Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άγιος Αλέξανδρος Αλεξανδρείας στο «Ενορία εν δράσει»

ψωΐνοςΣυνεχίστηκε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, με την 2η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά παρουσιάσεων με γενικό τίτλο «Πατερικός λόγος», στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η συνάντηση ήταν αφιερωμένη στον άγιο Αλέξανδρο Αλεξανδρείας. Τη σειρά επιμελείται ο π. Δανιήλ Ψωίνος, προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας Πειραιά, Θεολόγος, Ιεροκήρυκας.

Το Σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους και η παρακολούθησή του γίνεται μόνο διαδικτυακά, μέσα από το κανάλι του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Ένας Πατέρας της Εκκλησίας, για να φτάσει να θεολογήσει και να εκφράσει με λόγο, την αλήθεια περί του Θεού, ακολουθεί κάποιες εσωτερικές διεργασίες.

Πρέπει πρώτα να αποκτήσει πληρέστερη και ευρύτερη εμπειρία της αλήθειας. Να διεισδύσει μέσα σε αυτήν και να την κάνει απόκτημα του. Κι αφού γίνει αυτό, έχοντας αποκτήσει εμπειρία της αλήθειας, ξεκινάει να την εκφράζει και με κάθε τρόπο, να την υποστηρίζει και προσπαθεί να την δώσει στο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Ο Αλέξανδρος ανέβηκε στον επισκοπικό θρόνο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας το 312 ή 313 μΧ, και αμέσως επέδειξε πολύπλευρη πνευματική και κοινωνική δραστηριότητα και κατέστη γνωστός σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, ώστε απέσπασε τον σεβασμό του.

Όμως η επισκοπεία του δεν ήταν ανέφελη και τα πρώτα προσκόμματα στο έργο και στη δράση του, παρουσιάστηκαν από την δραστηριότητα του σχισματικού επισκόπου Λυκοπόλεως Μελιτίου. Μεγαλύτερο πρόβλημα δημιούργησαν οι εσφαλμένες διαδοθείσες θεολογικές γνώμες του Αρείου.

Ο άγιος Αλέξανδρος συγκάλεσε σύναξη κληρικών, όπου διατύπωσε το αληθινό δόγμα για τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Όμως ο Άρειος δεν συμφώνησε, υποστηρίζοντας πως το δεύτερο πρόσωπο  δεν είναι ισότιμο και ισόκυρο με τα άλλα δύο και επομένως αποτελεί κτίσμα του Πατρός.

Ο άγιος έλαβε μέτρα κατά του Αρείου, συγκάλεσε σύνοδο με την οποία τον καταδίκασε και αργότερα, το πρόβλημα αυτό, επειδή διευρύνθηκε και η αίρεση εξαπλώθηκε, το έλυσε η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, στη Νίκαια της Βιθυνίας, το 325 μΧ.

Το κύρος του Αλεξάνδρου, φάνηκε περισσότερο, όταν εκλήθη από την Εκκλησία, να είναι ο υπεύθυνος για την διευθέτηση του ζητήματος του εορτασμού του Πάσχα.

Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία, στις 26 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία παρέδωσε την αγία ψυχή του, στα χέρια του ζώντος Θεού.

Συνέγραψε μεγάλο αριθμό εορταστικών επιστολών που είχαν να κάνουν με την μεγάλη εορτή του Πάσχα. Έγραψε όμως και 70 εγκυκλίους, σχετικά με την αρειανική αίρεση, από τις οποίες διασώθηκαν μόνο 2, όπου όμως παρέχουν πολλές πληροφορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *