανόμενες προσπάθειες, διαπιστώθηκε ότι ήταν θέληση της Παναγίας να χτίσει μια εκκλησία σε αυτό ακριβώς το σημείο.

Ένα από τα παλαιότερα θαύματα που σχετίζονται με την Παναγία Τσαμπίκα συνδέεται με έναν Τούρκο πασά του οποίου η γυναίκα δεν μπόρεσε να μείνει έγκυος. Μαθαίνοντας για την Παναγία Τσαμπίκα, η γυναίκα του προσευχήθηκε και της έφαγε το φυτίλι που έκαψε τη φωτιά της λάμπας αγρυπνίας μπροστά από την αγία εικόνα. Λίγο αργότερα ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος. Ο Πασάς δεν το πίστευε και υπέθεσε ότι το μωρό ήταν από άλλο άντρα. Όταν γεννήθηκε το μωρό, κρατούσε στο χέρι του το φυτίλι που είχε φάει η μητέρα. Ως ευχαριστώ, ο πασάς έδωσε όλη του την περιουσία στο Μοναστήρι.

Η Παναγία Τσαμπίκα επισκέπτεται τώρα κάθε χρόνο χιλιάδες και χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο, πολλά από αυτά είναι ζευγάρια (ελληνικά και μη) που έχουν αγωνιστεί να συλλάβουν ή που επιθυμούν να ευλογηθούν το μωρό ή το παιδί τους.

Δεν είναι γνωστό πότε ιδρύθηκε το παλιό μοναστήρι, αλλά γνωρίζουμε ότι ανακατασκευάστηκε το 1770 από έναν καλόγερο. Όταν περπατάτε μέσα από τη μικρή πύλη μπορείτε να ανάψετε ένα κερί πριν μπείτε σε ένα άλλο δωμάτιο στο οποίο υπάρχει μια μεγάλη εικόνα της Παναγίας της Τσαμπίκα που κρατά το μωρό Ιησού. Η εικόνα περιβάλλεται από μικρές κούκλες, εικόνες και φωτογραφίες παιδιών, όλα προς τιμήν αυτών που έχουν ανάγκη από ευλογία. Εδώ θα βρείτε επίσης ένα βιβλίο όπου μπορείτε να γράψετε τις προσευχές σας και τα ονόματα εκείνων που επιθυμείτε να λάβουν ευλογία από την Παναγία Τσαμπίκα. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε σε ένα άλλο μικρότερο δωμάτιο, όπου θα βρείτε περισσότερα εικονίδια και ιδιωτικότητα για να προσευχηθείτε.

Λίγο πιο πέρα στο δρόμο που συνδέει το χωριό Αρχάγγελος με την πόλη της Ρόδου θα βρείτε το νέο μοναστήρι, το οποίο αξίζει επίσης μια επίσκεψη. Θα δείτε πολλές εικόνες που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και η πραγματική θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τσαμπίκας φυλάσσεται εδώ για λόγους ασφαλείας. Υπάρχει επίσης μουσείο και βιβλιοπωλείο όπου μπορείτε να αγοράσετε εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε μια ευλογημένη κορδέλα και φυτίλι, τα οποία δίνονται σε ζευγάρια που επιθυμούν να συλλάβουν.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Τσαμπίκας γιορτάζει την Ημέρα της Εορτής στις 8 Σεπτεμβρίου. Αυτή είναι μια ξεχωριστή ημέρα όπου χιλιάδες προσκυνητές συγκεντρώνονται από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο, για να τιμήσουν τη Γέννηση της Θεοτόκου (Παναγία).

Πληροφορίες στη Μονή: 22440 22340

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *