Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

Διατροφή και υγεία

Η συνταγή της Φωνής.Φανταστική Μηλόπιτα… σαν πάστα Φλώρα

μηλόπιταΥλικά

Ζύμη: 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 200 γρ βούτυρο κρύο σε κύβους, Μισό φλιτζάνι παγωμένο νερό.

Γέμιση: 6 μεγάλα μήλα ιδανικά Granny Smith, 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα, 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού, 3 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού, ¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη, 100 γρ βούτυρο μαλακό, 1 αυγό διαλυμένο σε μια κσ νερό.

Εκτέλεση

Ζύμη: Τοποθετήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο σε ένα μίξερ βάσης. Χτυπήστε μέχρι να έχετε μια υφή χοντρής άμμου. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτετε το νερό μία κουταλιά της σούπας καθώς διπλώνετε το μείγμα με μια σπάτουλα. Προσθέστε μόνο αρκετό νερό μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, ισιώνουμε και τυλίγουμε με μεμβράνη, βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.

Βγάλε τους σπόρους, ξεφλουδίστε και κόψτε τα μήλα σε μέτριες χοντρές φέτες. Τοποθετήστε τις φέτες μήλου στη ζάχαρη και την κανέλα ανακατεύοντας για να καλύψετε κάθε κομμάτι μήλου. Λιώστε το βούτυρο σε ένα μέτριο τηγάνι και στη συνέχεια προσθέστε τις φέτες μήλου και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν αλλά ακόμη να είναι λίγο σφιχτές.

Προσθέστε τριμμένο ξύσμα λεμονιού. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε τη μισή κρούστα της ζύμης αρκετά μεγάλη ώστε να προεξέχει στο ταψί της πίτας. Στρώστε την φόρμα σας με τη ζύμη.

Κόψτε λίγη από την περίσσεια ζύμης και φτιάξτε με την υπόλοιπη σχηματίζοντας ένα χοντρό περίγραμμα στις πλευρές της φόρμας.

Πασπαλίστε το κορν φλάουρ πάνω στα μήλα ανακατεύοντας απαλά για να καλυφθούν. Τοποθετήστε τα μήλα στη ζύμη στο ταψί Για το πλέγμα, αλευρώστε τον πάγκο σας και ανοιξτε την υπόλοιπη μισή ζύμη λίγο μεγαλύτερη από την φόρμα.

Χρησιμοποιήστε ένα κόφτη πίτσας για να κόψετε λωρίδες για να σχηματίσετε το πλέγμα για την κορυφή της πίτας. Αλείψτε το πάνω μέρος της ζύμης με αυγό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα στους 180°C. Βγάζουμε αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *