Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ε.Β.Ε.Π. Ενημέρωση προγραμματισμό εργασιών ΕΕ 2023

κορκίδηςΟ πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2023, που παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με ένα πλήρες έγγραφο επισκόπησης και έναν πίνακα νέων και εκκρεμών πρωτοβουλιών.

Ωστόσο, παρουσιάζει μια σειρά από νέες ιδέες για την ενέργεια, σε σχέση με αυτά που περιλαμβάνονταν στην Πράσινη Συμφωνία. Για να βελτιωθεί η ικανότητα της ΕΕ να αντέχει σε μελλοντική αστάθεια των τιμών ενέργειας και να οικοδομήσει μια Ευρώπη απελευθερωμένη από άνθρακα έως το 2050, η Επιτροπή προτείνει τη συνολική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ στις αρχές του 2023, συμπεριλαμβανομένης της αποσύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, προτείνει την ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, που θα επενδύσει 3 δις ευρώ στην ΕΕ για τη δημιουργία υποδομών, την αγορά υδρογόνου και την τόνωση της ζήτησης. Νέα μέτρα προτείνεται να εφαρμοστούν για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των αρχών προστασίας των καταναλωτών, με σκοπό να βοηθήσουν στην αποτροπή αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών και να υποστηρίξουν αποτελεσματικότερες έρευνες για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί καταναλωτών.

Η Επιτροπή προγραμματίζει μια νέα δράση για τη μείωση των απορριμμάτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με έμφαση στα απόβλητα τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Σημειώνεται ότι, το 20% του συνόλου των παραγόμενων τροφίμων δεν καταναλώνονται και τα μέτρα θα περιλαμβάνουν στόχους μείωσης της σπατάλης τροφίμων.

Για την πράσινη μετάβαση των εμπορευματικών μεταφορών, με τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τη δημιουργία πιο βιώσιμης κινητικότητας, η Επιτροπή προτείνει ένα κανονιστικό πλαίσιο για τη δυνατότητα «hyperloops», δηλαδή μεγάλους σφραγισμένους σωλήνες χαμηλής πίεσης για τη μεταφορά σφραγισμένων λοβών για επιβάτες και εμπορεύματα, μια τεχνολογία που προωθείται για την παροχή λύσεων μεταφοράς υψηλής ταχύτητας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Στο πλαίσιο της αναθεώρησης του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, προγραμματίζεται η δημιουργία ενός νέου Ευρωπαϊκού Ταμείου Κυριαρχίας, για να διασφαλιστεί ότι οι αποφάσεις για στρατηγικούς κλάδους δεν ελέγχονται από φορείς εκτός ΕΕ.

Για την 30η επέτειο της ενιαίας αγοράς, θα γίνει μια καμπάνια, που θα τονίζει τα οφέλη, τα κενά εφαρμογής και τις μελλοντικές προτεραιότητες.

Όπως αναμενόταν, το πρόγραμμα εργασίας θα περιλαμβάνει αναθεώρηση της οδηγίας για τις καθυστερήσεις πληρωμών για τη «μείωση του φόρτου στις ΜμΕ», ενώ ενισχυμένη θα είναι η στήριξη στις ΜμΕ με την πλατφόρμα «Fit for the Future».

Για τον εορτασμό του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, η δράση για την προώθηση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και του εργατικού δυναμικού, αλλά και την προσέλκυση δεξιοτήτων από το εξωτερικό, θα είναι έντονη.

Περιλαμβάνεται, επίσης, πρόταση για την εναρμόνιση ορισμένων εθνικών διαδικαστικών πτυχών του έργου των εθνικών αρχών προστασίας δεδομένων για την επιβολή Γενικού Κανονισμού και ενθάρρυνση μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *