Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός στην Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Εποχή

ντίαΣυνεχίστηκε την Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου με την 3η διαδικτυακή συνάντηση, η σειρά παρουσιάσεων, με γενικό τίτλο «Η ιστορία της Μικράς Ασίας», που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Η συνάντηση είχε θέμα «Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός στην Ελληνιστική, Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Εποχή». Τη σειρά επιμελείται η Αρχοντία Παπαδοπούλου, Ιστορικός, Φιλόλογος, Πρόεδρος της Ενώσεως Μαγνησίας Μικράς Ασίας.

Το Σεμινάριο είναι ανοιχτό σε όλους και η παρακολούθηση του γίνεται μόνο διαδικτυακά, μέσα από το κανάλι του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Ξεκινώντας από την Ελληνιστική εποχή, ο Μ. Αλέξανδρος απελευθέρωσε τις πόλεις της Μ. Ασίας, αλλά οι διάδοχοι του, απέκτησαν ένα τεράστιο κράτος, το οποίο επειδή δεν ήταν της δικής τους έμπνευσης, αδυνατούσαν να το διαχειριστούν.

Ο μη ορισμός διαδόχου από τον Αλέξανδρο, είχε ως αποτέλεσμα την συνεχόμενη σύγκρουση μεταξύ των επιγόνων του, για επικράτηση και επέκταση του αχανούς κράτους.

Άρχισε έτσι ο διαμελισμός της αυτοκρατορίας, δημιουργούνται βασίλεια με οργανωμένη διοίκηση και στρατό σε κάθε ένα από αυτά και παύουν να υπάρχουν οι παλιές πόλεις-κράτη.

Ιδρύονται μεγάλες πόλεις και παρουσιάζονται καινούργιες κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις, όπως οργανωμένες τράπεζες, τραπεζίτες, υπάλληλοι της κρατικής μηχανής, εργάτες, ναυτικοί, αγρότες, βιοτέχνες, τεχνίτες, πλοιοκτήτες, έμποροι.

Στον καινούργιο κόσμο που ανατέλλει, τα μεγάλα αστικά κέντρα προσελκύουν εμπόρους, επαγγελματίες, εργάτες, τεχνίτες, ακόμη και από την μητροπολιτική Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Από την αγροτική οικονομία των πόλεων-κρατών, τα νέα κράτη μετατρέπονται σε παγκόσμιο εμπόριο, εμφανίζεται η αστυφιλία και συσσωρεύονται στις πόλεις και τις τράπεζες τους, ιδιωτικά κεφάλαια για να γίνουν έργα, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται μία πλούσια αστική τάξη.

Μέσα σε αυτά τα τεράστια κράτη, υπήρχε πολυμορφία εδάφους, αγαθών, προϊόντων, λιμάνια και πλούσιο υπέδαφος.

Αναπτύσσεται η τεχνολογία, γιατί είναι ανάγκη να διανοιχθούν χερσαίοι δρόμοι πολλών χιλιομέτρων, για να γίνεται η διακίνηση των εμπορευμάτων, δημιουργούνται διώρυγες για τα πλοία και φάροι, πλοία μεγάλης χωρητικότητας πλέουν στις ανοιχτές θάλασσες.

Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει η εξαθλίωση των μαζών, που ζουν περιθωριοποιημένοι, σε εντελώς άθλιες συνθήκες ζωής. Οι θρησκείες των λαών είναι ελεύθερες, υπάρχει το κοινό νόμισμα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπάρχει η συνήθεια, οι πόλεις να προσωποποιούνται και αναπαριστώνται σε γλυπτά ανάγλυφα. Στο θέατρο έχουμε τη νέα κωμωδία, με θέματα της καθημερινής ζωής, εμφανίζονται οι μίμοι και τα επιγράμματα.

Αναπτύσσεται η γεωγραφία, η φυσική, τα μαθηματικά, η αστρονομία. Χαρακτηριστικό της ελληνιστικής εποχής, είναι τα ρεαλιστικά πορτρέτα, ενώ χτίζονται μνημειακοί ναοί και λαμπρά δημόσια οικοδομήματα.

Την εποχή αυτή έχουμε την εξάπλωση της γλώσσας, την διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και αναπτύσσεται η ελληνική θρησκεία και οι τοπικές θρησκείες και δοξασίες της ανατολής.

Ο εξελληνισμός του βυζαντινού κράτους συντελείται από την εποχή του Ηρακλείου, επίσημη γλώσσα του κράτους είναι πλέον η ελληνική και οι Πέρσες εκδιώκονται από τα μικρασιατικά εδάφη. Η Μ. Ασία ταλανίστηκε και από τις επιδρομές των βαρβαρικών φυλών, που άφησαν τα αποτυπώματα τους.

Στη γη της Μ. Ασίας έγιναν οι μεγάλες Οικουμενικές Σύνοδοι, στη Νίκαια, την Κωνσταντινούπολη, την Έφεσο, την Χαλκηδόνα. Απαράμιλλη είναι η ποίηση και η υμνολογία της Εκκλησίας και έχουμε την εξέλιξη της βυζαντινής μουσικής, τα μωσαϊκά, τα περίφημα ψηφιδωτά και τις εικόνες.

Έχουμε την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204 για να ανακτηθεί το 1261, αλλά είχε τρωθεί πλέον το γόητρο και η δύναμη της αυτοκρατορίας. Για να φτάσουμε στην πτώση της βασιλεύουσας στους Οθωμανούς και την τουρκοκρατία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *