Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΑΠΟΨΕΙΣ

Μάχη Αθήνας Πειραιά για τον θρόνο «1827 – 1900»

πειραιάςΑνέκαθεν υπήρχε ένας «ακήρυχτος πόλεμος μεταξύ Αθήνας και Πειραιά.

Η ΑΘΗΝΑ ήταν η πρωτεύουσα όλης της χώρας.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ η ναυτική και εμπορική πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Κι η μία επεδίωκε να υπερκεράσει την άλλη σε πρόοδο.

1825,- Προσπάθεια των Ψαριανών να εγκατασταθούν στον Πειραιά, μετά το ολοκαύτωμα του νησιού τους, αποτυγχάνει. Αντιδρούν οι Αθηναίοι που έχουν κτήματα στον Πειραιά και το Μοναστήρι του Αγίου Σπυρίδωνα που κατέχει μεγάλες εκτάσεις.

1827.- 26 Ιανουαρίου  του 1827, η “Γενική Εφημερίς” που εκδίδεται στην Αίγινα  την προσωρινή πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους, καθιερώνει επισήμως του Πόρτο Λεόνε, με την αρχαία ονομασία του Πειραιεύς.

1829.- Εγκατάσταση των πρώτων «πέντε» οικιστών του νεότερου Πειραιά. Ανάμεσα τους κι ο Γιαννακός Τζελέπης.

Ο Πειραιάς σαν επίνειο των Αθηνών, μετά την δήωση και την πανωλεθρία αρχίζει να ζητάει ζωή. Έρημη τότε η παραλία. Την μονοτονία της διέκοπτε το ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Σπυρίδωνος. Μπροστά από το μοναστήρι αυτό, υπήρχαν ερείπια μεσαιωνικού πύργου και λίγο πάρα πέρα ένα ξύλινο σπιτάκι που χρησίμευε σαν σταθμός τελωνειακός και τίποτε άλλο. Αυτή είναι η εικόνα κατ’ αφήγηση ξένου, που πέρασε τότε από τον Πειραιά.

Ως πρώτοι οικιστές του Πειραιά από επίσημο έγγραφο, παρουσιάζονται οι εξής πέντε: Ιω. Κατελούζος, Σπυρ. Διπλαράκης, Ιω. Τζελέπης, Αντ. Τζελέπης, Ν. Τζελέπης.

Στο νεκροταφείο της Ανάστασης και στην επιτάφια πλάκα του πρώτου οικιστή διαβάζουμε:

«Ω, διαβάτα, πρόσεχε, στον τάφο όπου βλέπεις, κοιμάται κι αναπαύεται ο Γιαννακός Τζελέπης. Αφήσας την πατρίδα του, Θετταλομαγνησίαν, αυτός την πρώτην έκτισε στον Πειραιά οικίαν». (Πέθανε το 1843).

Αργότερα, σαν πέθαινε κι’ η γυναίκα του κάποιος  πρόσθεσε έναν στίχο:

«Εν μέσω τόπου χλοερού κι η σύζυγός του η Φλωρού».

Σιγά – σιγά έφθαναν νησιώτες και στεριανοί που έφτιαχναν τις συνοικίες του. Επίσημοι συνοικισμοί θεσπισθέντες με Β.Δ. είτε με εγκυκλίους της κυβέρνησης, δυο μόνο έγιναν στον Πειραιά. Πρώτα, των Χίων και των Υδραίων. Ανεπίσημοι, όμως, συνοικισμοί υπήρ­χαν άλλοι τρεις, κάπως ασήμαντοι, των Βλαχοποιμένων, των Κρητών και των ξένων.

Ο Καποδίστριας αναθέτει τη σύνταξη του «σχεδίου της πόλεως» του Πειραιά  από τον Κλεάνθη και το Σάουμπερτ.

1833.-Προς το τέλος του χρόνου 106 Χιώτες που βρίσκονται Σύρο, ζητούν να μεταναστεύσουν στον Πειραιά αλλά οι Αθηναίοι αντιδρούν και η κίνηση ματαιώνεται.

Φθάνουν όμως στον Πειραιά διάφοροι άλλοι από Χαλκίδα και άλλα μέρη και εγκαθίστανται.

1834.- Σύνταξη νέου «σχεδίου της πόλεως» από τον Κλεάνθη και το Σάουμπερτ. Θεώρησή του από τον Κλένζε. Τότε, 18-9-1834, ένας αρχαιολόγος πρότεινε να γίνει πρωτεύουσα ο Πειραιάς. Αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε.

1834.- Οθωνας και Κυβέρνηση, εγκατεστημένοι στην ΑΘήνα πια, ίδρυσαν στον Πειραιά Υπολιμεναρχείο στο οποίο Λιμενάρχης τοποθετήθηκε ο Γάλλος Μπάντιν, μέχρι τότε Λιμενάρχης Ναυπλίου. Μέχρι τότε ο Πειραιάς ανήκε στο Λιμεναρχείο ΥΔρας. Διατάχθηκε ακόμη η κανονιοφόρος «Ανδρούτσος» να καταπλεύσει στο Πειραιά. Για να προστατεύσουν μάλιστα τους άνδρες του πληρώματός της από  τη διαφθορά και το συγχρωτισμό τους με τα πληρώματα των εμπορικών πλοίων που ήταν κάθε καρυδιάς καρύδι, τους απαγόρευσαν την έξοδο και κυκλοφορία στην πόλη του Πειραιά.

Κατασκευάζεται η οδός ΑΘηνών – Πειραιώς από Βαυαρούς στρατιώτες που έχουν τελειώσει τη θητεία τους και μένουν να εργαστούν. Πολλοί παθαίνουν ελονοσία από τα έλη που βρίσκονται ΒΔ του Πειραιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *