Eβδομαδιαία Πολιτική – Οικονομική – Ναυτιλιακή – Φιλολογική εφημερίδα στην υπηρεσία των Δήμων του Πειραιά και των νησιών

ΔΙΑΦΟΡΑΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ο ρόλος και η σχέση με τον πατέρα». Διάλογος στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

πατέραςΕκδήλωση, στο πλαίσιο της σειράς «Ελεύθεροι διάλογοι», του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

Ο κ. Κώστας Ζουρδός, Εκπαιδευτικός, και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μιλτιάδης Ζέρβας, Θεολόγος, συζήτησαν πάνω στο θέμα: «Ο ρόλος και η σχέση με τον πατέρα. Υπέρβαση του παραδοσιακού ρόλου ή απλώς θεατής;»

Η συνάντηση μεταδόθηκε από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube.

Παρά το γεγονός ότι στις ημέρες μας γίνεται ιδιαίτερος λόγος για το θέμα της πατριαρχίας και είναι μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που σχετίζεται με πολλά δεινά της εποχής μας, που αποδίδονται κατά την σημερινή ερμηνεία στο πατριαρχικό σχήμα, παρά ταύτα τα περισσότερα σπίτια στον τόπο μας ήταν μητριαρχικά πάντα.

Στην έννοια της πατρότητας, όπως τονίστηκε στην συνάντηση, υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι δομικά και διαχρονικά και αφορούν την ιδιότητα αυτή, έτσι όπως υπάρχει στη φύση του ανθρώπου.

«Αφετηριακά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να ειπωθεί, είναι ότι πατέρας είναι αυτός που αγαπάει μια γυναίκα, κι από εκεί ξεκινούν όλα. Είναι φυσικό σε κάθε εποχή, όταν έρχεται ένα παιδί στον κόσμο, αντανακλαστικά αυτό σπρώχνει τους γονείς με τρομερή φόρα στην φροντίδα του, αλλά αυτό πολλές φορές οδηγεί το ζευγάρι στο να χάνει τον ρυθμό της ζωής του.

Και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί το παιδί να μπαίνει ενδιάμεσα στη σχέση και να την εμποδίζει.»

Αυτό το στοιχείο είναι διαχρονικό και μπορεί σήμερα να γίνεται με άλλους τρόπους. Ο σκοπός είναι μέσα από το ζύμωμα του ζευγαριού, να προκύψει κάτι σταθερό, το οποίο θα μπορέσει να θρέψει το παιδί, γιατί τα πάντα ξεκινούν από την σχέση του ζευγαριού.

Η πολεμική εναντίον της πατρότητας, υπάρχει γιατί, σύμφωνα με τους συνομιλητές, έχουμε ορφανέψει από πατρότητα του ουρανού, υπάρχει μία έχθρα με τον Θεό στην ουσία και η πατρότητα ως ιδιότητα, είναι πρωτίστως θεϊκό στοιχείο. Το χάσμα με τον ουρανό, είναι αυτό που δημιουργεί μία αμηχανία στην καθημερινότητα μας και μας ενοχλεί ο όρος της πατρότητας.

Η απουσία του πατέρα, όπως τονίστηκε, αφήνει ένα κενό, δυσκολεύει πολύ το έργο μίας μάνας που προσπαθεί να γίνει και τα δύο για το παιδί. Ακόμα και μέσα στην απουσία, η αίσθηση της πατρότητας υπάρχει στον άνθρωπο, η αίσθηση ότι υπάρχει ένα πρόσωπο που είναι η αφετηρία του.

Μιλώντας οι δύο συνομιλητές για την απώλεια του πατέρα, σημείωσαν πως ο θάνατος, είναι σκληρός και πάντα μας πληγώνει, αλλά ως χριστιανοί, αν προσεγγίσουμε τον θάνατο αναστάσιμα, μας αποκαλύπτει μυστικά της σχέσης με τα πρόσωπα που φεύγουν από κοντά μας.

Για να τονίσουν στο κλείσιμο της συνάντησης:

«Ο πατέρας είναι σημείο αναφοράς, η συντεταγμένη από την οποία ξεκινάς. Το που θα πας είναι στην ελευθερία σου, αλλά πάντα υπάρχει μια αφετηρία.

Γι’ αυτό η παρουσία του πατέρα στη ζωή μας είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, είτε το έχουμε συνειδητοποιήσει, είτε όχι, και η ευχή του πάντα συνοδεύει».

Σταμάτης Μιχαλακόπουλος

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *