Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Το παραμυθάκι της Φωνής..Το ωφέλιμο γαϊδουράγκαθο

Μπούζα Ζωή«Σε πήρα για τριαντάφυλλο και βγήκες γαϊδουράγκαθο» ακούστηκε η φωνή του κυρίου Νίκου που κοίταζε το φυτό προσεκτικά.

«Η μέλισσα μαζεύει το μέλι, τόσο απ’ το ευγενικό γιασεμί όσο κι απ’ το βάρβαρο γαϊδουράγκαθο» του ανταπάντησε η κυρία Ντίνα.

«Μα το γαϊδουράγκαθο είναι πολύ χρήσιμο φυτό οι ουσίες που περιέχονται στους σπόρους του μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν αντίδοτο για δηλητηριάσεις από μανιτάρια, έντομα ή φίδια, άλλοι πιστεύουν ότι ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερίνης και σακχάρου» συμπλήρωσε ο κύριος Γιάννης κάτω από τη μεγάλη λεύκα στην πλατεία της Μουσουνίτσας.

«Το όνομα γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιείται για πολλά φυτά που φέρουν αγκάθια είτε στο βλαστό είτε στα άνθη τους. Πήραν το όνομά τους από τα γαϊδούρια, τα οποία συνηθίζουν να τα τρώνε χωρίς να πληγώνονται» είπε η φίλη μου.

«Εμείς πρέπει να αποφεύγουμε κάθε λογής αγκάθια και να τα προσπερνάμε, απλά κοιτώντας τα, αναπολώντας κάθε στιγμή που τρυπηθήκαμε καθώς μεγαλώναμε και μαθαίναμε γι’ αυτά». Μας είπε κι η Πόπη αινιγματικά.

«Ο Διοσκουρίδης συνιστά το γαϊδουράγκαθο για την επούλωση πληγών τον καθαρισμό του αίματος, την αποτοξίνωση, την αύξηση γάλακτος στις γυναίκες που θηλάζουν και στη μελαγχολία» συμπλήρωσε και ο σοφός παππούς.

«Άλλοι το λένε φυτό του διαβόλου, γιατί ο διάβολος ήξερε πόσα καλά μπορεί να κάνει το φυτό που έσκυψε και το δάγκωσε με κακία» είπε η φοιτήτρια της παρέας.

«Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πώς το γαϊδουράγκαθο με μοβ άνθη απέκτησε τόσο μεγάλη σημασία. Αλλά ένας θρύλος λέει ότι μια παρέα από Σκωτσέζους πολεμιστές σώθηκαν από ενέδρα από έναν εισβολέα, όταν ένας από τους εχθρούς πάτησε το αιχμηρό φυτό.

Η αγωνιώδης κραυγή του ξεσήκωσε τους αποκοιμισμένους πολεμιστές, που νίκησαν τον εισβολέα και υιοθέτησαν το γαϊδουράγκαθο ως εθνικό τους σύμβολο» είπε η κυρία Μαρία.

«Στις κελτικές περιοχές, το γαϊδουράγκαθο αντιπροσωπεύει την αφοσίωση, τη γενναιότητα, την αποφασιστικότητα και τη δύναμη.

Ένα από τα σεβαστά εμβλήματα της Λωρραίνης, μιας περιοχής στη βορειοανατολική Γαλλία. Στην περιοχή των Βάσκων της Γαλλίας, το γαϊδουράγκαθο είναι το σύμβολο προστασίας» συμπλήρωσε και ο κύριος Τάκης που διαβάζει πολύ.

«Τα φυτά συχνά φτάνουν τα πέντε πόδια ψηλά και προτιμούν άφθονο ήλιο. Εκτός από τη ρίζα, τα στελέχη είναι βρώσιμα, όταν ξεφλουδίζονται. Ωστόσο, το γαϊδουράγκαθο περιέχει ινουλίνη, η οποία προκαλεί σε κάποιους πεπτικά προβλήματα» ακούσαμε πάλι τη φοιτήτρια .

«Οι σπόροι είναι ελκυστικοί για τα μυρμήγκια που μπορεί να βοηθήσουν στη διασπορά τους, καθώς και για τους σπίνους και τις καρδερίνες» είπα κι εγώ που το διάβασα πρόσφατα.

Ζωή Μπούζα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *