Έθιμα και κάλαντα του Λαζάρου
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θεωρείται η «πρώτη γεύση» της Μεγάλης Εβδομάδας. Μέρα νίκης της ζωής επί του θανάτου.
Μεγάλη Εβδομάδα και ας δούμε μαζί, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι τι γινόταν ανήμερα της Ανάστασης του Λαζάρου.
Μέρα χαράς που προοικονομεί τη χαρμολύπη της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης που ακολουθεί. Η ανάσταση του Λαζάρου είναι μια γιορτή ιδιαίτερα προσφιλής στον ελληνικό λαό. Από τη μια άκρη της Ελλάδας ως την άλλη πολλά έθιμα τιμούσαν την λαμπρή αυτή μέρα. Ωστόσο με τα χρόνια οι εκδηλώσεις λησμονήθηκαν, με πολύ λίγες περιοχές της χώρας να της διατηρούν ακόμη ζωντανές.
Πιο διαδεδομένο έθιμο για το Σάββατο του Λαζάρου είναι τα «κάλαντα του Λαζάρου». Τα κάλαντα ήταν αποκλειστικά σχεδόν γυναικεία υπόθεση με τις μικρές «Λαζαρίνες» να τραγουδούν και να αναγέλλουν τη χαρμόσυνη εορτή.Την παραμονή της γιορτής, οι Λαζαρίνες ξεχύνονταν στα χωράφια και μάζευαν λουλούδια με τα οποία στόλιζαν μικρά καλαθάκια. Φορώντας ειδικές στολές, γύριζαν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας το Λάζαρο και εισέπρατταν μικρό φιλοδώρημα, χρήματα, αυγά, φρούτα ή άλλα φαγώσιμα.
Η ανάσταση του Λαζάρου θεωρείται η «πρώτη Λαμπρή» αφού η εκ νεκρών έγερση του αγαπημένου φίλου του Χριστού θεωρείται προικονομία της δικής του Ανάστασης.
Τα κάλαντα του Λαζάρου
Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια, / ήρθε των Βαγιών η εβδομάδα. / Ξύπνα Λάζαρε και μην κοιμάσαι, / ήρθε η μέρα σου και η χαρά σου. / Πού ήσουν Λάζαρε; Πού ήσουν κρυμμένος; / Κάτω στους νεκρούς, σαν πεθαμένος. / Δε μου φέρνετε, λίγο νεράκι, / που ‘ν’ το στόμα μου πικρό φαρμάκι. / Δε μου φέρνετε λίγο λεμόνι, / Που ‘ν’ το στόμα μου, σαν περιβόλι.
Βάγια, Βάγια και Βαγιώ. / τρώνε ψάρι και κολιό. / Και την άλλη Κυριακή, / τρώνε το ψητό τ’ αρνί.