Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περιφέρεια Αττικής.Η ανακύκλωση μέρος της καθημερινότητάς μας η Αττική Περιφέρεια-Πρότυπο στη διαχείριση αποβλήτων

περιφερεια αττικησΟ Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης υπέγραψαν με τους αναδόχους, τις Συμβάσεις για την προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης που θα διανεμηθεί δωρεάν στους Δήμους της Αττικής σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, παρουσία του Υπ. Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, του Γ. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκου, βουλευτών, Δημάρχων της Αττικής και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης.

Κατά την εκδήλωση ο κ. Πατούλης παρουσίασε και τους βασικούς στόχους της Περιφέρειας Αττικής για την ανακύκλωση, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχεδίου που υλοποιεί, το οποίο στηρίζεται στις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας.

«Περιφέρεια Αττικής, ΕΔΣΝΑ και Δήμοι αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε όσα μας ενοχλούσαν και μας πλήγωναν στον τομέα αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Σήμερα ΞΕΚΙΝΑΜΕ .Το 2022 θα είμαστε πιο δυνατοί και πιο αποφασισμένοι. Ενισχύουμε με την υπογραφή των συμβάσεων το οπλοστάσιό μας με νέο εξοπλισμό. Βάζουμε ισχυρές βάσεις για να καταστεί η Αττική, Περιφέρεια-Πρότυπο στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων».

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως ο εξοπλισμός ανακύκλωσης θα αποκτηθεί με χρήματα που αντλεί η Περιφέρεια από ευρωπαϊκά κυρίως προγράμματα και δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση, ούτε των Δήμων, ούτε των δημοτών και επισήμανε πως οι πρώτες εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις ήδη ξεκινούν από το Δεκέμβριο του 2021 και οι υπόλοιπες αναμένονται εντός του 2022.

«Υπολογίζουμε ότι με σωστή χρήση του εξοπλισμού από τους Δήμους,

εντός της επόμενης διετίας θα έχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των ποσοστών ανακύκλωσης στην Αττική και κάλυψη του στόχου του 50% ανακύκλωσης το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο εξοπλισμός που θα διατεθεί δωρεάν στους Δήμους περιλαμβάνει:

  • Προμήθεια κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιαχείρισης προγραμμάτων ανακύκλωσης , ευαισθητοποίησης, επιβράβευσης με περιφερειακές κονσόλες διαχείρισης γωνιών ανακύκλωσης και συστημάτων επιφανειακών και υπογειοποιημένων κάδων
  • Προμήθεια Και Εγκατάσταση Συστημάτων Υπόγειας Αποθήκευσης, με σύστημα ανύψωσης για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης
  • Προμήθεια και εγκατάσταση πολυκέντρων ανακύκλωσης, με ενσωματωμένη κονσόλα αναγνώρισης , ζύγισης και καταγραφής .
  • Αυτόματοι μηχανικοί κομποστοποιητές.
  • Προμήθεια κάδων για την επέκταση του προγράμματος διαλογής στην πηγή του έντυπου χαρτιού.
  • «Έξυπνος» οικίσκος διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων
  • «Έξυπνη» νησίδα διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων
  • Κιόσκια ανακύκλωσης

«Με τον εξοπλισμό αυτό, με τα 100 νέα απορριμματοφόρα βιοαποβλήτων, με τα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας που προωθούμε την κατασκευή τους, τις νέες Μονάδες Διαχείρισης Βιοαποβλήτων, αλλά κυρίως με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών της Αττικής, θέλουμε την Αττική Πρώτη περιφέρεια στην Ανακύκλωση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ δουλεύουν διαρκώς μαζί με τους Δήμους για 3 βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας αφορά όλους, δεύτερον γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και τρίτον γιατί έχουν συντελεστεί πολλές και μεγάλες αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο.

«Ως το τέλος του 2022, θα πρέπει να υπάρχει  πλήρες δίκτυο διακριτής συλλογής βιοαποβλήτων» ανέφερε και προσδιόρισε  τους στόχους της ανακύκλωσης ως εξής:

  • είναι 55% ως το 2025
  • και 60% το 2030,
  • όταν σήμερα είναι κάτω από 20%
  • ενώ η ταφή πρέπει να μειωθεί στο 10% ως το 2030.

«Πρακτικά όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι στην Αττική: το 2025 θα πρέπει να ανακυκλώνουμε τουλάχιστον 2,5 φορές περισσότερο από όσο σήμερα ενώ το 2030 θα πρέπει να θάβουμε το 1/8 των απορριμμάτων που θάβονται σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *