Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Η συνταγή της Φωνής

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟΥλικά: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 φακελάκια μαγιά, Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, 2 κουταλιές γλυκάνισο, 3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη, Μισό κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σκόνη, λίγο σουσάμι, λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί.

Εκτέλεση:

Βράζουμε το γλυκάνισο με δυο φλιτζάνια νερό και κρατάμε το ζουμί. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου.

Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι ακόμη.

Έπειτα, αφήνουμε τη ζύμη μας σε ένα ταψί σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και κυρίως να φουσκώσει! Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και το αλευρώνουμε τινάζοντας να φύγει η περισσή ποσότητα.

Βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και με λίγο ζυμάρι που έχουμε κρατήσει φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. Στο πλάι μπορούμε να φτιάξουμε ό,τι άλλα σχέδια θέλουμε.

Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα ή πασπαλίζουμε με σουσάμι και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μια ώρα.

Συμβουλές:

Αν θέλουμε να κάνουμε το Χριστόψωμο όπως παλιά, τότε κοσκινίζουμε το αλεύρι μας με την ψιλή σίτα.

Αν θέλουμε η γεύση του Χριστόψωμου να μοιάζει περισσότερο σε απλό ψωμί, δεν βάζουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *