Η συνταγή τη Ρολάκια με Πέστο Πράσους Φωνής…Μανιτάρια και νηστίσιμο τυρί Τριμμένο
Για τη σάλτσα πέστο: 3 πράσα, 2 σκελίδες σκόρδο, Χυμό από μισό λεμόνι, 25 γραμμάρια κουκουνάρι, 50 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Για τη γέμιση: 200 γραμμάρια μανιτάρια, 2 πράσα, 1 καρότο, 1 κρεμμύδι, ½ κουταλάκι ρίγανη, 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Για τα ρολάκια: 200 γραμμάρια τυρί νηστήσιμο τριμμένο, 2 φύλλα σφολιάτας.
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα πέστο: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα πράσα και το σκόρδο. Τοποθετούμε όλα τα υλικά σ’ ένα γουδί ή σ’ ένα μούλτι κι ανακατεύουμε καλά. Εάν δούμε ότι η σάλτσα βγαίνει πολύ παχύρευστη, μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον ελαιόλαδο. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε όσο αλάτι χρειάζεται.
Για τη γέμιση: Τοποθετούμε το ελαιόλαδο σ’ ένα μικρό τηγάνι και τ’ αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν διαφανή. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα πράσα, το καρότο και τη ρίγανη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμα. Θέλουμε να μαλακώσουν τα λαχανικά μας, διατηρώντας όμως την τραγανότητά τους.
Για τα ρολάκια: Ανοίγουμε τη σφολιάτα σε μια λεία επιφάνεια. Απλώνουμε τη μισή σάλτσα πέστο στη σφολιάτα μ’ ένα κουτάλι για να πάει παντού. Προσθέτουμε τη μισή γέμιση και πασπαλίζουμε με το μισό τυρί νηστήσιμο τριμμένο. Διπλώνουμε το φύλλο σφολιάτας σε ρολό και κόβουμε σε φέτες.
Τοποθετούμε τις φέτες σ’ ένα ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Εάν θέλουμε, μπορούμε να αλείψουμε τα ρολάκια με λίγο ρόφημα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη για να πάρουν περισσότερο χρώμα στο ψήσιμο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα υλικά μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 20-25 λεπτά μέχρι να πάρουν τα ρολάκια μια χρυσαφή απόχρωση.
Τα ρολάκια με πέστο πράσου και λαχανικά είναι εξαιρετικά για finger food, για σνακ, ή ακόμα και για ελαφρύ βραδινό.